Hyppää sisältöön

Vessaan piilotettu kamera kuvasi 443 videota – ammattikorkeakoulussa salakuvannut mies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen

Kamera oli piilotettuna käsienpesualtaiden alle. Mies oli salakuvannut Saimaan ammattikorkeakoulun vessoissa vajaan puolen vuoden ajan.

WC:n pöntöllä istuva henkilö
Poliisi ei tunnistanut salakuvattuja henkilöitä (kuvituskuva). Kuva: Yle
Elli Sormunen

Saimaan ammattikorkeakoulussa Lappeenrannassa WC-tiloja salakuvannut mies on tuomittu viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus katsoi tänään antamassa tuomiossaan, että vuonna 1982 syntynyt lappeenrantalaismies on syyllistynyt salakatseluun ja salakuunteluun.

Syyttäjä vaati miehelle alun perin puolen vuoden ehdollista vankeustuomiota.

Tuomitun miehen kamera kuvasi ammattikorkeakoulun WC:ssä vajaan puolen vuoden ajan. WC-tiloihin piilotetulla laitteella hän sai kaikkiaan 443 videota, joissa näkyy yhteensä 478 henkilöä.

Salakuvaukset tapahtuivat huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana vuonna 2018.

Osassa videoissa esillä sukupuolielimiä

Haastehakemuksen mukaan reilussa 20 videossa on näkyvissä WC:ssä käyneiden henkilöiden sukupuolielimiä. Näissä videoissa ei kuitenkaan ole näkyvissä kuvattujen henkilöiden kasvoja.

Muutamassa videossa näkyy takapuoli ja vilahdus kasvoista.

Noin puolessa videoista on havaittavissa ainoastaan henkilön takapuoli.

Poliisi ei kuitenkaan saanut selville, keitä videoilla näkyneet henkilöt olivat. Näin ollen kuvatut henkilöt eivät ole pystyneet esittämään rangaistusvaatimuksia ja syyttämispyyntöjä.

Syyttäjä kuitenkin katsoi, että yleinen etu vaati syytteen nostamista. Syytteen nostamista puolsi se, että salakuvattuja henkilöitä on paljon ja kyseessä oli vakava sekä poikkeuksellinen rikos. Lisäksi salakuvauksen kohteeksi joutuneilla henkilöillä ei ole ollut tosiasiallista mahdollisuutta edes esittää syyttämispyyntöjä.

Syyte nostettiin myös siksi, että salakuvauspaikkana oli yleisen rakennuksen käymälä.

Saimaan ammattikorkeakoulu
Tuomittu kuvasi Saimaan ammattikorkeakoulun kolmessa käymälässä oleskelleita yhteensä 478 henkilöä näiden tietämättä. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Kamera oli lavuaarin alla

Mies oli piilottanut kameran ammattikorkeakoulun vessoihin käsienpesualtaiden alle. Tarroilla kiinni ollut kamera osoitti kohti wc-pönttöä.

Kuvaamisen jälkeen mies oli siirtänyt videomateriaalin kameran muistikortista tietokoneilleen, joista hän on videoita katsellut.

Sama kamera oli ollut asennettuna eri aikoina yhteensä kolmessa Saimaan ammattikorkeakoulun vessassa.

Salakuvannut mies tunnusti salakatselun ja -kuuntelun. Puolustuksen mukaan mies ei halunnut tallentaa ääntä eikä hänen tarkoituksenaan ollut kuvata henkilöitä niin, että heidät olisi voinut tunnistaa. Hänen mielihalunsa oli vain katsella.

Vaasan ammattikorkeakoulusta on tullut myös ilmi vastaavanlainen salakuvausepäily käymälätiloissa. Siellä WC-tiloista löytyi alkuvuodesta salakamera.

Suosittelemme sinulle