Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

WHO julisti koronaviruksen kansainväliseksi terveysuhaksi

Yhdysvallat ilmoitti illalla ensimmäisestä maan sisällä saadusta tartunnasta. Italiassa risteilyaluksen karanteeni purettiin, kun virusepäily osoittautui aiheettomaksi.

Maailman terveysjärjestön (WHO) pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kertoi järjestön tuoreesta arviosta tiedotustilaisuudessa torstai-iltana. Kuva: Jean-Christophe Bott / EPA
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut 18 maahan levinneen koronavirusepidemian kansainväliseksi terveysuhaksi.

Suurin uhka tällä hetkellä on viruksen potentiaali levitä maihin, joiden terveydenhuoltojärjestelmät ovat heikkoja, WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi tiedotustilaisuudessa.

WHO:n mukaan kansainvälistä kauppaa tai matkustamista ei ole kuitenkaan tarpeen rajoittaa koronaviruksen vuoksi.

– WHO ei suosittele ja oikeastaan vastustaa kaikkia [matkustamista ja kauppaa koskevia] rajoituksia, Tedros sanoi.

Tedros korosti, että WHO:n päätös ei merkitse epäluottamuslausetta Kiinaa kohtaan.

– Uskon, että he saavat tämän epidemian hallintaan niin pian kuin mahdollista.

Kuolleita vahvistettu 170

Kiinassa koronavirukseen kuolleiden määrä on noussut torstaina 170:een, kertoo Kiinan valtionmedia uutistoimistojen mukaan.

Hubein maakunnassa on raportoitu nelisenkymmentä uutta kuolemantapausta, uusia tartuntoja yli 1 700.

Terveysviranomaisten mukaan varmistettuja tartuntoja on kaikkiaan Kiinassa yli 7 700. Hubein alueella sijaitsee Wuhanin kaupunki, josta alkanut epidemia on herättänyt kasvavaa huolta ympäri maailman.

Sairastuneita on monien Aasian maiden lisäksi ollut muun muassa Yhdysvalloissa, Australiassa ja Euroopassa.

Yhdysvalloissa ilmeni torstaina ensimmäinen maan sisällä saatu koronavirustartunta. Viranomaiset kertoivat illalla, että chicagolainen mies on saanut tartunnan vaimoltaan, joka oli käynyt Wuhanissa.

Ranskassa puolestaan kerrottiin koronapotilasta hoitaneen lääkärin sairastuneen viruksesta itsekin. Lääkäri on nyt eristyksessä pariisilaisessa sairaalassa.

Koronavirustapaukset eri maissa, tilanne 30.1.2020
Koronavirustapaukset eri maissa, tilanne 30.1.2020 Kuva: Lähde: AFP, Reuters, grafiikka Leena Luotio / Yle

Koronaviruksen on torstaina vahvistettu levinneen kolmeen uuteen maahan. Italiassa vahvistettiin illalla kaksi ensimmäistä tartuntatapausta. Lisäksi sekä Filippiineillä että Intiassa on molemmissa havaittu yksi vahvistettu tartunta. Filippiinien terveysviranomaisten mukaan tartunnan saanut on 38-vuotias kiinalaisnainen, joka saapui maahan Wuhanista.

Intiassa sairastuneen henkilön kerrotaan olevan Wuhanista kotoisin oleva vaihto-opiskelija.

Torstaiaamuna tulleiden tietojen mukaan myös Tiibetissä on havaittu vahvistettu koronatapaus. Tiibet on ollut ainoa alue Kiinassa, jossa ei ole ollut vahvistettuja tapauksia. Asiasta kertoo esimerkiksi The New York Times. Tautia on nyt siis joka puolella Kiinaa.

Suomessa yksi vahvistettu tapaus

Suomessa todettiin ensimmäinen koronavirustartunta keskiviikkona. Wuhanista kotoisin oleva kiinalaisnainen sairastui kuumeeseen ja hengitystieoireisiin Saariselällä ja hakeutui hoitoon. Häntä hoidetaan eristyksessä Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä.

Muutama mahdollisesti koronavirukselle altistunut ulkomaalainen matkailija on tällä hetkellä karanteenissa Lapin keskussairaalassa. Infektioylilääkäri Markku Broas kertoi torstaina uskovansa, että ainakin osa altistuneista otetuista koronavirusnäytteistä valmistuisi huomenna.

Lue lisää: Muutama koronavirukselle altistunut karanteenissa Lapin keskussairaalassa – näytteiden tulokset valmistunevat huomenna

Tuhansia oli jumissa risteilyaluksella lähellä Roomaa

Italiassa arviolta 6 000 turistia ja noin tuhat miehistön jäsentä joutui viettämään tunteja karanteenissa risteilyaluksella, jonka kahdella kiinalaismatkustajalla epäiltiin koronavirustartuntaa flunssaoireiden vuoksi.

Torstai-iltana Italian terveysministeriö ilmoitti, että testien perusteella kiinalaismatkustajilla ei ole koronavirusta, kertoo uutistoimisto Reuters.

AFP kirjoittaa, että alukselta on tämän jälkeen saanut poistua. Italialaismedian mukaan risteilyjärjestäjä Costa Cruises on luvannut korvata kuluja 1 140 matkustajalle, joiden oli tarkoitus jäädä Rooman lähellä sijaitsevaan satamaan jo varhain torstaina.

Ruotsi suunnittelee avustustoimia

Ruotsin ulkoministeriö aikoo auttaa Wuhanissa jumissa olevia ruotsalaisia, kertoo Ruotsin televisio SVT.

Useat muut maat, kuten Japani ja Yhdysvallat, ovat evakuoineet kansalaisiaan Wuhanista ja Hubein maakunnasta.

Arviolta 15 Ruotsin kansalaista on tällä hetkellä Hubein alueella.

– Nyt tutkimme mahdollisuuksia auttaa näitä ihmisiä poistumaan alueelta, sanoo Jon Åström-Gröndal SVT:lle.

Ulkoministeriön tietojen mukaan kaikki tavoitetut eivät halua poistua alueelta. Mahdolliset avustustoimet on tarkoitus tehdä viikonloppuna. Tarkempia yksityiskohtia asiasta ei kerrottu.

Venäjä ja Vietnam pistivät viisumit jäihin

Venäjä lopettaa toistaiseksi sähköisten viisumien myöntämisen Kiinan kansalaisille 30. tammikuuta alkaen, kertoo uutistoimisto RIA ulkoministeriölähteisiin viitaten. Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan Venäjä aikoo sulkea Kiinan-vastaisen rajansa viruksen takia.

Venäjä myös rajoittaa junaliikennettä maiden välillä. Suorat junayhteydet sallitaan vain Moskovan ja Pekingin välillä.

Vietnam ilmoitti torstaina, että se ei enää myönnä viisumeja Kiinan kansalaisille. Maan hallinto sanoi myös tiedotteessaan, että maiden rajat ylittävää kauppaa ei enää kannusteta.

Nainen on suojannut itsensä ja lapsensa läpinäkyvällä sadeviitalla Hongkongissa.
Nainen on suojannut itsensä ja lapsensa läpinäkyvällä sadeviitalla Hongkongissa. Kuva: AOP

Ikea sulkee kaikki liikkeensä Kiinassa viruksen takia

Ruotsalainen huonekalujätti Ikea ilmoitti torstaina sulkevansa kaikki liikkeensä Kiinassa toistaiseksi.

Yhtiö ilmoitti eilen sulkevansa noin puolet liikkeistään alueella. Ketju työllistää Kiinassa 14 000 ihmistä. Yhtiö on pyytänyt osaa työntekijöistään pysyttelemään kotona palkallisella lomalla toistaiseksi.

Koronavirusepidemian odotetaan moukaroivan myös maailmantaloutta, sillä se on vaikuttanut lentoliikenteen ohella myös kansainväliseen kauppaan ja turismiin.

SAS ja Air France peruvat lentojaan

Useat maat ovat ilmoittaneet evakuoivansa kansalaisiaan Kiinasta. Myös monet lentoyhtiöt, kuten Finnair, ovat rajoittaneet tai lakkauttaneet kokonaan lentojaan Kiinaan. Lentoyhtiö SAS ilmoitti torstaina lakkauttavansa lentonsa Manner-Kiinaan 9. helmikuuta saakka. Yhtiö ei myy uusia lippuja Shanghain tai Pekingin yhteyksille koko helmikuun aikana, kertoo uutissivusto Omni.

SAS:n lentovuorot Hongkongiin jatkuvat normaalisti.

Myös kiinalainen lentoyhtiö Sichuan Airlines on ilmoittanut peruuttavansa Kööpenhaminasta Kiinan Chengduun Helsingin kautta kulkevia lentoyhteyksiä maaliskuun loppuun saakka.

Air France -lentoyhtiö lakkauttaa kaikki lentonsa Manner-Kiinaan 9. helmikuuta saakka.

Israelilainen El Al ilmoitti torstaina lakkauttavansa lennot Pekingiin maaliskuun loppuun saakka. Israelissa ei ole havaittu koronatartuntoja.

Uusia urheilutapahtumia peruttu

Kiinan jalkapalloliitto ilmoitti tänään, että kansallisen liigan alkua lykätään koronaepidemian takia. Kiinan Superliigan oli alun perin määrä käynnistyä 22. helmikuuta.

Opettaja mittaa hengityssuojaimeen pukeutuneelta oppilaalta kuumeen Seoulissa Etelä-Koreassa 30. tammikuuta 2020.
Opettaja mittaa hengityssuojaimeen pukeutuneelta oppilaalta kuumeen Soulissa Etelä-Koreassa 30. tammikuuta 2020. Kuva: EPA

Lue lisää:

Näin Suomen ensimmäinen koronavirus varmistui – Tämä tapauksesta tiedetään

Koronavirus on aiheuttanut paljon huolta, vähän kuolemantapauksia – STM: Vielä ei ole tietoa, onko tauti ärhäkkä vai lievä

Ensimmäiset suomalaiset saattavat palata evakuointilennolla Kiinan Wuhanista jo tällä viikolla

Useat lentoyhtiöt, kuten British Airways ja Lufthansa, lakkauttavat lentojaan Kiinaan – Nämä lentoyhtiöt ovat ilmoittaneet muutoksista

Suosittelemme