Hyppää sisältöön

Useita ilmoituksia leikkirahoista Pohjois-Savossa – poliisi kehottaa katsomaan ja tunnustelemaan setelit tarkkaan

Seteleissä on lukenut pienellä esimerkiksi copy, invalid tai movie money.

50 euron näyteseteli, jossa on merkintä sen kelpaamattomuudesta maksuvälineeksi.
50 euron näyteseteli, jossa on merkintä sen kelpaamattomuudesta maksuvälineeksi. Nyt liikkeellä on yleisimmin 10 tai 20 euron seteleitä. Arkistokuva. Kuva: Itä-Suomen poliisilaitos
Helmi Nykänen

Pohjois-Savossa on viime aikoina maksettu tai yritetty maksaa ostoksia väärällä rahalla, kertoo Itä-Suomen poliisi. Vääriä rahoja alkoi olla liikkeellä viime vuoden lopulla, mutta tammikuun aikana ilmoitusten määrä on selvästi lisääntynyt.

Rikoskomisario Esko Salon mukaan ilmoituksia väärästä rahasta tulee lähes päivittäin. Eniten tapauksia on ollut Kuopiossa, mutta ilmoituksia on tehty myös Iisalmessa, Tuusniemellä ja Suonenjoella.

Salon mukaan kyse on ollut yleisimmin 10 tai 20 euron seteleistä, joissa on lukenut pienellä esimerkiksi copy, invalid tai movie money.

– Kun on tällainen teksti, niin voidaan puhua ihan leikkirahasta.

Liikkeellä on myös sellaisia vääriä seteleitä, joissa kirjoitusta ei ole ollut. Seteleitä on tarjottu pienemmissä kauppaliikkeissä sekä ruokaläheteille.

Setelien vastaanottajien kannattaa Salon mukaan huolellisesti katsoa, onko seteli aito tai mahdollisuuksien mukaan käyttää rahantunnistuslaitetta myös pienempien setelien kohdalla.

– Nämä setelit esimerkiksi tuntuvat kädessä erilaiselta kuin aito seteli. Ne voivat olla lähes tulostuspaperin kaltaisia, jäykkiä ja kankeita tai sitten silkkisen hauraita, niin, että tuntuvat lähes hajoavan käsiin, Salo kertoo.

Suosittelemme sinulle