Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Vertasimme koronavirusta maailmalla riehuneisiin tauteihin – katso, mitä virus ihmisessä aiheuttaa

Koronavirusta voisi hillitä jo pelkästään sillä, että välttää koskettelemasta kasvojaan tai pesee kädet ennen sitä.

Kiinaan matkustavat tutkitaan nyt tarkkaan. Tässä terveysviranomaiset syynäävät lapsen ruumiin lämpötilaa Myanmarin ja Kiinan rajalla.
Kiinaan matkustavat tutkitaan nyt tarkkaan. Tässä terveysviranomaiset syynäävät lapsen ruumiin lämpötilaa Myanmarin ja Kiinan rajalla. Kuva: Lehtikuva / AFP
Tuomo Björksten,
Stina Tuominen,
Joel Kanerva
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Koronaviruksen levitessä yhä uusiin maihin asiantuntija muistuttaa yhdestä helposta ohjeesta taudin hillitsemisessä: älä kaiva nenääsi.

Koronavirus elää luultavasti muutaman tunnin ovenkahvoissa tai muilla pinnoilla. Siitä se kulkeutuu käsien kautta silmiin, nenään tai suuhun.

Zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta referoi esimerkiksi yhtä amerikkalaistutkimusta, jonka mukaan kaikki me koskettelemme kasvojamme vähintään neljä kertaa tunnissa. Muissa tutkimuksissa on saatu jopa paljon korkeampia lukuja.

Kun kädet ovat kosketuksissa limakalvoihin, tauti pääsee etenemään nopeasti elimistöön. Toisaalta pelkkä hyvä käsienpesu katkaisee pöpön elämän sillä erää.

Koronavirus lukuina

Varmistetut tartunnat

Euroopassa

Suomessa

Kuolleet

Euroopassa

Suomessa

Parantuneet

Euroopassa

Tartunnan saaneiden ja parantuneiden määrää ei voida mitata luotettavasti. Eri maissa ja Suomen sairaanhoitopiireissä testejä tehdään eri kriteerein. Siksi luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia.
Lähde: Johns Hopkins -yliopisto, THL

Koronavirus voi tarttua ihmisestä toiseen vaikkapa jonkun harmittoman lentomatkan aikana tai ylipäätään missä tahansa, missä ihmiset ovat lähekkäin toisiaan.

Koronaviruksen tarttumisesta ei tiedetä vielä kaikkea, mutta se tiedetään, että pisaratartunta on yksi todennäköinen leviämistapa. Pisaratartunnalla viitataan esimerkiksi ihan tavalliseen aivastukseen.

Aiemmista vastaavista viruksista tiedetään, että pelkkä lyhyt läsnäolo sairastuneen lähellä riittää.

Koronavirus on samankaltainen virus aiemmin maailmalla riehuneiden SARS:n ja MERS:n kanssa. Vapalahden mukaan SARS on koronaviruksen "sisar" ja MERS "serkku".

Koronavirus tappaa tehokkaammin kuin tavallinen influenssavirus, toisaalta se leviää – ainakin toistaiseksi – hitaammin kuin influenssa.

Helsingin keskustassa näkee nyt paljon turisteja, joilla on kasvoillaan hengitysuojain. Harvoin suojain on niin tiukalla, etteikö pieni pisara pääsisi jostain kulmasta sisään.

Vapalahti arvelee, että suojain voi kuitenkin toimia psykologisesti: se ehkä tekee kantajansa vähän tavallista varovaisemmaksi sekä estää koskettelemasta kasvoja.

Grafiikka: Eetu Pietarinen / Yle

Koronaviruksen oireet

Grafiikka: Stina Tuominen / Yle

Virus lähti leviämään Huanan Seafood Wholesale Market -nimiseltä torilta Wuhanin kaupungista Kiinassa. Torilla myytiin villieläimiä, joiden kautta virus saattoi tarttua ihmisiin. Onko tämä varmasti nyt jo maailmanlaajuiseksi muodostuneen ongelman alkupiste, on vielä epäselvää.

Kaikkein tappavimmat taudit eivät yleensä tartu kovin helposti. Potilas ehtii kuolla ennen kuin hän ehtii tartuttaa tautia laajalle lähiympäristöön. Toisaalta tavallinen influenssa tarttuu herkästi, mutta voi olla hengenvaarallinen vain riskiryhmille eli kaikille, joilla on joku muu vastustuskykyä heikentävä sairaus.

Kuolleisuustiedot ovat Maailman terveysjärjestöltä WHO:lta sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta THL:ltä. Grafiikka: Eetu Pietarinen / Yle

Tällä hetkellä tartuntoja on Kiinan ulkopuolella vain kourallinen.

Kiinassa joka kuudes sairaalaan päätyneistä potilasta on sairastunut kriittisesti. Kuolleista potilaista jotkut ovat viruneet sairaalassa kuukauden päivät ennen menehtymistään.

Suosittelemme