Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Marinkaisten henkirikoksesta elinkautinen – mies ampui vaimonsa veljen, taustalla riita kesämökin käytöstä

Mielentilatutkimuksen mukaan mies oli tekohetkellä syyntakeinen.

Kuvassa osa valtion virastotalon opaskylttiä. Teksti Käräjäoikeus näkyy.
Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle
Sari Vähäsarja
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut noin 50-vuotiaan miehen elinkautiseen vankeuteen Keski-Pohjanmaalla viime kesänä tapahtuneesta henkirikoksesta. Tuomio tuli murhasta.

Mies ampui vaimonsa veljen mökkitiellä Lohtajan Marinkaisissa. Syynä oli kiista mökin käytöstä. Mies tunnusti teon, mutta katsoi syyllistyneensä tappoon.

Tekijä oli mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeinen. Oikeuden mukaan esiin ei ole tullut seikkoja, joiden vuoksi rangaistusta tulisi lieventää.

Mies pyysi itse mielentilatutkimusta, mutta perui pyyntönsä myöhemmin.

Riitaa mökin käytöstä

Teko tapahtui Kokkolan Marinkaisissa kesäkuun alussa. Syytetyllä ja uhrilla oli ollut erimielisyyttä kesämökin käytöstä. Syytetty oli soittanut tapahtumapäivänä useita puheluja, joissa oli kertonut tappavansa uhrin.

Hän oli ottanut haulikon, ampunut sillä ensin muoviämpäriin ja lähtenyt ajamaan mökille. Mökin edustalla hän oli ilmoittanut tulostaan auton äänimerkillä. Kun uhri tuli ulos, syytetty ampui tätä 10–15 metrin päästä ja toistamiseen lähempää. Uhri kuoli pian vammoihinsa.

Tekijä pakeni paikalta ja piilotti haulikon ja auton eri paikkoihin metsään.

Syyttäjän mukaan teko oli tehty vakaasti harkiten eikä uhrilla ollut yllättävässä tilanteessa puolustautumismahdollisuutta.

Mies katsoi syyllistyneensä murhan sijasta tappoon. Hän sanoi, että oli lausunut humalassa monesti samanlaisia uhkauksia ilman aikeita toteuttaa niitä.

Hänen mukaansa tarkoituksena oli alun perin oli pelotella uhria, mutta tilanteen nopean kehittymisen takia hän ampuikin kohti juossutta uhria.

Lue myös:

Marinkaisten henkirikoksesta syytetty mielentilatutkimukseen – ampui vaimonsa veljen mökkipihaan, syynä kiista mökin käytöstä

Syyttäjä vaatii Marinkaisten henkirikoksesta elinkautista

Poliisi: Marinkaisten kesäkuinen henkirikos vaikuttaa vakaasti harkitulta – epäilty lähti mökille ase mukanaan

Suosittelemme sinulle