Hyppää sisältöön

Muutama koronavirukselle altistunut karanteenissa Lapin keskussairaalassa – näytteiden tulokset valmistunevat huomenna

Koronavirukselle mahdollisesti altistuneiden määrä Suomessa on nyt 24.

Lapin keskussairaalan tiedotustilaisuus koronavirustilanteesta
Lapin keskussairaalan tiedotustilaisuus koronavirustilanteesta

Muutama mahdollisesti koronavirukselle altistunut ulkomaalainen matkailija on tällä hetkellä karanteenissa Lapin keskussairaalassa.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kertoi torstaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa, ettäaltistuneiden kartoitusta on tehty päivän aikana tiivisti. Hänen mukaansa karanteenissa olevat henkilöt ovat saaneet pitkäkestoisen altistuksen virukselle ja ovat siksi karanteenissa. Sairaanhoitopiiristä ei kerrottu tarkemmin, kuinka monesta ihmisestä on kyse.

– He ovat suhtautuneet asiaan ymmärtävästi ja ovat huojentuneita, että asiaa käydään läpi, Broas kommentoi karanteenissa olevien matkailijoiden tuntemuksia.

Heidän lisäkseen kaksi sairaanhoitopiirin työntekijää, jotka ovat työskennelleet koronavirusta sairastavan kanssa, ovat toistaiseksi etätöissä kotona. Heidän kontaktiaan sairastuneen kanssa kuvailtiin lyhytkestoiseksi. Suojatoimenpide on haluttu tehdä potilaiden suojaamiseksi, kerrotaan Lapin sairaanhoitopiiristä.

Infektioylilääkäri Markku Broas kertoi tiedotustilaisuudessa uskovansa, että ainakin osa altistuneista otetuista koronavirusnäytteistä valmistuisi huomenna.

Altistuneiden määrän nousuun hän ei usko. Mahdollisia altistuneita käydään tarkkaan läpi. Sairaanhoitopiirin mukaan koronatartunnan saaneen matkustusreittiä ei kerrota julkisuuteen, mutta altistuneiden joukossa on esimerkiksi samalle retkelle osallistuneita ihmisiä, sanoi Broas.

Hänen mukaansa kartoittamisessa haasteena on ollut se, että mahdollisesti altistuneiden nimitiedot ovat hankalasti saatavilla. Tähän mennessä vähemmistö altistuneista on tavoitettu, sanoi Broas Ylelle. Hän pitää todennäköisenä, että kaikkia ei edes tavoiteta.

Eilen varmistui, että virus on saapunut Suomeenkin, kun Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä hoidettavan kiinalaisnaisen näytteet paljastivat infektion lähteeksi koronaviruksen. Torstaisessa tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että hän on hyvässä kunnossa, eikä erityisiä hoitotoimenpiteitä tarvita.

Aiemin tänään kerrottiin, että koronavirukselle mahdollisesti altistuneiden henkilöiden määrä Suomessa on nyt 24. Lapin sairaanhoitopiirin kartoituksen mukaan suurin osa mahdollisesti altistuneista on ulkomaalaisia, mutta osa myös suomalaisia.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi tviitissään, myös että THL on lähettänyt Lapin keskussairaalalle apuvoimia koronatilanteen hoitamisessa.

Lue lisää:

Pääkaupunkiseudun terveysasemilla arki jatkuu normaalisti Suomen ensimmäisestä koronavirustapauksesta huolimatta

Kiinalaisryhmien tutustumismatkat hämäläiskouluihin peruttiin koronavirusepidemian vuoksi

Koronavirus ei elä paketeissa – Kiinasta tavaraa tilanneella ei hätää

Huippuyliopistossa Shanghaissa opiskeleva Linda Tervaniemi ei vielä tiedä, jatkuvatko opinnot Kiinassa vai Euroopassa – paluu Kiinaan ei pelota

Huojentunut suomalaisopiskelija pääsee kotiuttamislennolle Wuhanista – "Pois päästyäni elämä voi taas jatkua"

Wuhanista tulevien kiinalaismatkustajien määrä ei tarkkaan Visit Rovaniemen tiedossa – toimitusjohtaja: "Tämä osuu pahimpaan hetkeen Lapin matkailun osalta"

Finnair poisti varausjärjestelmästään lennot koko Manner-Kiinaan helmi–maaliskuulta

WHO julisti koronaviruksen kansainväliseksi terveysuhaksi

Infektioylilääkäri: koronavirukselle mahdollisesti altistuneita Suomessa jo 24 – altistuneiden mahdollisesta karanteenista päätetään vielä tänään

Yleisurheilupomo Antti Pihlakoski avaa koronaviruksen takia siirrettyjen MM-hallikisojen tilannetta: "Parempi on, että matkustamista vältetään"

Suosittelemme sinulle