Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Super Bowlissa vastakkain Kansasin huikea heittotulivoima ja San Franciscon vankka puolustus- ja juoksupeli

Super Bowl LIV pelataan Miamissa kello 1.30 Suomen aikaa maanantain vastaisena yönä.

super bowl LIV
Kansas City Chiefs ja San Francisco 49ers kohtaavat 54. Super Bowlissa maanatain vastaisena yönä. Kuva: AOP
Eren Gürler,
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Amerikkalaisen jalkapallon 54. mestaruusottelu pelataan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Kansas City Chiefsin ja San Francisco 49ersin välillä Miamissa Floridassa. Pelistä povataan tasaista vääntöä, eikä kumpikaan joukkue ole noussut selkeäksi ennakkosuosikiksi. Kansasin viime kerrasta Super Bowlissa on kulunut jo puoli vuosisataa. Vastustaja San Francisco 49ers on pelannut viimeksi mestaruusottelussa 2012, mutta mestaruudesta on aikaa 25 vuotta.

San Francisco lähtee perinteisin keinoin amerikkalaisen jalkapallon finaalikahakkaan. Se tavoittelee kuudetta mestaruuttaan vankalla puolustus- ja juoksupelillä. Kansas City turvaa pelinrakentaja Patrick Mahomesiin, joka voi mestaruuden myötä nousta amerikkalaisen jalkapallon ykköstähdeksi.

Patrick Mahomes
Chiefsin pelinrakentaja Patrick Mahomes tuulettaa konferenssifinaalissa Titansia vastaan. Kuva: Getty Images

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Heikkinen herkuttelee kahden koulukunnan törmäyksellä.

– Tykkään molemmista joukkueista ja erityisesti 49ersin puolustuksen aggressiivisuudesta sekä nopeudesta. Sanotaan, että hyökkäys voittaa matseja ja puolustus mestaruuksia, mutta toisaalta Kansas Cityllä on huikea heittotulivoima. Pääsee fiilistelemään, kumpi peliä vie, Heikkinen maistelee asetelmaa.

Mahomesin heittopeli on parhaimmillaan riehakasta, ja joukkueella on kyky nousta kaukaa tappioasemasta voittoon. Vastaavasti 49ersin pitää saada peli nopeasti hallintaansa.

– En usko, että 49ers voi nousta takaa ohi. 49ersin pitää saada heti peli kontrolliin ja pitää vastustaja sellaisissa pisteissä, että sillä on mahdollisuus voittaa, Heikkinen jatkaa.

Chiefs nojaa pelinrakentajaansa

Patrick Mahomes on NFL:n loppuottelun suurin tähti. Chiefsin pelinrakentaja on monipuolinen pelaaja, joka pystyy ratkaisemaan pelejä tarkoilla syötöillä ja tarvittaessa juoksemalla palloa eteenpäin. Mahomes on pelannut huikean kauden, ja pelinrakentajalla ovat sisempi laitahyökkääjä Travis Kelce ja laitahyökkääjä Tyreek Hill syöttöjensä kohteena. Varsinkin pudotuspelit ovat olleet 24-vuotiaan pelinrakentajan näytöstä.

Ensimmäinen pudotuspeliottelu oli Chiefsille hankala. Houston Texans johti ottelua toisella neljänneksellä jo 24–0, mutta sitten Mahomes ja Kelce laittoivat show'n pystyyn. Mahomes syötti viisi touchdownia, joista Kelce teki kolme. Kaiken kaikkiaan Chiefs onnistui latomaan teksasislaisia vastaan 51 pistettä.

Chiefsin toisessa pudotuspelissä Mahomes pääsi väläyttelemään nopeita jalkojaan. Teksasista kotoisin oleva Mahomes juoksi yhden touchdownin ja yhteensä 53 jaardia, ja johdatti kansasilaiset Super Bowliin pitkän tauon jälkeen.

49ersin peli-idea on perinteinen, mutta toteutus moderni

San Franciscon pelinrakentaja Jimmy Garoppolo ei ole päässyt loistamaan virkaveljensä Mahomesin tavoin. Garoppolon ei ole sitä kuitenkaan tarvinnut tehdä, sillä 49ersin juoksuhyökkäys on toiminut niin hyvin.

– Joukkue, jolla on kova juoksupuolustus ja juoksuhyökkäys, on aina vahvoilla, kun ratkotaan mestaruuksia yksittäisissä matseissa. Sellainen joukkue on kohtalonsa herra, ja historian perusteella aina vahvoilla, Heikkinen arvioi.

George Kittle
Sisempi laitahyökkääjä George Kittle on blokkauspelin lisäksi hyvä kantamaan palloa. Kuva: Getty Images

Pudotuspeleissä 49ers selvitti tiensä finaaliin voitoilla Minnesota Vikingsia ja Green Bay Packersia vastaan. Varsinkin Packersia vastaan käyty konferenssifinaali ratkesi San Franciscossa kotijoukkueen eduksi loistavan juoksupelin ansiosta. Ottelun hahmoksi nousi keskushyökkääjä Raheem Mostert, kun normaalisti 49ersin keskushyökkääjänä pinkova Tevin Coleman loukkaantui. Juoksupeli vaatii vikkelän juoksijan lisäksi hyvää blokkauspeliä, jossa San Francisco on onnistunut erinomaisesti.

Hyökkäyksen linjasta on esiin nostettava sisempi laitahyökkääjä George Kittle. Hän on suuri syy siihen, miksi San Franciscon juoksupeli on sujunut niin mallikkaasti. Kittle on suuri apu linjassa, mutta voi irrota siitä helposti touchdownin tekoon. Kittle myös voitti vuoden Dwight Stevenson -palkinnon, jota voi pitää vuoden parhaan pelaajan palkintona.

Valmentajilla korkeimmat voittoprosentit Super Bowlissa

Joukkueensa NFL:n finaaliin johdattaneilla valmentajilla, Chiefsin Andy Reidilla ja 49ersin Kyle Shanahanilla, on Super Bowl -historian korkeimmat voittoprosentit. Reidillä on eniten voittoja päävalmentajana ilman Super Bowl -mestaruutta. 49ersin Shanahanilla on mahdollisuus tehdä historiaa, sillä voittaessaan hän olisi isänsä Mike Shanahanin kanssa ensimmäinen isä-poika-pari, joka on voittanut Super Bowlin eri joukkueissa.

Maajoukkuevalmentaja Heikkinen ihailee molempien joukkueiden juonikkutta.

– Joukkueet osaavat piilotella hyökkäyskuvioitaan. Puolustuksen on vaikea nähdä nopeasti, tuleeko pallo juoksemalla keskeltä vai heittämällä laitaan tai selän taakse, Heikkinen lisää.

Patrick Mahomesille mahdollisimman vähän palloa

Heikkinen nostaa ottelun yhdeksi tärkeimmistä asioista San Franciscon puolustus- ja Kansas Cityn hyökkäyslinjat. 49ersin puolustus on tuhonnut edelliset vastustajansa, kun se on kyennyt pelaamaan pelinrakentajaa vastaan neljän puolustajan linjalla.

– Yleensä neljä ei tahdo riittää huippujoukkueita vastaan, mutta 49ers on lähettänyt kahdessa edellisessä pelissä vain neljä linjamiestä pelinrakentajan ja pallonkantajien perään. Seitsemän puolustajaa on hoitanut kaiken muun, Heikkinen selittää.

– Takakentälle ei ole jäänyt aukkoja, kun nämä neljä ovat riehuneet niin hyvin.

49ersin linjamiehet tietävät, että aika tappaa. Pelinrakentaja Mahomes on pakko saada nopeasti pihteihin.

– Jos Mahomes saa loputtomasti aikaa väijyä linjan takana, hän löytää juoksulinjan tai vapaan laitahyökkääjän, jolle toimittaa pallon.

Richard Sherman
49ersin kulmapuolustaja Richard Sherman on pelaamisen lisäksi kova puhumaan. Kuva: Getty Images

Mahomesin heittopelistä sanotaan, että hän saa pallon, minne haluaa. San Franciscolla on kuitenkin nopeat kulmapuolustajat estämässä Kansasin laitahyökkääjien kiinniottoja. Vuoden 2013 Super Bowl -voittaja Richard Shermanin johdolla 49ersin puolustus on avainasemassa, kun he yrittävät katkoa Patrick Mahomesin tarkkoja syöttöjä.

Mahomes valittiin viime kaudella liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi, kun hän heitti yli 5 000 jaardia ja 50 touchdownia. Näillä lukemilla hänen ennustetaan tekevän seuransa kanssa yli 200 miljoonan dollarin (181 miljoonaa euroa) sopimuksen ainakin, jos seura juhlii ensi viikolla ensimmäistä mestaruuttaan.

Lue myös:

49ersin Katie Sowers on ensimmäinen nainen, joka valmentaa Super Bowlissa – ja hän ei halua olla pelkkä kiintiönainen

Kansas City 50 vuoden tauon jälkeen Super Bowliin – San Francisco finaaliin muutaman vuoden tauon jälkeen

NFL:n puolustava mestari New England jäi jalkoihin pudotuspeliavauksessa – lajilegenda Brady: On aika epätodennäköistä, että ura loppuu

Suosittelemme