Hyppää sisältöön

Kirjailija, elokuvaohjaaja ja poliitikko Jörn Donner on kuollut

Jörn Donner oli koko uransa ajan harvinaisen laaja-alainen kulttuurivaikuttaja ja Suomen oloissa poikkeuksellinen kosmopoliitti. Hän oli kuollessaan 86-vuotias.

Jörn Donner
Donner kuoli pitkäaikaiseen keuhkosairauteen perheensä läsnäollessa Helsingin Kolmiosairaalassa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
STT–Yle

Kirjailija, elokuvaohjaaja ja poliitikko Jörn Donner on kuollut tänään torstaina sairaalassa Helsingissä, kertoo hänen vaimonsa. Donner oli kuollessaan 86-vuotias.

Donner kuoli pitkäaikaiseen keuhkosairauteen perheensä läsnäollessa Helsingin Kolmiosairaalassa. Hän olisi täyttänyt 87 vuotta Runebergin päivänä 5. helmikuuta.

Hänellä oli mittava ura etenkin kirjailijana, mutta myös elokuvakriitikkona, -ohjaajana ja -tuottajana.

Jörn Donner oli koko uransa ajan harvinaisen laaja-alainen kulttuurivaikuttaja ja Suomen oloissa poikkeuksellinen kosmopoliitti. Hän osasi kohauttaa ja vaikutti myös nauttivan siitä. Helsinkiläinen Donner oli taustaltaan ruotsinkielistä yläluokkaa, mutta kapinoi jo nuorena taustaansa vastaan ja liikkui vasemmistoälykköjen piireissä.

 jörn donner 1993
Jörn Donner vuonna 1993. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Laaja kirjallinen tuotanto

Donner kirjoitti yhteensä noin 60 teosta. Hän sai Finlandia-palkinnon Isä ja poika -romaanista vuonna 1985. Hän julkaisi lukuisia esseitä ja reportaasiromaaneja. Taiteellisesti erityisen merkittävänä on pidetty suomenruotsalaisesta yläluokasta kertovaa 11-osaista Andersin suku-romaanisarjaa. Sarjan pohjalta on tehty myös tv-sarja.

Myös romaanit Angelan sota, Itsenäisyyspäivä ja Presidentti on filmatisoitu.

Donner tunnettiin hyvin myös Ruotsissa

Äidinkieleltään ruotsinkielinen Donner teki uraa myös Ruotsissa. Hän tuotti Ingmar Bergmanin Fannyn ja Alexanderin ja toimi myös muun muassa Ruotsin Film­institutetin toimitusjohtajana 1970–1980-lukujen vaihteessa.

Hän vastaanotti Ingmar Bergmanin Fanny ja Alexander -elokuvan (1982) tuottajana parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon.

Donner kirjoitti enimmäkseen ruotsiksi, mutta suurin osa hänen teoksistaan on ilmestynyt myös suomeksi. Hänen teoksiaan on käännetty myös tanskaksi, englanniksi, ranskaksi, italiaksi ja espanjaksi.

 jörn donner 1978
Donner kirjoitti yhteensä noin 60 teosta. Kuva: Kalle Kultala / Yle

Vaiheikas ura politiikassa eri puolueissa

Donner toimi myös politiikassa ja hänen poliittinen uransa oli vaiherikas. Donner hän edusti useita puolueita.

Donner aloitti poliittisen uransa Helsingin kaupunginvaltuustossa vuonna 1968, jolloin hän edusti SKDL:ää. Vuonna 1984 hän palasi usean välivuoden jälkeen valtuustoon RKP:n edustajana ja istui siellä 1990-luvun alkuun saakka.

2000-luvun alussa Donner valittiin sitoutumattomana edustajana Tammisaaren valtuustoon. Vuonna 2004 Donner nousi Helsingin kaupunginvaltuustoon SDP:n edustajana.

Donner toimi myös RKP:n kansanedustajana 1987–1995, 2007 sekä 2013–2015. Europarlamentaarikkona hän oli 1996-1999.

 jörn donner 2017
Jörn Donner vuonna 2017 Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Hän pyysi eroa Helsingin valtuustosta keväällä 2019 terveydellisten syiden vuoksi.

Donner ehti toimia myös kansanedustajana ja Euroopan parlamentin jäsenenä. Hänen poliittinen uransa oli värikäs ja hän edusti useita puolueita.

Elämän moniottelija ja ikuinen osallistuja Jörn Donner kertoo vuonna 2012 tehdyssä haastattelussa urastaan ja elämästään ja paljastaa millaisen fiktiivisen elokuvan hän tekisi, jos aiheena olisi Jörn Donner.Toimittaja: Jouko Salokorpi.

Katso ja kuuntele:

Jörn Donner Arto Nybergin haastattelussa vuonna 2010.

Monitoimimies Jörn Donner

Suosittelemme sinulle