Hyppää sisältöön

SM-viikko tuo nostetta: Krikettikin löysi uusia pelaajia ja sai harjoitusoloihin kohennusta

Pikkulajit hyötyvät SM-viikon näkyvyydestä. Joensuussa kisataan 12 lajin mestaruuksista.

Kriketti
Kriketti on saanut näkyvyyttä, mutta myös konkreettista hyötyä SM-viikosta. Kuva: Tomi Hänninen
STT Urheilu

Krikettiseuran perustaminen Joensuuhun ja lajin syöttöalustan saaminen Vantaalle ovat konkreettisista esimerkkejä SM-viikon vaikutuksista. Kriketti on ollut alusta asti mukana monilajitapahtumassa, ja näkyvyys on innostanut lajiin uusia harrastajia.

– Viime vuonna perustetusta Joensuun seurasta tulee kaksi joukkuetta SM-viikon kisaan, kertoi Krikettiliiton puheenjohtaja Andrew Armitage STT:lle.

Näkyvyyden takaa Yle, joka näyttää perjantaista sunnuntaihin Joensuusta 14 tuntia suoria lähetyksiä Areenassa ja 10 tuntia jälkilähetyksiä TV2:ssa. Lisäksi Ylen Urheilustudiot tehdään Joensuusta.

– SM-viikon lajit ovat saaneet isoja katsojalukuja, kun niitä on näytetty isompien lajien lomassa, sanoi SM-viikon viestinnästä vastaava Anu Haapalainen.

Ruotsista mallia hakenut SM-viikko alkoi Tampereelta helmikuussa 2016. Vuosina 2017–2019 viikko järjestettiin kesällä, ensin Tampereella ja sitten kahdesti Vantaalla. Nyt on taas talvisen viikon vuoro, ja kesällä 2021 SM-viikko on Salossa.

Joensuun SM-viikkoon ilmoittautui 12 lajia, joista hiihtosuunnistus ja koirahiihto kisataan Kontiolahdella.

SM-viikolla kolme konkarilajia

Kriketin lisäksi SM-viikkoon joka kerta osallistuneita konkareita ovat jousiammunta ja taekwondo. Jousiammunta esittelee Joensuussa harvinaisen 25 metrin matkalta tähdättävän hallikilpailun, ja taekwondossa kisataan otteluiden ja liikesarjojen Suomen mestaruuksista.

– Tv-näkyvyys on tärkein syy, miksi olemme mukana SM-viikolla, totesi Jousiampujain liiton toiminnanjohtaja Juhana Rüster.

Rüsterin mukaan lajin harrastus on kasvanut viime vuosina, mutta on vaikea mitata, mikä osa kasvusta on SM-viikon ansiota.

Krikettiliiton puheenjohtaja Armitagen mukaan SM-viikko on selvästi auttanut lajin tunnettavuuden ja peliolojen parantamisessa. Vantaan kaupunki lämpeni niin, että Tikkurilan urheilupuistoon saatiin SM-viikkojen avulla kriketin syöttöalusta.

– Syöttöalusta on kahden futiskentän välissä, Armitage kertoi.

Jousiammunta
Jousiammunta esittelee Joensuussa harvinaisen 25 metrin matkalta tähdättävän hallikilpailun. Kuva: Tomi Hänninen

Joensuun Maila testaa kriketin

Suomessa 30 vuotta asunut Armitage joutuu usein oikomaan käsityksiä lajistaan. SM-viikon häkkikriketti on hänen mukaansa oiva tapa näyttää, että kaikki kriketin ottelut eivät kestä viittä päivää teetaukoineen.

– Häkkikriketissä pelataan 28x12 metrin kentällä, siinä pallo viuhuu, Armitage kertoi.

SM-viikon avauspäivänä perjantaina krikettiväki haastaa lajiin pesäpallon mahtiseuran Joensuun Mailan.

– Jos pesäpallo sai maailmancupissaan muutamia intialaisia pelaamaan pesistä, niin kaikkea muutakin hullua voi tapahtua, Armitage nauroi ja vertasi marraskuun lopussa Intiassa pelattuun pesäpalloturnaukseen.

Kriketissä on tarjolla kansainvälistäkin pelaajapolkua. Suomen mestari pelaa ensi kesästä alkaen Euroopan krikettiliigaa, ja maajoukkueen toiminta on virkistynyt.

SM-viikkoa seurataan tiiviisti TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Lue myös:

SM-viikko tuo Joensuuhun vauhtia, voimaa ja tarkkuutta – jaossa satoja SM-mitaleita tammi-helmikuun vaihteessa

Suosittelemme sinulle