Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Fedor Ivanov on matkalla huippupassariksi – ”pelitaitojen lisäksi pitää osata myös velmuilla”

19-vuotias Fedor Ivanov on pelannut tällä kaudella Savo Volleyn paidassa 26 ottelua.

Fedor Ivanov
Fedor Ivanov passaa Rodrigo Leitzkelle. Kuva: AOP / Miikka Jääskeläinen
Jussi Jäkälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Savo Volleyn ottelulehtisen keskiaukeamalla on 19-vuotiaan Fedor Ivanovin kuva. Kuvan oheen on pelaajan uran päävirstanpylväiden lisäksi poimittu muutamia hänen lausahduksiaan, kuten vaikkapa: ”Voit olla silti iha hyvä passari vaik et osais passata Lelulle.”

Passarilupaus herätti viime syksynä hilpeyttä todettuaan haastattelussa, että passaaminen Olli-Pekka ”Lelu” Ojansivun ja Antti ”Silli” Siltalan kaltaisille konkaripelureille ei aina ole herkkua.

– Nyt osaan ottaa Lelun jo huumorilla, mutta alkukaudesta ja viime vuonna tuntui usein siltä, että ei tästä hommasta tule mitään. Täytyy lopettaa koko lentopallo, Ivanov nauraa.

Antti Siltala Olli-Pekka Ojansivu
Antti Siltala ja Olli-Pekka Ojansivu ovat olleet vakiokasvoja maajoukkueessa jo pitkään. Kuva: AOP

Edellä mainittuun lienee paikallaan pyytää hieman lisäselkoa Lelu Ojansivulta itseltään.

– Fede on nuori ja tulee vielä olemaan huippupassari. Itselläni taas kinttu ei nouse enää aina ihan samalla tavalla kuin se on joskus noussut. Sen vuoksi passin pitää olla ”semitarkka” ja vielä nopea. Siitä seuraa sitten välillä hauskoja tilanteita, kun taistelemme Feden kanssa. Kuittailemme kuitenkin hyvässä hengessä. Hiljattain hän pääsi autokoulustakin läpi, mikä vei meiltä yhden valttikortin pois, Ojansivu virnuilee.

– Lelun kanssa ei vain joka päivä onnistu. Siinä sitten heitetään tuimia katseita puolin ja toisin. Sillin kanssa taas ei ole mitään ongelmia, hänhän on maailman paras lentopalloilija. Ihan sama, minkä passin laittaa, hän lyö, Ivanov kuvailee.

Passarilupauksen ilmeen perusteella tässäkin kommentissa on mukana puolet velmuilua.

Silli Siltala vahvistaa epäilyn, mutta kertoo, että herkkähipiäinen ei joukkueessa pärjää. Konkari kehuu nuorta Ivanovia, ja sanoo että nuoren passarin pelin kokonaisvaltainen ymmärrys on hyvällä tasolla.

– Fede on kentällä tosi positiivinen kaveri. Hän tekee kovasti töitä ja tosipaikan tullen hän pystyy säilyttämään rentouden ja positiivisuuden. Hän on varmasti yksi Suomen lupaavimpia pelaajia pitkään aikaan, ja hänellä ovat perustekniset asiat hyvin hallussa. Tuollaiselle nuorelle kaverille on myös oleellista halu itse opiskella ja oppia, mitä hänen kuuluu tehdä, Siltala jutustelee.

– Fede on myös jo suhteellisen hyvällä fysiikalla rakennettu. Passarit saattavat monesti olla sillä puolella hieman jäljessä. On selvästi nähtävissä, että hän on ollut pienestä pojasta lähtien pallon kanssa paljon tekemisissä. Sieltä juontaa varmasti myös hänen kilpailuhenkisyytensä, hän haluaa olla parempi kuin isänsä.

Antti Siltala
Antti Siltala maajoukkuepaidassa vuonna 2014 Kuva: AOP

Raisiosta Pielavedelle

Fedor Ivanov syntyi Raisiossa, missä hänen isänsä, aikansa huippupassari Sergei Ivanov, vuosituhannen vaihteessa pelasi. Muutamaa vuotta myöhemmin perhe savolaistui. Siinä asiassa merkittävä rooli oli Savo Volleyn toimitusjohtaja Timo Perälällä.

– Olin silloin Pielaveden Sammossa ja keväällä 2003 Hoivalan Timo sanoi, että ”hommaa Ivanov Sampoon.” Lähdin sitten tekemään sopimusta Savonlinnaan, missä hän silloin pelasi. Sopimus syntyi ja muistan hyvin, kuinka he saapuivat Pielaveden liikuntahallille koko perhe, Perälä kertoo.

Muutamaa vuotta myöhemmin Perälä oli Ivanovien luona kyläilemässä ja he pelasivat yhdessä lasten kanssa jalkapalloa pihalla.

– Silloin oli nähtävissä, että pojat ovat palloilullisesti lahjakkaita. Eihän siitä kovin pitkää aikaa enää kulunut, kun he alkoivat pyöriä liikuntahallilla Sammon treeneissä ja Sergei rupesi opettamaan heitä. Fedellä oli silloin harrastuksena myös jalkapallo ja taisi olla joku kamppailulajikin. Lentopallo sitten jalostui hänen päälajikseen ja nopeasti näimme, että hänestä tulee pelimies, seurapomo sanoo ylpeyttä äänessään.

Sergei Ivanov toimii Pielavedellä juniorivalmentajana ja myös Fedorovin passariveljeksistä nuorempi, Ilja Ivanov, on jo päässyt kokeilemaan Savo Volleyn liigamiehistössä.

– Isä soittelee aina ja kyselee peleistä. Jos peli on mennyt huonosti, hän vähän kuittailee, että ala poika treenaamaan. Sitten yhdessä naureskellaan ja ruvetaan taas tekemään töitä, Fedor kuvailee isänsä nykyistä roolia taustalla.

Kämppäkavereina saman seuran lentopalloilijanuoria

Passarilupaus jakaa Kuopiossa asunnon kolmen muun Savo Volleyn nuorisokaartiin kuuluvan pelaajan kanssa samassa rakennuksessa, missä myös seuran toimisto sijaitsee.

– On tosi hyvä, että pystymme kämpillä puhumaan yhdessä myös lentopallosta. Silloin ei heikomman pelin jälkeenkään mene pata niin pahasti jumiin, kun ei tarvitse mököttää yksin omassa asunnossa, Ivanov miettii.

Yksi kämppäkavereista on Severi Savonsalmi, jonka kanssa matka on totisesti ollut yhteinen niin koulu- kuin lentopallomaailmassakin.

– Severin kanssa on kuljettu koko peliura yhdessä tänne asti, aina samassa joukkueessa. Se on ollut tosi hyvä juttu, että ei ole tarvinnut mennä mihinkään joukkueeseen ihan yksin. Koulussakin olimme ykkösluokalta asti aina samalla luokalla, Ivanov muistelee.

– Olemme tällä kaudella kilpailleet Severin kanssa siitä, kumpi meistä juoksee peleissä isomman lenkin aina pisteen jälkeen. Se on mukavaa, kun voi tuulettaa jokaisen pallon päätyttyä. Sillä saa ehkä vähän parempaa henkeä kentälle. Välillä voi treeneissäkin tuuletella, jos on synkempi meno, niin kaikilla treeni-into nousee. Toisten kannustus ja tsemppaaminen vapauttaa ehkä itseänikin pelaamaan paremmin.

– Severihän on myös minun idolini ja huipputyyppi. Hänen kanssaan ei ole ikinä tylsää. Hän heittää vitsiä ja kukkoilee kaikille.

Fedor Ivanov Tuomas Sammelvuo
Suomen maajoukkueen entinen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo neuvoo vuorta Fedor Ivanovia vuonna 2018. Kuva: AOP

Mitähän Severi sanoo tähän?

– Tuntuuhan se hyvältä tietää, että kaverilla on kunnossa se, ketä katsoo ylöspäin. Olen Fedelle tosi hyvä roolimalli. Olen pyrkinyt aina opettamaan hänelle, kuinka käyttäydytään missäkin paikoissa, Salonen sanoo.

Vastuu taisi taas siirtyä kuulijalle. Passarilupauksen tulevaisuuden suunnitelmia sen sijaan tuskin tarvinnee kyseenalaistaa.

– Passaillaan tässä nyt Lelulle pari vuotta, ja sen jälkeen haluan päästä ulkomaille. Tarkempia suunnitelmia toki ei vielä ole. Jos täällä on oikein mukavaa, niin voihan täällä pelata vähän pitempäänkin. Voin kehittää vielä monia osa-alueita: fysiikkaa, peliälyä sekä varmuutta. Pitää pystyä toimittamaan passit oikeaan osoitteeseen aina vain paremmalla prosentilla, Ivanov päättää.

Lue myös:

VaLePan ylivoima mykisti Ettan ja yleisönkin Sastamalassa

Savo Volley kunnioitti ylimääräisellä aikalisällä Kobe Bryantia

Ducks sai Loimun nurin neljännellä yrityksellä

Suosittelemme