Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kanadalaiset eivät halua maksaa Harryn ja Meghanin kuluja – mielipidemittauksen mukaan vain 19 prosenttia valmis antamaan rahaa

CTV:n julkaiseman kyselyn mukaan 77 prosenttia kanadalaisista tyrmää herttuaparin turvakulujen maksamisen verovaroista.

Archie Meghanin sylissä. Vierellä Harry.
Herttuatar Meghan, prinssi Harry ja heidän poikansa Archie suunnittelevat uutta elämää Kanadassa. Kuva on otettu syyskuussa Etelä-Afrikassa. Kuva: Toby Melville / EPA
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylivoimainen enemmistö kanadalaisista tyrmää verovarojen käytön Kanadaan muuttavien prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin turvallisuuskuluihin. CTV-televisiokanavan julkaiseman mielipidemittauksen mukaan 77 prosenttia kansasta tyrmää kulujen maksamisen.

Enemmistö perustelee tätä sillä, ettei pariskunta edusta maassa valtionpäänä toimivaa kuningatar Elisabetia.

Vain 19 prosenttia vastaajista on valmis maksamaan herttuaperheen turvallisuusjärjestelyjä verovaroilla. Pariskunnan tulevien turvallisuuskulujen maksajasta ei ole kerrottu toistaiseksi julkisuuteen. Kanadan hallituksen mukaan asiasta vasta neuvotellaan.

Sussexin herttuapari ilmoitti tammikuussa vetäytyvänsä kuninkaallisista edustustehtävistään ja muuttavansa Kanadaan. Kanadassa huomautettiin heti pariskunnan ilmoituksen jälkeen, ettei Kanadaan muuttaminen ole kuninkaallisillekaan pelkkä ilmoitusasia.

"Kanadalaiset kunnioittavat yksityisyyttä brittejä paremmin"

Sussexit perustelivat päätöstään sillä, että he haluavat olla rauhassa julkisuudelta. CTV:n kyselyssä useampi kuin kaksi kolmesta vastaajasta uskoo kanadalaisten kunnioittavan Harryn ja Meghanin yksityisyyttä brittejä paremmin.

Kyselyssä tiedusteltiin myös kansalaisten suhtautumista Kanadan säilymiseen perustuslaillisena monarkiana. 35 prosenttia vastaajista kannattaa muutosta ja yhteyden katkaisemista brittimonarkiaan joko vahvasti tai ainakin jonkin verran.

Lähes yhtä suuri osuus, 32 prosenttia, kannattaa vahvasti nykyisen suhteen säilyttämistä. 28 prosenttia tukee jonkin verran nykyisen mallin säilyttämistä.

Mielipidetiedusteluun vastasi tammikuun lopussa 1 003 ihmistä.

Lisää aiheesta:

Britannian Harry kommentoi vihdoin hovista lähtöä: Meillä ei ollut vaihtoehtoja

Harry ja Meghan eivät ole enää "Hänen kuninkaallinen korkeutensa"

Kuka maksaa kulut? Kanadalaiset prinssi Harrylle ja herttuatar Meghanille: Tänne muuttaminen ei ole pelkkä ilmoitusasia

Kuningatar Elisabet hyväksyy prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin ratkaisun

Suosittelemme sinulle