Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Poliisi on jatkanut turvapaikanhakijoiden palautuksia Irakiin – keskeytyspäätös purettiin jo parin viikon jälkeen

Poliisi keskeytti ei rikosperusteiset palautukset Irakiin marraskuun puolivälissä 2019.

Ensimmäiset palautettavat turvapaikanhakijat
Palautettavat irakilaiset turvapaikanhakijat ottivat selfieitä ennen paluulentoa Helsinki-Vantaan lentoasemalla helmikuussa 2016. Kuva: Helsingin poliisi
Matti Konttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisi palauttaa taas palautuspäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita Irakiin. Asian vahvistaa Ylelle poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliiisihallituksesta.

Keskustan kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen Mikko Kärnä lähetti sunnuntaina tiedotteen, jossa hän kertoi poliisin jatkaneen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksia Irakiin. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Poliisi keskeytti ei rikosperusteisten turvapaikanhakijoiden palautukset Irakiin marraskuun puolivälissä 2019, kun Suomi sai langettavan tuomion Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta EIT:ltä. Suomi oli käännyttänyt vuonna 2016 irakilaisen turvapaikanhakijan, joka tapettiin lähtömaassaan joitakin viikkona paluunsa jälkeen.

Mia Poutanen kertoo, että palautukset olivat jäissä lopulta vain hyvin lyhyen ajan, korkeintaan kaksi viikkoa.

Poutasen mukaan Poliisihallitus selvitti pian palautusten jäädytysten jälkeen Maahanmuuttoviraston (Migri) kanssa, että mitä vaikutuksia EIT:n päätöksellä on palautuksiin. Poutanen kertoo, että Poliisin ja Migrin välille luotiin toimintamalli, jossa varmistetaan aina, että mikä palautettavan tilanne on EIT:n ratkaisun näkökulmasta.

– Poliisi tekee tällä hetkellä kaikkiin maihin palautuksia aivan normaalisti, mutta ennen palautusta poliisi siis tekee yhteistyötä Migrin kanssa varmistaakseen sen, että poliisi ei palauta ketään, jos on riski, että palautettavan turvapaikkapäätökseen liittyy samankaltaisia asioita kuin mistä EIT antoi Suomelle tuomion, Poutanen sanoo.

Poliisin marraskuisella päätöksellä jäädyttää Irakin-palautukset ei ollut lopulta juuri käytännön vaikutuksia, koska palautuksia oli tehty maahan vain vähän niiden keskeyttämishetkeen saakka eikä poliisilla ollut tuolloin suunnitteilla lähiviikoille palautuksia.

Poutanen haluaa kuitenkin painottaa, että poliisi palauttaa aina sitä mukaa kun palautukset ovat mahdollisia ja että poliisi noudattaa aina palautustoiminnassaan palautuskiellon periaatetta. Poutanen kertoo, että useita palautuksia on jatkuvasti työn alla.

– Se, että kuinka moni niistä sitten toteutuu ei ole aina Suomen viranomaisista kiinni. Palautuspäätösten täytäntöönpano Irakiin on haastavaa tällä hetkellä, kertoo Poutanen.

Suosittelemme