Hyppää sisältöön

Kevyttä polttoöljyä pääsi Suomenlahteen öljysäiliöstä – torjuntatyöt Fagervikin lahdella jatkuvat ainakin tämän viikon

Öljyvahinko tapahtui viime perjantaina.

Puomeilla on suojattu rannat sekä estetty öljyn leviäminen merelle. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Öljyntorjuntatyöt jatkuvat ainakin tämän viikon Suomenlahdella Inkoon edustalla Fagervikin lahdella.

Viime perjantaina 31. tammikuuta tapahtuneen öljyvahingon syynä on ilmeisesti laitevika. Kallioöljysäiliön vuotovesien pumppaamisen yhteydessä mereen pääsi myös kevyttä polttoöljyä.

– Tiedämme sen, että kyse ei ole huolimattomuudesta. Työt on tehty ohjeiden mukaan. Emme voi sulkea pois laiterikkoa, aloitimme selvitystyöt välittömästi tapahtuneen jälkeen, kertoo Wegan terminaalivastaava Jussi Ruikka.

Wega kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että yhtiö on öljyvarastossa toiminnanharjoittajana. Yhtiö on auttanut viranomaisia öljyntorjuntatöissä.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Antti Lallukka kertoo, että rannat on puomitettu ja lahti on katkaistu puomein, jottei öljy pääse pois sieltä.

– Toiminnanharjoittajan tämän hetken arvio määrästä on 5–10 kuutiota. Öljyä on niin ohut kerros merenpinnalla, ettei sitä oikeastaan millään laitteella pysty keräämään. Imeytämme sitä siis puomeihin, pikku hiljaa toivottavasti saamme sitä pois merestä.

Ympäristövahingon laajuutta viranomaiset eivät pysty vielä arvioimaan. Sataman eteläpuolella oleva luonnonsuojelualueen rannat on suojattu puomeilla.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Suosittelemme sinulle