Kiinasta maailmalle levinnyt koronavirus on saanut aiheettomat ennakkoluulot nostamaan päätään Suomessa. Neljä aasialaistaustaista henkilöä kertoo tulleensa kohdelluksi jopa rasistisella tavalla koronauutisoinnin alettua.
He esiintyvät jutussa vain etunimillään tai nimettömänä, jotta he eivät joutuisi kohtaamaan muuta häirintää.
Nimettömänä pysyvä kiinalaisnainen kertoo ohi ajaneen pyöräilijän haukkuneen häntä koronavirukseksi.
Kiinalaissyntyinen Diana puolestaan sanoo tekevänsä tällä hetkellä mieluummin etätöitä kuin matkustavansa toimistolle, koska hän pelkää yhdellä yskäisyllä saavansa koko bussin paniikin partaalle. Hän kertoo lisäksi, että kollegan lasta oli kutsuttu päiväkodissa "kiinalaiseksi virukseksi".
Myös kiinalaisen ystävyysseuran varapuheenjohtaja Rebekka Mikkola sanoo, että ystävyysseuran suljetussa keskusteluryhmässä vanhemmat ovat nostaneet esiin tapauksia, joissa kiinalaistaustaisia lapsia on kiusattu koronaviruksen varjolla.
– Vanhemmille on sanottu, että ovat opettajiin yhteydessä ja keskustelevat heidän kanssaan, jotta tilanne saataisiin hallintaan. Ja ainakin lapset ymmärtämään, että tämä ei ole mitenkään rotuun tai kulttuuriin liittyvä tauti, Mikkonen kertoo.
Ystävän äiti kielsi tapaamasta
Pääkaupunkiseudulle Vietnamista muuttanut Bi kertoo saavansa tavallista enemmän huomiota ulkonäkönsä vuoksi koronaviruksen noustua aiheena pinnalle.
– Hengityssuojan käyttöä aivan tavalliseen tapaan katsotaan nyt todella pahalla ja epäilevästi, Bi toteaa.
Bi kertoo myös, että hänen ystäväänsä nimiteltiin lähijunassa "kiinalaiseksi sairaudeksi". Hänelle sanottiin myös, ettei hän olisi tervetullut Suomeen.
Dianan ikävin kokemus ei liity joukkoliikenteeseen tai julkisiin paikkoihin. Hän kertoo suomalaisesta ystävästään, jonka äiti oli kieltänyt tätä tapaamasta Dianaa tai syömästä kiinalaisissa ravintoloissa.
– Ystäväni kertoi asian minulle aluksi vitsillä, mutta sen jälkeen oli ikävä huomata, että hänen äitinsä olikin kieltänyt häntä ihan vakavissaan, Diana sanoo.
Aasialaistaustaiset saavat paljon aiheetonta huomiota
Japanista Helsingin yliopistoon vaihto-opiskelijaksi tullut nainen koki viikonloppuna tilanteen, jossa uskoi ulkonäkönsä johtaneen välttelyyn lähijunassa.
– Kohtasin lähijunassa henkilön, joka kasvoni nähtyään säikähti minua eikä uskaltanutkaan istuutua vastapäiselle penkille. En ole kokenut vastaavaa ennen koronavirukseen liittyvän pelon leviämistä, hän kertoo.
Diana on tilanteesta huolissaan.
– Tuntuu, että meitä tarkkaillaan entistä tarkemmin vain ihonvärimme vuoksi, hän toteaa.
Kiinalaisen ystävyysseuran varapuheenjohtaja Rebekka Mikkolasanoo kuulleensa epämukavista katseista ja muusta epäasiallisesta huomiosta vaikkapa metrossa, ostoksilla tai kahviloissa.
Kansainvälinen ongelma
Aasialaistaustaiset ovat kokeneet syrjintää koronaviruksen pelossa kaikkialla maailmassa. Ranskassa asuvat aasialaistaustaiset jakavat aktiivisesti kannanottoja aiheesta sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #JeNeSuisPasUnVirus (siirryt toiseen palveluun) (Euronews), aihetunniste tarkoittaa suomeksi "En ole virus". Samaa aihetunnistetta on markkinoitu myös ainakin espanjaksi, saksaksi ja englanniksi.
Medioissa on kerrottu useista vastaavanlaisista tapauksista (siirryt toiseen palveluun) (SBS News), joissa aasialaistaustaiset ovat kohdanneet asiatonta vitsailua tai esimerkiksi tuijottelua ja välttelyä julkisilla paikoilla koronaviruksen saaman julkisuuden jälkeen.
Yksi iso kohu aiheesta nähtiin Yhdysvalloissa, kun Berkeleyn yliopisto Kaliforniassa twiittasi, että muukalaisvastaisuus olisi normaali koronaviruksen pelon aikaansaama reaktio. Kohu julkaisusta (siirryt toiseen palveluun) (CNN) oli ymmärrettävästi valtava, ja yliopisto poisti julkaisun sosiaalisesta mediasta äkkiä.
Jotkin yritykset ovat maailmalla asettaneet esimerkiksi kylttejä, joissa kielletään kiinalaisia asioimasta liikkeissä. Kanadan kiinalaisvähemmistöt ovat kertoneet (siirryt toiseen palveluun) (Al Jazeera) heihin kohdistuneen rasismin olevan samanlaista kuin SARS-epidemian aikaan.
Huoli läheisistä on kova
Rebekka Mikkonen korostaa, että Suomessa asuvat kiinalaiset ovat huolestuneita läheisistään kotimaassa. Monet heistä eivät ole päässeet käymään kotimaassaan moneen kuukauteen, jopa vuosiin, ja tiedot tulevat pääosin median tai sukulaisten kautta.
– Virus lähti tällä kertaa liikkeelle Kiinasta, mutta vastaavia viruksia on lähtenyt muualta maailmasta. Tärkeintä olisi, etteivät ihmiset nyt pelkäisi vaan keskittyisimme auttamaan, että tilanne Kiinassa rauhoittuisi mahdollisimman pian, hän sanoo.
Monet yhdistykset keräävät parhaillaan varoja avustustarvikkeiden lähettämiseksi Kiinaan, sillä useat tuotteet ovat siellä loppumassa. Yksi tällainen avustuserä on jo lähetetty Suomen ja Ruotsin yhdistysten yhteistyöllä.
Helsingin yliopistossa opiskeleva japanilaisnainen vetoaa ihmisten solidaarisuuteen.
– En halua, että ketään syrjitään vain, koska he näyttävät aasialaisilta, enkä halua kenenkään vihaavan Suomea ikävien kokemusten vuoksi.
Korjattu 7.2.2020 klo 7.20: Bi on Vietnamista, ei Japanista kuten jutussa aiemmin kerrottiin.
Lue myös:
Koronavirus sai netin pelonlietsojat ja salaliittoteoreetikot liikkeelle
Vertasimme koronavirusta maailmalla riehuneisiin tauteihin – katso, mitä virus ihmisessä aiheuttaa