Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Professorin mukaan Suomi rikkoo vanhustenhoidossa perustuslakia, eikä hoitajamitoitus korjaa tilannetta

Vanhustenhoitoa on vuoden aikana korjattu vain vähän, arvioi Ikääntymisen ja hoivan huippuyksikön johtaja Teppo Kröger.

Professori vanhustenhoidosta: "Valtio ja kunnat rikkovat tällä hetkellä Suomen perustuslakia"
Timo-Pekka Heima
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitus iloitsi viime viikolla eduskunnalle viemästään lakiesityksestä, joka takaisi vanhusten hoitoon sitovan 0,7 hoitajan mitoituksen yhtä vanhusta kohti.

Marja Sannikan ohjelmassa vieraillut yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger ei pidä lakiesitystä vanhusten kannalta erityisen mullistavana.

Hän arvioi tulevan hoitajamitoituksen pieneltä osaltaan parantavan ympärivuorokautisen hoivan laatua, mutta palveluiden riittävyyttä se Krögerin mukaan muuta.

– Pidän jopa pienenä riskinä palveluiden saatavuuden vähenemistä, jos hoitajamitoitus nostaa kuntien kustannuksia.

Ongelmana hoitoon pääsy

Palveluihin pääsy onkin Krögerin mukaan vanhustenhoidon suurin ongelma. Perustuslain mukaan julkisen vallan tulee turvata jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut.

Nyt näin ei vanhustenhoidossa Krögerin mukaan tapahdu: kaikki vanhukset eivät saa tarvitsemaansa hoitoa tai heillä ei ole siihen varaa. Eikä hoitajamitoitus auta tätä tilannetta lainkaan, koska se ei lisää palveluiden tarjontaa.

– Valtio ja kunnat rikkovat tällä hetkellä Suomen perustuslakia.

Kröger pitää yllättävänä sitä, miten perustuslain rikkomiseen ei ole puututtu.

– Esimerkiksi sote-uudistusprosessissa katsottiin tarkkaan, että perustuslain säädöksiä noudatetaan. Silti meillä on samaan aikaan vanhuspalvelujärjestelmä, joka ei noudata perustuslakia, eikä siihen juuri kiinnitetä huomiota.

Kröger: Palvelujärjestelmä tismalleen sama kuin vuosi sitten

Vanhustenhoidon ongelmat nousivat ryminällä julkisuuteen reilu vuosi sitten. Jyväskylän yliopiston Ikääntymisen ja hoivan huippuyksikköä johtava Kröger katsoo, että sen jälkeen tilannetta on korjattu lopulta aika vähän.

– Toki hoitajamitoitus on liikkeellä ja Valvira ja muut viranomaiset ovat kiristäneet valvontaa, mutta sinänsä palvelujärjestelmä on tismalleen sama kuin vuosi sitten.

Krögerin mukaan tilanne ratkeaisi palveluiden saatavuutta lisäämällä, mutta ilman lisärahoitusta ongelmat eivät ratkea.

Guzenina iloinen hoitajamitoituksen etenemisestä

Sitovan hoitajamitoituksen saaminen lakiin on ollut pitkä prosessi. Asia oli esillä varsinkin vuonna 2012, jolloin silloinen peruspalveluministeri Maria Guzenina (sd) ajoi hoitajamitoitusta lakiin. Tuolloin hanke kaatui kokoomuksen vastustukseen.

Marja Sannikan haastattelussa SDP:n kansanedustaja Guzenina sanoi olevansa ennen kaikkea hoitajien ja hoidettavien puolesta iloinen siitä, että hoitajamitoitus nyt etenee.

Toisaalta tälle vuodelle vanhustenhoidon parantamiseen on rahaa vain 5 miljoonaa euroa.

– Jos itselläni olisi rahasäkki ja voisin yksinvaltiaana määrätä, ilman muuta sanoisin, että nyt kaivetaan se miljardi. Otetaan vaikka velkaa tai leikataan yksityisten hoivajättien voitot pois jonkinlaisella lainsäädännöllä, Guzenina pohti.

Sannikan vieraana on myös elämäntyönsä vanhusten parissa tehnyt Harriet Finne-Soveri.

Katso tästä koko lähetys

Marja Sannikka jakso 3

Lue myös

Krista Kiuru: Hoitajien siivoaminen ja pyykkääminen loppuu, hoitajamitoitus etenee – Rahaa yksityisen terveydenhuollon Kela-korvauksista

Analyysi: Koti on jo nyt monelle vanhukselle vankila – hallituksen suunnitelma uhkaa kutistaa kotihoitoa entisestään

Suosittelemme