Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Iowan esivaalin tulokset jo tunteja myöhässä – Professori: "Tällainen oli ihan oletettavissa"

Virallisia vaalituloksia ei ole vielä saatu, mutta demokraattien vasemman laidan ehdokas, senaattori Bernie Sanders on ilmoittanut johtavansa esivaalia.

Iowa aloittaa esivaalikiertueen, jonka aikana selviää kenestä tulee ehdokas marraskuun presidentinvaaleihin. Laskenta on selvästi myöhässä aikataulusta.
Kaisa Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa
  • Demokraateilla ei ole selkeää ykkösehdokasta. Iowan tuloksen odotetaan selkeyttävän, mitä kentältä toivotaan.
  • Neljä tämän hetken ykkösnimeä ovat Bernie Sanders, Joe Biden, Elizabeth Warren ja Pete Buttigieg. Ehdokkaita on yhteensä 11.
  • Demokraattien presidenttiehdokas valitaan lopullisesti heinäkuun puoluekokouksessa.
  • Yle seuraa Iowan ehdokasvaalia tässä artikkelissa.

Yhdysvalloissa Iowassa demokraattien ensimmäisen esivaalin tulosten ympärillä vallitsi tiistaiaamuna hämmennys: tulokset ovat tunteja myöhässä.

Puoluekoneisto kertoi syyksi "raportointiongelmat" äänestyspaikoilla ja äänestystulosten "laatutarkistukset". Uutistoimisto CNN:n mukaan kaksi äänestyslaitteiden tietokonejärjestelmää olisi kaatunut.

Täysin suunnitelmien mukaan vaali ei siis ole sujunut.

Asiantuntija ei yllättynyt

Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen sanoi Ylen Aamussa varhain tiistaina, ettei vaalituloksen viivästyminen yllättänyt häntä.

– Luulen, että kaikilla on nyt tuntosarvet pystyssä, koska viime vaaleissa tapahtui kaikenlaisia epäjohdonmukaisuuksia ja vaaleihin sekaannuttiin myös ulkomailta. Tällainen oli ihan oletettavissa, Heiskanen sanoi.

Iowan esivaali käynnistää 50 esivaalin rallin. Heiskasen mukaan Iowassa mitataan kansakunnan pulssi.

– Tässä vaiheessa ehdokkaat ovat kampanjoineet jo vuoden tai puolitoista. On myös kiinnostavaa, että 2000-luvun vaaleissa Iowan esivaalin voittanut henkilö on myös tullut valituksi puolueen presidenttiehdokkaaksi. Republikaanien kohdalla näin ei ole ollut, Heiskanen sanoo.

Charly Salonius-Pasternak
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak uskoo, että demokraattien ykkösehdokas selviää seuraavien kahden kuukauden sisällä. Kuva: Retu Liikanen / Yle

"Ei mennyt putkeen tämä"

Aamuyhdeksän aikaan vasemman laidan ehdokas, senaattori Bernie Sanders ilmoitti johtavansa esivaalia jo ennen virallista tulosta. Sanders perusti tiedotteensa kampanjatiiminsä tekemiin laskelmiin.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak arvioi radion Ykkösaamun haastattelussa, että Sanders voi saada murskavoiton.

– Jos tässä vaiheessa pitäisi veikata, sanoisin että Sandersilla on ollut hyvä päivä ja Joe Bidenillä huono päivä.

Osasyyksi ääntenlaskentaan liittyvään kaaokseen Salonius-Pasternak epäili äänten raportointiin käytettävää uutta sovellusta.

– Demokraattipuolue on luonut sovelluksen, jolla ääniä olisi pitänyt olla helppo raportoida. Se ei näköjään toimi yhtään. Ei nyt ihan mennyt niin sanotusti putkeen tämä, Salonius-Pasternak totesi.

Republikaanien Iowan esivaalissa istuva presidentti Donald Trump vei voiton kirkkaasti. Republikaanien osalta esivaali oli lähinnä symbolinen, koska Trumpilla ei ollut merkittävää vastaehdokasta.

Lue myös:

Trumpin haastajat – He tavoittelevat demokraattien presidenttiehdokkuutta 2020

Suosittelemme