Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

THL: Suomalaisten ei tarvitse pelätä koronavirusta hiihtolomamatkoilla – kannattaa kuitenkin katsoa matkustustiedotteet

Lapissa koronavirukseen sairastunut voi hyvin ja on lähes oireeton.

Mikä on koronaviruksen tilanne Suomessa?
Marika Harjumaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronavirustilanne elää koko ajan. Monia suomalaisia askarruttaa, uskaltaako hiihtolomamatkalle lähteä.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan tällä tietoa ei ole epäilyä siitä, että tartunta olisi leviämässä suomalaisten tavallisiin matkakohteisiin, kuten Thaimaahan. Logistiikka ja liikkuminen elävät kuitenkin koko ajan.

– Suositamme, että suomalaiset perehtyvät lomamatkalla lähtiessään UM:n matkustussuosituksiin, joita päivitetään koko ajan eri viranomaisten kanssa, Puumalainen sanoi THL:n tiedotustilaisuudessa tiistaina. Voit katsoa tiedotustilaisuuden klikkaamalla yllä olevan kuvan nuolta.

Hänen mukaansa koronavirustilanne seurataan tiiviisti Suomessa koko ajan. Uutta tietoa saataessa päivitetään toimintaohjeita.

– Tätä keskustelua käydään parhaillaan Suomessa yhdessä sairaanhoitopiirien, sosiaali- ja terveysministeriön sekä pohjoismaisten ja WHO:n kollegojen kanssa. Pyrimme joka päivä nyt tilanteen ja tiedontason kohentuessa päivittämään ohjeitamme, Puumalainen kertoi.

Johtava asiantuntija Jussi Sane ja THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.
Johtava asiantuntija Jussi Sane ja THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen päivittivät tietoja koronaviruksesta Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

THL:n johtavan asiantuntijan Jussi Sanen mukaan epidemian huippua ja etenemistä ei voida ennustaa.

– On myös vaikea arvioida millään hyvällä tarkkuudella, tuleeko tästä maailmanlaajuinen epidemia. Joka tapauksessa kaikki skenaariot pitää huomioida niin meillä kuin muualla, Sane totesi.

Lapissa sairastunut voi jo hyvin

Suomessa on todettu yksi koronavirustartunta. Siihen on sairastunut kiinalaisturisti, joka on hoidossa Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä. Puumalaisen mukaan hän voi nyt hyvin.

– Hän alkaa olla oireeton. Mitään jatkotapauksia ei näiden 24:n Lapissa altistunen piirissä ole havaittu. Muutamaa henkilöä ei ole tavoitettu, ja he ovat hyvin todennäköisesti ulkomaalaisia ja poistuneet Suomesta, Puumalainen sanoi.

Vaikka muita tartuntoja ei ole todettu, suomalaiset ovat varustautuneet tautiin muun muassa hamstraamalla käsidesiä. Lisäksi Finnair on perunut helmikuussa kaikki lentonsa Manner-Kiinaan.

Rokotteen saaminen markkinoille kestää ehkä jopa syksyyn

Koronavirukseen kehitetään koko ajan vimmaisesti rokotetta. Vaikka se saataisiin kehitettyä pian, sen markkinoille saaminen kestää.

– Ennen kuin päästään ihmiskokeisiin ja saadaan niistä riittävästi luotettavia tuloksia, ollaan varmaan jo kesän lopussa tai syksyssä, ehkä myöhemmässäkin, arvioi ylilääkäri Hanna Nohynek, joka vastaa THL:ssä infektiotautien torjunnasta ja rokotuksista.

Koronaviruksen vaatimien kuolonuhrien määrä jatkaa kasvuaan Kiinassa. Varhain tiistaina viranomaiset raportoivat 64 uutta kuolemantapausta, jotka kaikki ovat viruksen ydinalueelta Hubein maakunnasta.

Tiistaiaamuna myös Hongkongista raportoitiin ensimmäinen koronaviruksen kuolonuhri, nostaen kuolonuhrien määrän 65:een.

Yhteensä virukseen on kuollut Kiinassa 426 ihmistä. Koko maassa virukseen on sairastunut yli 20 000 ihmistä.

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut koronaviruksen kansainväliseksi terveysuhaksi. Tänään tiistaina se kuitenkin totesi, ettei kyseessä ole vielä pandemia.

Koronavirus aiheuttaa keuhkokuumetta ja sen oireina ovat kuume, yskä ja hengenahdistus.

Osa maista määritellyt koko Manner-Kiinan epidemia-alueeksi

Osa maista on jo määritellyt epidemia-alueeksi kaikki Manner-Kiinan maakunnat. Suomessa epidemia-alueeksi on toistaiseksi määritelty vain Hubein maakunta. Puumalaisen mukaan tilannetta arvioidaan kuitenkin kaiken aikaa.

– Tätä tarkastelua pitää tehdä myöskin Suomessa ja Pohjoismaissa yhdessä terveydenhuollon toimijoiden kanssa ja tehdä kaikkien osapuolten kannalta toimiva määritelmä.

Juttua muokattu kello 15.26: Korjattu kohta, jonka mukaan virus tarttuisi ihmisten välillä vain Kiinassa. Mahdollisia tarttumistapauksia on raportoitu myös muualla.

Lue myös:

Vertasimme koronavirusta maailmalla riehuneisiin tauteihin – katso, mitä virus ihmisessä aiheuttaa

Suomalaistyöntekijät hämmentyneinä koronaviruksen sulkemassa hotellissa – yksi wuhanilainen asukas karanteenissa, ruokahuolto on vaikeutunut

Suomalainen Markus Tietäväinen evakuoitiin Wuhanista – nyt hän tarkkailee itseään karanteenissa Ranskassa: "Mieluummin täällä kuin Kiinassa"

Kiina myönsi puutteet reagoinnissaan virusepidemiaan – Ranskan testaamilla Wuhan-evakoilla ei todettu virustartuntaa

Kiina: koronatartuntoja voidaan nyt testata aiempaa nopeammin – Thaimaa kertoo taltuttaneensa viruksen influenssa- ja hiv-lääkkeillä

Kiina rakensi koronasairaalan kahdeksassa päivässä, toinen valmistuu ensi viikolla – katso videot pikavauhtia pystytetyistä parantoloista

Kiinan koronatartunnat jyrkässä nousussa – ensimmäinen kuolemantapaus Kiinan ulkopuolella vahvistettu Filippiineillä

Suosittelemme