Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Berliiniläistaiteilija loi virtuaalisen liikenneruuhkan – huijasi Google Mapsia kärryillä ja 99 kännykällä

Google kertoo olevansa haltioissaan sovelluksen luovasta käytöstä.

Kuvakaappaus Simon Weckertin sivuilta.
Kuva: Kuvakaappaus Simon Weckertin sivuilta
Marika Kataja
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksalainen taiteilija on huijannut Google Mapsia luomalla virtuaalisen liikenneruuhkan. Asiasta kertoo esimerkiksi ABC.

Taiteilija Simon Weckert veti pitkin Berliinin katuja perässään kärryä, jossa oli 99 matkapuhelinta. Temppu sai karttasovelluksen luulemaan, että alueella oli liikenneruuhka.

Aluksi Weckert haki ajo-ohjeita karttasovelluksesta ja sen jälkeen kulki reittiä puhelimet käsikärryssään. Reitti kulki muun muassa Googlen pääkonttorin ohi Berliinissä.

Puhelinten samasta paikasta antamat signaalit saivat karttasovelluksen algoritmin päättelemään liikenneruuhkasta alueella. Karttasovellus muutti kadunosat vihreästä punaisiksi ruuhkan merkiksi ja sovellus alkoi suositella autoilijoita välttämään aluetta.

Verkkosivullaan Weckert kertoo, että hänen tarkoituksensa on luoda muutoksia fyysiseen maailmaan digitaalisesti.

Weckert muistuttaa, kuinka Google Maps on muuttanut käsitystämme kartoista interaktiivisuudellaan. Myös muut sovellukset, esimerkiksi Uber, Foodora, Tinder, Airbnb, taksisovellukset ja niin edelleen, pohjaavat karttasovellukseen ja ovat siten luoneet uudenlaista digitaalista kapitalismia.

Taiteilija haluaa sitä kautta pohtia myös kartoilla olevaa valtaa, tiedon kontrollointia sekä ihmisten käytöksen ja mielipiteiden muutosta.

Google puolestaan on sanonut olevansa haltioissaan taiteilijan luovuudesta.

– Onpa sitten kyseessä autolla, kärryillä tai kamelilla ajaminen, rakastamme Google Mapsin luovaa käyttöä, sillä se auttaa meitä tekemään paremmin toimivia karttoja, Googlen tiedottaja sanoi ABC:n mukaan.

– Olemme lanseeranneet mahdollisuuden erottaa autot ja moottoripyörät useissa maissa kuten Intiassa, Indonesiassa ja Egyptissä, mutta emme ole aivan kyenneet ratkaisemaan kärryillä matkustamista, tiedottaja jatkoi.

Suosittelemme sinulle