Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Sankarilääkäri Li Wengliangia suitsutetaan Kiinassa: varoitti koronaviruksesta jo varhain, poliisi kolkutteli heti – ja sitten Li sairastui itse

Kiinan korkein oikeus on arvostellut Wuhanin poliisin toimintaa.

Zhongnanin sairaalan henkilökuntaa suojapuvuissa Wuhanin kaupungissa Kiinassa.
Zhongnanin sairaalan henkilökuntaa suojapuvuissa Wuhanin kaupungissa Kiinassa. Kuva: AOP
Marika Kataja
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiinalainen lääkäri Li Wenliang, 34, on noussut sairaalapedillään sankariksi. Hänen tarinaansa on uutisoitu tiedotusvälineissä ympäri maailmaa.

– Heippa kaikki, tässä on Li Wenliang, Wuhanin keskussairaalan silmälääkäri, sosiaalisessa mediassa julkaistu viesti alkaa.

Li kertoi ensimmäisten joukossa koronaviruksesta, jota Kiinan viranomaiset yrittivät peitellä, joutui sitten poliisikuulusteluihin ja myöhemmin sairastui itse virustautiin.

Wuhanin keskussairaalassa työskennellyt lääkäri räjäytti uutispommin 30. joulukuuta, kun hän julkaisi sosiaalisessa mediassa tietoja sairaalassa karanteenissa olevista potilaista.

Varoitti muita lääkäreitä

Li kertoi lääketieteellisestä tiedekunnastaan valmistuneiden lääkäreiden keskusteluryhmässä WeChat-viestisovelluksessa, että seitsemällä ihmisellä on todettu virussairaus ja he ovat karanteenissa.

Li selitti, että hänen näkemiensä testitulosten mukaan sairauden aiheutti koronavirus, virusperhe, joka aiheuttaa muun muassa sarsia. Vuoden 2003 sars-epidemian muistot ovat pinnassa Kiinassa, jossa viranomaiset aluksi peittelivät tietoja satoja ihmisiä tappaneesta taudista.

– Halusin vain muistuttaa opiskelukavereitani olemaan varovaisia, Li sanoi.

Hän kehotti muita lääkäreitä suojautumaan ja varoittamaan salaa läheisiään. Mutta vain tuntien jälkeen hänen viestinsä levisi ruutukaappauksena sosiaalisessa mediassa ja kuvassa näkyi hänen nimensä.

– Kun näin viestin kiertävän netissä, tajusin että se oli lähtenyt käsistäni ja minua luultavasti rankaistaisiin, Li muisteli CNN:n mukaan.

Hän oli oikeassa. Pian tämän jälkeen poliisit olivat ovella. Wuhanin poliisi syytti häntä huhujen levittämisestä.

– Me varoitamme sinua vakavasti: Jos jatkat asiattomasti itsepäisyyttäsi ja jatkat tätä laittomuutta, sinut viedään oikeuteen – onko ymmärretty? lukee poliisin pöytäkirjassa. Sen alla on tohtori Lin käsialalla kirjoitettuna "kyllä".

Poliisit päästivät Lin vapaaksi sen jälkeen kun hän oli allekirjoittanut paperin, jossa tunnusti tehneensä laittoman teon. Li palasi töihin keskussairaalaan ja tunsi itsensä avuttomaksi.

– Ei ollut mitään, mitä olisin voinut tehdä. Kaiken täytyi olla virallisen linjan mukaista, Li sanoi.

Samana päivänä kun Li varoitti kollegoitaan, Wuhanin terveysviranomaiset julkaisivat hätäviestin, jossa kerrottiin "tuntemattomasta keuhkokuumeesta" ja varoitettiin antamasta tietoja ilman virallista hyväksyntää.

Mitä tohtori Li ei vielä silloin tiennyt oli, että kyseessä oli kokonaan uudenlainen koronavirus. Koronavirus on nyt tappanut lähes 500 ihmistä, enemmän kuin sars Kiinassa, ja tartunnan on saanut yli 20 000. Tartunnan saaneita on myös Euroopassa, Suomi mukaan lukien.

Sai itse tartunnan

Kaikki ei kuitenkaan ollut ohi. Tammikuun 10. päivänä Li alkoi yskiä. Seuraavana päivänä nousi kuume. Sairaalahoitoon hän joutui 12. tammikuuta ja lähipäivinä hänen vointinsa paheni niin, että hänet siirrettiin tehohoitoon. Helmikuun 1. päivänä Lin koronavirustestitulos osoittautui positiiviseksi.

Li julkaisi tarinansa Weibossa, kiinalaisessa Twitterissä. Sosiaalinen media kohahti. Lääkäri sai kymmeniätuhansia tukiviestejä ja Kiinan viranomaisia arvosteltiin kiivaasti epidemian peittelystä.

Yhä karanteeniosastolla hoidossa oleva Li pystyy vastaamaan kysymyksiin vain sosiaalisen median kautta, sillä hän yskii liian pahasti puhuakseen. Hänen vointinsa on kuitenkin kohentunut.

Kahdeksan varoittajaa

Kiinassa kaikkiaan kahdeksan lääkärin kerrotaan joutuneen poliisikuulusteluihin sen jälkeen kun he olivat varoittaneet epidemiasta sen alkuvaiheessa. Muun muassa syöpälääkäri Xie Linka varoitti kollegoitaan WeChatissa 30. joulukuuta:

– Älkää menkö Huananin kalatorille lähitulevaisuudessa. Useita ihmisiä on saanut sieltä tartunnan tuntemattomasta kuumeesta, joka muistuttaa sarsia. Tänään sairaalamme on vastaanottanut useita potilaita torilta. Muistakaa kaikki käyttää maskeja ja tuulettaa huolellisesti.

Kiinalaiset arvostelevat nyt viranomaisia siitä, että jos näitä kahdeksaa alkuvaiheessa taudista varoittanutta lääkäriä olisi kuunneltu, satoja ihmishenkiä olisi säästetty.

Kansan paine sai myös viranomaiset tarkastelemaan asiaa uudelleen. Jopa Kiinan korkein oikeus arvosteli Wuhanin poliisia kahdeksikon kuulusteluista ja tietojen peittelemisestä.

Lue myös:

Koronavirus haittaa matkailua: Tuhansia risteilymatkustajia jumissa ja suuri lentoyhtiö lomauttaa lähes koko henkilöstönsä

Koronapotilas pääsi sairaalasta Rovaniemellä – kiinalaisnaisesta otetut uusimmat näytteet ovat osoittautuneet negatiivisiksi

THL laajentaa koronaohjeistustaan koskemaan koko Manner-Kiinaa

Koronavirukseen on kuollut Kiinassa lähes 500 ihmistä, myös todettujen tartuntojen määrä nousee yhä

Aiheesta muualla:

BBC: The Chinese doctor who tried to warn others about coronavirus

CNN: This Chinese doctor tried to save lives, but was silenced. Now he has coronavirus

Washington Post: A Chinese doctor was one of the first to warn about coronavirus. He got detained — and infected.

Suosittelemme sinulle