Hyppää sisältöön

Siperialainen lintuharvinaisuus tavattu Suomessa – yleensä mustakaularastas elää Uralvuoriston itäpuolella, tänä vuonna havainto Oulusta asti

Tänä vuonna Suomessa on havaittu poikkeuksellisen monia lintulajeja.

Oululaisen luontokuvaajan ikuistama mustakaularastas ruokaili Oulun seudulla helmikuun alkupäivinä. Kuva: PPLY

Suomessa on havaittu harvinaista mustakaularastasta, joka elää yleensä Uralvuoristossa.

Tänä vuonna linnusta on tehty eri puolilla maata puolenkymmentä havaintoa, muun muassa Oulussa ja jo aiemmin tänä talvena Inarissa (siirryt toiseen palveluun) (Lapin Kansa).

Näitä lintuja eksyy Suomeen hyvin harvoin. Oulun seudulla mustakaularastas on tavattu viimeksi vuonna 2007.

Mustakaularastas elää Siperiassa eikä se yleensä leviä Uralvuoristoa lännemmäksi. Satunnaisia harhailijoita voidaan Suomessa havaita aina silloin tällöin.

Mustakaularastas on hieman punakylkirastasta suurempi lintu, josta esiintyy myös kaksi alalajia, joiden kanssa se saattaa helposti risteytyä. Useat Suomessa tehdyt havainnot ovatkin olleet juuri näistä risteytyneistä hybrideistä.

Etelä-Suomessa tavallista enemmän lintulajeja

Lintutieteellisen yhdistyksen Birdlife Finlandin lintukartoitusten (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomessa on tänä talvena havaittu poikkeuksellisen useita lintulajeja. Tammikuussa havaittiin 165 lintulajia, kun vuosina normaalisti lajien määrä jää selvästi tätä pienemmäksi.

Erityisen runsaasti havaintoja on tehty vesilinnuista, joita on jäänyt talvehtimaan lauhan tammikuun aikana tavallista runsaammin.

Havaintojen joukossa harvinaisimpia lajeja tammikuussa ovat olleet esimerkiksi metsä- ja tundrahanhi, lapasorsa ja härkälintu sekä kurjet Salossa ja Paimiossa, tiltaltti Hangossa sekä isosirri, joka nähtiin Paraisten Jurmossa merisirrien joukossa viipynyt isosirri.

Poikkeuksellisen lämmin tammikuu on näkynyt erityisesti Etelä-Suomen lintulajistossa.

Pohjoisessa linnut pysytelleet piilossa

Pohjois-Suomessa taas lämmin ja vähäluminen tammikuu on näkynyt niin, että useat talvisin ihmisten elinpiiristä ruokansa hakevat metsälinnut ovat pysytelleet metsien siimeksessä.

– Täällä ei tänä vuonna ole ollut kovinkaan paljon esimerkiksi pihlajanmarjoja, jotka olisivat houkutelleet marjansyöjiä esiin, kertoo Limingan luontokeskuksen hoitaja Ulla Matturi.

Hänen mukaansa vasta viime päivien lumi ja pakkaset ovat houkutelleet esimerkiksi peltopyyt luontokeskuksen ruokintapaikoille.

Voit keskustella aiheesta kello 23:een saakka!

Suosittelemme sinulle