Kännykät ja pelikonsolit viihdyttävät koululaisia, mutta lomaa ei kannata rakentaa niiden varaan. Leikit ovat lapselle luontainen tapa toimia, mutta niiden aloittamiseen tarvitaan usein aikuista.
Väestöliitosta perhesuhteiden asiantuntija Milla Sinnemäki kehottaa vanhempia innostamaan leikin maailmaan, koska leikkiminen kehittää lasta.
– Leikkien avulla lapsi oppii muun muassa sosiaalisia taitoja sekä itsesäätely- ja tunnetaitoja. Vanhempi voi miettiä ja sopia lapsen kanssa etukäteen, millaisesta tekemisestä tämä on kiinnostunut. Silloin siitä ei tarvitse kantaa huolta jatkuvasti.
Aikuisen ei tarvitse olla elämystoimisto aamusta iltaan, muistuttaa Sinnemäki.
– Lapsen kanssa voi sopia päivästä hetket, jotka on tarkoitettu ohjattuun ja vapaaseen leikkimiseen. Jos kylään pyytää kavereita, niin yhteiset leikit syntyvät usein ilman aikuistakin.
Tähän juttuun olemme koonneet tänne erilaisia leikkejä, jotta tekemistä riittäisi läpi loman.
Aikuisen jahtaaminen on hauskaa
Leikkiminen voi olla tylsää, jos lapsella ei ole sisarusta tai pihapiirissä ikätovereita. Silloin leikkikaveriksi kelpaa usein vanhempikin. Sinnemäen mukaan leikkimällä vanhempi vahvistaa yhteyttä omaan lapseen.
– Lapselle tulee kokemus siitä, että hän on arvokas vanhemmalle. Leikkiminen kasvattaa myös me-henkeä.
Väestöliitosta vinkataan, että vanhempi voi esimerkiksi kehittää lapselle salapoliisimysteerin, jota tämä selvittää päivän aikana.
Perinteiset hippa, peili- ja piiloleikit ovat myös hauskaa puuhaa, jota lapsi voi tehdä yhdessä vanhemman kanssa. Lapsesta on usein hauskaa, jos hän pääsee jahtaamaan aikuista. Myös roolileikit vanhempien vaatteilla ovat lapsen mielestä usein hauskoja.
Moni muistaa omasta lapsuudestaan kymmenen tikkua laudalla -ulkopelin, joka sekin voi olla hauskaa aikuisen Perinneleikit-yhdistyksen sivuilla on useita kymmeniä tuttuja leikkejä tahmeista popcorneista junatarkastajaan.
Ryhmäleikit kehittävät lasten sosiaalisia taitoja
Lapsi kehittää leikin avulla sosiaalisia taitoja. Leikeissä voi kokea eri-ikäisten kavereiden kanssa uusia tilanteita. Samalla lapsi opettelee sääntöjä. Leikeissä on pakko huomioida toista ja katsoa, miten ryhmässä asettuu suhteessa muihin lapsiin.
4H-yhdistys on kerännyt lapsille soveltuva tekemistä TOP-tehtäväpankkiin. Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistyksen nuorisotyön koordinaattori Johanna Sutinen kertoo, että pedagogisesti mietityt tehtävät liittyvät muun muassa kasvien viljelyyn, käsitöihin ja liikenneturvallisuuteen.
– Sieltä löytyy kahdeksan erilaista teemaa, joiden alla on yli tuhat alakouluikäiselle soveltuvaa tehtävää.
4H-kerhon Safkasankarit tutustuttaa lapset ruuan avulla uusiin kulttuureihin ja vieraisiin tapoihin. Lapsille soveltuvista kokkailutehtävistä löytyvät reseptit muun muassa purjeveneleipiin, juustomuffineihin ja suklaapopcorneihin.
Myös MLL on kerännyt eri kategorioihin leikkejä Sata leikkiä -sivuilleen. Sieltä voi käydä hakemassa vinkkejä muun muassa mielikuvitus-, riehumis- ja rauhoittumisleikkeihin.
Metsästä löytyy riittävästi leikkitilaa
Kun kodin leikkitila jää liian pieneksi, kannattaa pukeutua lämpimästi ja siirtyä ulos. Lähimetsien kallioilla ja niityillä on virikkeellistä leikkitilaa. Lapset voivat tutkia luontoa tai leikkiä tilaa vaativia pihaleikkejä myös luonnonsuojelualueilla.
Lapset innostuvat usein leikeistä isommassa porukassa, kun luova leikki-ikä on ylitetty, kertoo Tapiolan Metsänkävijöiden partiojohtaja Emma Lahtinen.
– Ehdoton suosikkini ulkona leikittävistä ryhmäleikeistä oli omassa nuoruudessani lapioleikki. Siinä porukka jaetaan kahteen joukkueeseen. Joukkueet etsivät vuorotelleen vastajoukkueen piilottamaa lapiota.
Lahtinen suosittelee isommille lapsille työkaluleikkiä. Siinä yksi kavereista kuiskaa työkalun ja tehtävän yhdelle kavereistaan, mielellään mahdollisimman absurdit, esimerkiksi lehtien lakaiseminen ja hammasharja. Tämän jälkeen kaveri näyttelee asiat muille ja nämä yrittävät arvata, mistä on kyse.
Koko perhe ulos puuhastelemaan
Ulkoleikkeihin voi yhdistää luonnon puhtaana pitämisen. Vanhempi voi järjestää lapsille kilpailun, jossa voittaja on se, joka on ensimmäisenä kerännyt kymmenen roskaa lähiympäristöstä.
Pääkaupunkiseudun partiolaiset houkuttelevat kaikenikäiset satakolkyt-hankkeella keräämään roskia Itämeren ranta-alueilta. Esimerkiksi monista Helsingin kirjastoista voi lainata tätä varten roskapihdit.
Perhepartio on uusi toimintamuoto, joka mahdollistaa yhteistä toimintaa koko perheelle partion arvojen mukaisesti. Perhepartio-ohjelma koostuu kuudesta aktiviteetista, jotka ovat arjen taidot, retkeilytaidot, kädentaidot, ulkoilutaidot, luontotaidot sekä lippukunnan toimintaan tutustuminen.
Myös geokätköily perheenjäsenien kanssa yhdessä on monen lapsen mielestä hauskaa puuhaa. Netistä voi ladata älypuhelimeen geocaching-sovelluksen. Luontoon piilotettua kätköä etsitään puhelimessa olevan GPS-paikantimen avulla.
Katso, miten aikuinen voi yhdistää etätöiden tekemisen ja ohjelman kehittämisen lapsille: