Hyppää sisältöön

Pohjanmaan poliisi on saanut runsaasti vihjeitä myrkytystapauksista – Vaasan keskussairaalassa viimeaikaisia yliannostuksia ei pidetä poikkeuksellisina

Pohjanmaan poliisi on saanut kymmenittäin vihjeitä tiistaina kerrottuihin myrkytyskuolemiin liittyen.

Poliisi ei ole halunnut kertoa huumekuolemien tai myrkytysten tarkkaa paikkaa. Tutkinta jatkuu ja runsasta vihjemäärää tarkistellaan, poliisi kertoo. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Pohjanmaan poliisi on saanut eilisen jälkeen runsaasti eli jopa kymmenittäin vihjeitä kertomiinsa myrkytyskuolemiin liittyen.

– Vihjeitä on tullut ihan kiitettävästi sähköpostitse ja todennäköisesti myös puhelinnumeroon, joka annettiin, kommentoi viestintäpäällikkö Mikael Appel Pohjanmaan poliisista.

– Jokainen vihje käydään läpi ja katsotaan, onko siitä tutkinnan kannalta hyötyä.

Poliisi kertoi tiistaina, että pohjalaismaakunnissa on sattunut viikon aikana kaksi huumekuolemaa ja lisäksi kolmea ihmistä on hoidettu sairaalassa myrkytyksen takia. Tapaukset ovat sattuneet kahden maakunnan alueella eli Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla.

Tässä vaiheessa tapauksille ei ole löytynyt yhdistävää tekijää, esimerikiksi paikkaa tai kellonaikaa, vaan tapaukset ovat erillisiä.

– Ei olla vielä suljettu pois, etteivät ne voisi liittyä toisiinsa. Mutta yhdistävää tekijää ei ole vielä löytynyt.

– Samantyyppisiä olosuhteita on ollut.

Tällä hetkellä meneillään on näytteiden analysointi ja tulosten valmistuminen kestää päiviä, jopa viikkoja.

Sairaalassa ei huomattu mitään poikkeuksellista

Vaasan keskussairaalan ensihoidon ylilääkäri Taneli Väyrysen tietojen mukaan yksi henkilö on menehtynyt lähipäivinä Vaasan sairaanhoitopiirin alueella epäiltyyn huumeiden yliannostukseen. Kuolema on tapahtunut kuitenkin sairaalan ulkopuolella.

– Tämän lisäksi kolmea potilasta on hoidettu Vaasan keskussairaalassa yliannostuksen takia, Väyrynen sanoo.

Nämä kaikki tapahtumat ovat sattuneet viime viikon perjantain jälkeen.

Ensihoidon ylilääkäri Taneli Väyrynen ei voi sanoa, onko näillä tapauksilla yhteys juuri poliisin tiedottamiin tapauksiin, sillä terveydenhuolto ei ilmoita huumausaineiden yliannostustapauksia poliisille.

Poliisi on ollut yhteydessä Vaasan keskussairaalaan tiedustellakseen yleisellä tasolla, onko sairaalassa havaittu poikkeavia yliannostustapauksia. Sairaalan arvion mukaan mitään poikkeuksellista ei ole havaittu.

Ylilääkäri Väyrysen mukaan sairaalassa lähipäivinä hoidetut yliannostuspotilaat eivät ole olleet mitenkään tavallisesta poikkeavia. Hän toteaa, että yleisesti yliannostustapauksissa on useita syitä. Syynä voi olla esimerkiksi uuden aineen yllättävyys, käyttäjän kokemattomuus, aineyhdistelmät ja tahalliset yliannostukset.

Väyrynen pohdiskelee, että kyse voi olla jostain uudesta tai erityisen vahvasta huumemarkkinoilla olevasta aineesta, mutta toisaalta voi olla vain sattumaa, että tapahtumia on nyt kertynyt useita peräkkäin.

Tilastokeskuksen kuolemansyytilaston mukaan Suomessa kuoli vuonna 2018 huumausaineisiin 261 henkilöä. Huumausainekuolemien määrä oli kasvanut kolmena peräkkäisenä vuonna.

Vihjeitä kaivataan edelleen

Polliisi julkaisi eilen tiedon, jonka mukaan se epäilee, että alueella liikkuu hengenvaarallisia huumausaineita tai lääkkeitä. Poliisi varoittaakin kansalaisia käyttämästä tuntemattomia päihteitä.

Vihjeet, myös anonyymit, voi edelleen ilmoittaa poliisille puhelimitse numeroon 0295 440 513 tai sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi

Lisää aiheesta:

Pohjalaismaakunnissa kaksi huumekuolemaa viikon sisällä – tuntematon aine vienyt kolme sairaalahoitoon

Suosittelemme sinulle