Hyppää sisältöön

Tulipalo tuhosi perheen koko omaisuuden – Palomiehet olivat vielä sammutustöissä, kun kyläläiset jo aloittivat apukeräyksen

Lakimuutos helpottaa rahankeräysten järjestämistä ensi kuusta alkaen.

Koko omaisuutensa menettänyt perhe tarvitsee muun muassa vaatelahjoituksia. Kuvituskuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Kivijärvellä eilen tuhoutuneen omakotitalon asukkaat ovat saaneet paljon yhteydenottoja ja avuntarjouksia.

Pienessä keskisuomalaisessa kunnassa ryhdyttiin keräämään kotinsa menettäneille äidille ja lapsille lahjoituksia välittömästi, kun tieto tulipalosta levisi kylällä. Muun muassa Facebookissa on aktivoitu ihmisiä esimerkiksi vaatelahjoitusten tekemiseen.

SPR organisoi lahjoitusten vastaanottoa Kivijärvitalolla huomenna perjantaina klo 12-18 ja lauantaina klo 11-15. Tarvetta on erityisesti pojan ja tytön vaatteille koossa 170 cm. Myös naisten S ja XL kokoisille vaatteille on tarve.

– Meiltä tuhoutui palossa koko omaisuus, joten kaikki apu vaatteista rahalahjoituksiin otetaan kiitollisena vastaan, perheen äiti kertoo Ylelle.

Jos lahjoitustavaraa jää yli, SPR lahjoittaa ne edelleen eteenpäin.

Naapuriapu on pienessä kunnassa voimissaan

Kivijärvellä tehtävässä keräyksessä on kyse niin sanotusta naapuriavusta. Naapuriapuna annettuja lahjoituksia (siirryt toiseen palveluun)varten ei tarvita erillistä keräyslupaa.

Lain mukaan naapuriapua voivat antaa ystävät, tuttavat, sukulaiset ja samalla paikkakunnalla asuvat henkilöt, jotka tuntevat autettavan jollain tavalla. Lahjoittaa voi tavaraa, työpanosta ja myös rahaa.

Suuremman rahankeräyskampanjan järjestäminen ja esimerkiksi yleisöön vetoaminen rahalahjoitusten antamiseksi täyttää kuitenkin jo rahankeräyksen tunnusmerkit.

Sellaisia ei tähän asti ole juurikaan järjestetty tulipalojen uhreille, sillä rahankeräysluvan taustalla on pitänyt olla yleishyödyllinen yhteisö tai säätiö.

Rahankeräyslaki on kuitenkin muuttumassa maaliskuun alussa.

Uudessa laissa niin sanotun pienkeräyksen saa järjestää myös rekisteroimätön, vähintään kolmen henkilön muodostama ryhmä. Poliisille tehdyn ilmoituksen jälkeen voi kerätä yleishyödylliseen tarkoitukseen enintään 10 000 euroa.

– Tämä on meillekin hyvä uutinen. Tuskin olemme vielä maaliskuussa jaloillamme, Kivijärvellä kotinsa menettäneen perheen äiti sanoo.

SPR auttaa palaneessa talossa asunutta perhettä myös maksusitoumuksella, jonka turvin he voivat hankkia nopeasti uusia käyttötavaroita ja vaatteita tuhoutuneiden tilalle.

Suosittelemme sinulle