Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Ylen kirjeenvaihtaja Thüringenissä: Yhteistyö äärioikeiston kanssa johti osavaltion pääministerin eroon

Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen kertoo, miksi Thüringenin pääministerivalinta synnytti poliittisen myrskyn.

Kirjeenvaihtajan raportti Saksan Thüringenin poliittisesta kriisistä
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksassa Thüringenin osavaltion pääministeriksi valittu liberaalipuolueen Thomas Kemmerich erosi tehtävästään oltuaan virassa vain päivän.

FDP-puolueen puheenjohtaja Christian Lindner oli matkustanut aamulla osavaltion pääkaupunkiin Erfurtiin ja kehottanut Kemmerichiä jättämään tehtävänsä, kertoo Bild-lehti.

Samalla Thüringenin FDP esittää uusia osavaltiovaaleja ja osavaltioparlamentin hajottamista.

Myös liittokansleri Angela Merkel vaati Etelä-Afrikan-matkansa yhteydessä, että vaalin tulos on peruttava.

Äärioikeisto halutaan pitää poissa vallasta

Kiista Thüringenissä alkoi, kun osavaltion kristillisdemokraatit ja liberaalipuolue kannattivat FDP:n ehdokasta Thomas Kemmerichiä.Äärioikeistopuolue Vaihtoehto Saksalle AfD lyöttäytyi samaan rintamaan, minkä seurauksena Kemmerich tuli valittua.

Thomas Kemmerich pitää puhetta.
Thomas Kemmerich pitää puhetta Thüringenin osavaltion pääkaupungissa Erfurtissa vaalituloksen ratkettua. Kuva: Bodo Schackow / EPA

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun sodanjälkeisessä Saksassa osavaltion pääministeriksi nousee äärioikeiston kannattama ehdokas.

Jos Thüringenissä olisi noudatettu lokakuussa käytyjen osavaltiovaalien tulosta ja tavanomaista menettelytapaa, pääministeriksi olisi noussut vasemmistopuolue Linken edustaja Bodo Ramelow.

– Tapaus on anteeksiantamaton ja vaalin tulos on voitava muuttaa, liittokansleri Merkel jyrisi Etelä-Afrikassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Myös CDU:n puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer on moittinut Thüringenin puolueosastoa puolueen periaatteiden rikkomisesta.

Historia ja Thüringenin AfD:n luonne vaikuttivat

Saksassa yhteistyö äärioikeistolaisen ja maahanmuuttovastaisen AfD:n kanssa on ollut tabu. Tilannetta ei ole helpottanut se, että Kemmerich on vakuuttanut vastustavansa AfD:tä ja fasismia kaikissa muodoissaan.

Eri puolilla Saksaa sekä Thüringenissä on ollut mielenosoituksia äänestystulosta vastaan. Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen tapasi mielenosoittajia Thüringenissä.

Turtiaisen mukaan kriisin taustalla on useita tekijöitä, joista tärkeimpiä ovat Saksan historia sekä osavaltion AfD:n erityisluonne.

– Natsiajan diktatuuri vaikuttaa edelleenkin siihen, miten politiikkaa tehdään. Täällä on haluttu padota oikeistopopulistin pois vallan kabineteista. Thüringenissä on vielä erityinen historiallinen kaiku: tämä on se osavaltio, jossa 1930-luvulla natsit saivat osavaltiohallitukseen oman ministerin, kertoo Turtiainen.

– Toinen syy on Thüringenin Vaihtoehto Saksalle -puolueessa. Täällä se ei ole vain oikeistopopulistinen, vaan siinä on hyvin vahva äärioikeistosiipi, joka on joutunut Saksan kotimaantiedustelun tarkkailuun tuon ideologian vuoksi.

Esimerkiksi saksalainen tuomioistuin on jopa viime syyskuussa linjannut, että Thüringenin AfD:n johtajasta, Björn Höckestä voi käyttää nimitystä fasisti.

Kriisi vaikuttaa Turtiaisen mukaan Saksan politiikkaan:

– Tämä oli nyt eräänlainen koepallo siitä, miten Saksa reagoi, jos valtapuolueet yrittävät aloittaa yhteistyötä Vaihtoehto Saksalle -puolueen kanssa.

Lue lisää:

Frankfurter Allgemeine: Merkel: Ergebnis von Erfurt rückgängig machen

Saksassa valittiin ensimmäistä kertaa osavaltiopääministeri äärioikeiston tuella – Merkel vaatii uusia osavaltiovaaleja

Suosittelemme sinulle