Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Terrafamen uraanilupa saa kannatusta kainuulaisilta kansanedustajilta – Merja Kyllönen muutti kantaansa

Kansanedustajat pitävät uraanin talteen ottamista ympäristön kannalta hyvänä asiana.

Terrafamen louhos Sotkamossa.
Terrafame Oy sai torstainan 6.2. valtioneuvostolta luvan uraanin talteenottoon Sotkamossa. Arkistokuva. Kuva: Taisto Lapila / Yle
Tiia Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kainuulaiset kansanedustajat Tuomas Kettunen (kesk.) ja Merja Kyllönen (vas.) pitävät Terrafame Oy:n saamaa uraanilupaa hyvänä päätöksenä. Valtioneuvosto myöntämä lupa oikeuttaa yhtiön uraanin talteenottoon Sotkamon kaivoksesta saatavasta malmista.

– Säteilyturvakeskus (STUK) on kertonut, että uraanin talteenottolaitos täyttää turvallisuusvaatimukset. Olen sitä mieltä, että uraanin talteenotto on tietynlainen ympäristöteko. Ympäristö- ja turvallisuusasiat on otettu päätöksessä huomioon, perustelee Kettunen.

– Tällä hetkellä louhinnassa vapautuva uraani valuu pääosin kaivoksen sekundäärikasoihin ja kipsisakka-altaisiin. Se ei ole ekologisesti mitenkään kestävä tilanne. Talteenottolaitos ja materiaalin talteenotto on ympäristöllisesti hyvinkin perusteltua, sanoo puolestaan Kyllönen.

Suomussalmelainen kansanedustaja Merja Kyllönen vastusti uraanin talteenottolupaa aikaisemmin toimineen Talvivaaran kaivososakeyhtiön aikana, mutta muutti nyt kantaansa saatuaan lisätietoa. Hän on iloinen siitä, että samassa yhteydessä vasemmiston ministerit vaativat kaikkien kaivosten hyödyntämiskelpoisten mineraalien luvittamista yhtä aikaa. Jatkossa erillismenettelyä ei siis enää olisi.

– Hallitus liitti päätökseen lausuman, jonka perusteella asian säädösvalmistelu aloitetaan, eli jatkossa menettely on kokonaisuutena kaikki mineraalit kattava. Tiedämme, mitä mineraaleja kaivoksilta tullaan ottamaan talteen.

Terrafamen saama uraanilupa on ensimmäinen Suomessa. Kyllösen mielestä se kertoo tosiasioiden tunnustamisesta: niin kauan kuin on ydinvoimaa, tuotannossa tarvitaan uraania.

– Sitä tosiasiaa ei kukaan voi kieltää, että ydinvoimaa ei ole ilman ydinmateriaalia. Vaakakuppiin on asetettu vastakkain ympäristökysymykset ja olemassa olevat vaikutukset kaivosalueella. On järkevämpää ottaa uraani talteen kuin se, että se on vapaana luonnon virtaamien pyöriteltävissä, jolloin emme voi varmistaa, mitä uraanille tapahtuu.

Kuhmolaisen Tuomas Kettusen mukaan päätös on hyvä myös työllisyyden mittakaavasta ajateltuna, sillä uraanin talteenotto työllistää suoraan 30 henkilöä ja välillisesti 50 henkilöä.

– Kainuuseen mahtuu työpaikkoja. Tästä näkökulmasta olen iloinen, Kettunen sanoo.

Yle ei tavoittanut Kainuun kolmatta kansanedustajaa, kajaanilaista Raimo Piiraista (sd.)

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Suosittelemme