Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Väestöliitto toivoo etuja työntekijöille, joilla on kaukana asuva iäkäs omainen – DNA:ssa voi jo käyttää etätyömahdollisuutta tai ystäväpalvelua

Työelämässä olevat etäomaishoitajat tarvitsevat työnantajalta yhtä kipeästi tukea kuin lapsiperheelliset työntekijät.

Vanhus kahvin ääressä.
Väestöliitto toivoo työnantajilta erilaisia käytännön ratkaisuja niiden työntekijöiden arjen helpottamiseksi, jotka kantavat vastuuta kaukana asuvista iäkkäistä omaisistaan. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Maarit Aulasmaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen ei koske pelkästään lapsiperheitä. Yhä useampi työntekijä on vastuussa toisella paikkakunnalla, joskus satojen kilometrien päässä asuvasta läheisestään. Useimmiten kyse on iäkkäästä äidistä tai isästä.

Hankepäällikkö Anna Kokko Väestöliitosta uskoo, että erilaiset ratkaisut näiden työntekijöiden elämäntilanteen helpottamiseksi
tulevat yleistymään työpaikoilla. Niille on jatkossa yhä enemmän tarvetta.

– Yksi hyvin käytännöllinen ratkaisu voi olla sellainen, että tekee osan työstään etätyönä ja matkustaa toiselle paikkakunnalle, esimerkiksi loppuviikosta, on siellä viikonlopun yli ja tekee vielä maanantainkin etätyötä. Samalla voi jouhevasti huolehtia ikääntyvän omaisen tilanteesta, asioiden hoitamisesta ja olla siellä läsnä.

Vanhusten ystäväpalvelu henkilöstöetuna

Tällaista etätyömahdollisuutta tarjoaa muun muassa tietoliikenneyhtiö DNA. Yhtiö kokeilee parhaillaan myös aivan uutta etua eli iäkkään omaisen ystäväpalvelua, josta se maksaa kaksi kolmasosaa ja työntekijä loput.

Ystäväpalvelu käy kerran viikossa omaisen luona ja raportoi tilaajalle, miten läheisellä menee. Parin tunnin käynnin aikana ystäväpalvelun työntekijän kanssa voi esimerkiksi kahvitella, laittaa ruokaa tai käydä kävelyllä.

– Halusimme omalta osaltamme auttaa meidän ihmisiä keksimällä jonkun uuden keinon, jolla pystymme sitä arkea tukemaan. Tämä perheystävällisyyden käsite, me ei haluta, että se on suunnattu pelkästään lapsiperheille vaan koko henkilöstölle, DNA:n henkilöstöjohtaja Marko Rissanen sanoo.

– Eräs kokeilussa oleva työntekijä kertoi palautteessaan, miten rauhallinen olo hänelle tuli, kun kuuli ystäväpalvelusta läheisellä olevan kaikki hyvin.

Idea ystäväpalveluyrityksen käyttöön tuli henkilöstöltä, kun DNA oli mukana Väestöliiton vetämässä Perheystävällinen työpaikka -ohjelmassa. Jos työntekijät ovat kokeiluun tyytyväisiä, edusta tulee pysyvä.

Etäomaishoitajat tarvitsevat tukea työpaikalla

Väestöliiton Anna Kokko toivoo jokaisen yrityksen ja muun organisaation kehittävän omia ideoitaan aktiivisesti työelämässä olevien etäomaishoitajien tukemiseksi.

– Miten juuri tässä yrityksessä voidaan tukea työssä jaksamista ja työhyvinvointia, vaikka työntekijä olisi vastuussa kaukana asuvasta läheisestä? Siitä tämä DNA:n kehittämä ratkaisu on oivallinen esimerkki. En muista kuulleeni vastaavasta hankkeesta aiemmin. Jonkin verran on yrityksissä ollut etäomaishoitoon liittyvää joustoa.

Väestöliitossa uskotaan, että iäkkäistä omaisista etänä huolehtivien työntekijöiden jaksamiseen ja hyvinvointiin ollaan heräämässä, vaikka kovinkaan moni yritys tai muu organisaatio ei ole vielä lähtenyt tätä ongelmaa ratkomaan.

Yhtä raskasta kuin pikkulasten hoitaminen

Yritykset ovat perinteisesti tarjonneet henkilöstöetuja lapsiperheellisille.

Kuitenkin etänä omaisiaan hoitaville sekä yhteiskunnan että työnantajien tarjoamilla eduilla on aivan yhtä paljon tarvetta. Väestön ikääntyessä avun tarve vain kasvaa.

– Meillä on yhä enemmän niitä ihmisiä, jotka ovat itse ikääntyviä työntekijöitä, ja heillä on sitten ikääntyviä omaisia. Nykyisin moni myös perustaa perheen myöhemmin kuin aiemmin. Nelikymppisellä saattaa siis olla sekä ikääntyviä omaisia että pieniä lapsia hoidettavana, Kokko muistuttaa.

Suosittelemme sinulle