Hyppää sisältöön

Lahjoittajaryntäys yllätti julkiset sairaalat – Hedelmöityshoitoihin on saatu paljon sukusoluja

Lahjoitussoluilla tehtäviä hedelmöityshoitoja annetaan tällä hetkellä Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Myöhemmin mukaan ovat tulossa Oulu ja Kuopio.

Koronavirusepidemia tuo rajoituksia sairaalan synnytyskäytäntöihin. Kuvituskuva. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Marraskuussa käynnistyneet julkisen puolen hedelmöityshoidot lahjasoluilla ovat alkaneet vilkkaasti, ainakin solujen luovuttajien määrällä mitattuna.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin on tähän mennessä tullut toistasataa yhteydenottoa halukkailta munasolujen tai siittiöiden lahjoittajilta.

Husin lisääntymislääketieteen yksikön dosentti, erikoislääkäri Viveca Söderström-Anttila pitää määrää jopa yllättävän suurena.

– Yksityisillä klinikoilla on aina ollut pulaa luovutetuista sukusoluista, joten kyllä me olemme kiitollisia ja positiivisesti yllättyneitä tästä innokkuudesta.

Lahjoittajien pääasiallinen motiivi tuntuu olevan auttamishalu.

– Varsinkin munasolujen luovuttajat kokevat usein olevansa onnellisia omista lapsistaan ja tarjoavat mielellään apua sitä tarvitseville. Myös miehet tuntuvat olevan tietoisia solujen tarpeesta, Husin Söderström-Anttila kuvailee sukusolujen lahjoittajia.

Lahjoittajien terveydentila tutkitaan tarkasti

Jul­kinen sek­tori tar­joaa nyt lahja­su­ku­so­lu­hoi­toja myös itsellisille nai­sille ja naispa­reille. Lääke­tie­teel­lisin pe­rustein ­hoi­toja annetaan potilaille, joi­den omat suku­solut ovat vial­lisia tai puuttuvat kokonaan.

Potilaan Lääkärilehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) lahjasolujen luovuttajia on ennakoitua enemmän myös Tampereella.

– Moni lahjoittaja on sanonut, että on miettinyt asiaa jo aikaisemminkin, mutta nimenomaan nämä julkisella puolella käynnistyneet hoidot ovat lopulta innostaneet heidät liikkeelle, Husin Söderström-Anttila iloitsee.

Aivan käden käänteessä sukusolujen lahjoittaminen ei kuitenkaan tapahdu. Munasolujen ja siittiöiden luovuttajat haastatellaan ja heidän terveydentilansa tarkistetaan muun muassa verikokeilla. Lisäksi esimerkiksi siemennesteen on oltava niin hyvälaatuista, että se kestää pakastamisen.

Lahjasoluin toteutettavat hedelmöityshoidot laajenevat kaikkiin Suomen yliopistollisiin sairaaloihin kuluvan vuoden aikana. Turussa hoitoja annettan toistaiseksi vain siittiöillä, ei vielä munasoluilla.

Husin erikoislääkäri Viveca Söderström-Anttila toivoo, että lahjoittajia riittää myös "alkuryntäyksen" jälkeen.

– Kysyntää soluille on ja tarvitsemme luovuttajia ihan jatkuvasti.

Juttua muokattu 7.2.202020 klo 8:36. Lisätty tieto, että Turussa hoitoja annetaan lahjoitetuilla siittiöillä jo nyt.

Korjattu 7.2.2020 klo 11.01: Vaihdettu termi yksinäiset naiset termiin itselliset naiset.

Lue myös:

Yliopistosairaalat tarjoavat taas hedelmöityshoitoja lahjasoluilla – naisparit ja yksinäiset naiset uusi potilasryhmä: "Spermanluovuttajia tarvitaan lisää"

Suosittelemme sinulle