Hyppää sisältöön

Norjalaishiihtäjä halusi juosta maastojuoksun EM-kisoissa ja riskeerasi koko kilpakautensa – "Se oli uhkapeliä"

Didrik Tönseth halusi juosta maastojuoksun EM-kisoissa joulukuussa. Se saattoi tuhota hänen kilpailukautensa hiihdossa.

Didrik Tönseth osallistui joulukuussa maastojuoksun EM-kisoihin. Sen jälkeen hänen hiihtokisansa eivät ole sujuneet. Kuva: Tomi Hänninen
Anu Karttunen

Viestikultaa ja kaksi viestin maailmanmestaruutta hiihdossa voittanut Didrik Tönseth, 28, on kertonut siirtyvänsä juoksijaksi siinä vaiheessa, kun hänen hiihtouransa on ohi.

Norjalainen osoitti viime kesänä olevansa varsin mainio juoksija niin radalla kuin maastossakin, sillä hän kellotti 10 000 metrin ratajuoksussa ajakseen 29.48,80. Tällä hän olisi ollut Suomen tilastoissa kärkisijalla.

Norjan hiihtomaajoukkueen valmentaja Eirik Myhr Nossum ei ollut innoissaan ajatuksesta, että Tönseth jättäisi Rukan jälkeen Lillehammerin maailmancupin viikonlopun väliin ja kilpailisi sillä välin maastojuoksun EM-kisoissa Portugalissa. Nossum halusi Tönsethin keskittyvän ainoastaan hiihtoon.

Tönseth piti kuitenkin päänsä ja sijoittui 10,3 kilometrin maastojuoksukisassa 25:nneksi. Nyt hän katuu päätöstään.

– En kadu lähtemistä, mutta kadun juoksemista, Tönseth sanoi VG:lle (siirryt toiseen palveluun) ja kertoi kilpailleensa sairaana, sillä hänellä oli kehossaan vatsavirus.

EM-kisojen jälkeen Tönseth palasi kilpaladuille, mutta hänen tuloksensa ovat olleet hänen tasoonsa nähden suorastaan surkeita. Hän jätti muun muassa Tour de Skin kesken sijoituttuaan Toblachin 15 kilometrin vapaan kisassa 70:nneksi.

Nove Meston viikonlopun jälkeen Tönsethiä ei ole maailmancupissa nähty, ja saattaa olla, ettei nähdä loppukautenakaan. Tönsethiä ei nimittäin valittu Falunin maailmancupin joukkueeseen, eikä ainakaan vielä Norjan Skandinavian Ski Tourin joukkueeseen.

– Se oli uhkapeliä. Joskus kannattaa riskeerata. Joskus asiat menevät hyvin, joskus ei. Tämä on ilmeisesti todiste siitä, että asiat eivät aina mene hyvin, Tönseth myönsi.

Lue myös:

Therese Johaugille ei riitä vain hiihtoladut – ilmoittautui yleisurheilun mestaruuskisojen kymppitonnille

Suosittelemme sinulle