Hyppää sisältöön

Lopen koirasusijutussa syytteet neljälle epäillylle: törkeitä eläinsuojelurikoksia ja salakuljetusta

Pääepäillyn tilalle Lopelle oli salakuljetettu Venäjältä useita susia.

Lopelta löydetty eläin
Lopelta löydetty eläin. Kuva: Helsingin poliisi
Nina Keski-Korpela

Syyttäjä on nostanut syytteet neljää henkilöä vastaan Lopen koirasusijutussa.

Yhtä epäillyistä syytetään viidestä luonnonsuojelurikoksesta, törkeästä eläinsuojelurikoksesta, kahdesta salakuljetuksesta ja kahdesta eläinsuojelurikoksesta.

Toista epäillyistä syytetään kahdesta salakuljetusrikoksesta ja neljästä luonnonsuojelurikoksesta.

Kolmatta epäiltyä syytetään törkeästä eläinsuojelurikoksesta, kahdesta luonnonsuojelurikoksesta ja metsästysrikoksesta. Neljäs henkilö saa syytteen laittomasta tuontitavaraan ryhtymisestä, kahdesta luonnonsuojelurikkomuksesta ja eläinsuojelurikoksesta.

Haastehakemukset on toimitettu Kanta-Hämeen käräjäoikeuteen. Käsittelypäiviä ei ole vielä päätetty.

Koirasusikasvatusta ja eläinten huonoa kohtelua

Jutun pääepäilty on Kanta-Hämeessä Lopella asunut koirasusien kasvattaja. Esitutkinnassa selvisi, että pääepäillyn tilalle Lopelle oli salakuljetettu Venäjältä useita susia. Koirasusitilalla Lopella oli kotietsintähetkellä viime vuoden tammikuun alussa 64 koiraeläintä sekä kissa, kanoja, kyyhkyjä, minisikoja ja vuohia.

Lopen tilalle tehtiin toinen kotietsintä tammikuun lopussa 2019. Silloin tilalla oli jäljellä reilut 30 koiraeläintä. Niistä 33 lopetettiin eläinsuojelulain perusteella.

Susia oli siirretty Karkkilaan ja Orimattilaan. Tutkinta alkoi poliisin saatua tiedon luonnonvaraisesta sudesta, joka oli yksityishenkilöiden hallussa Karkkilassa.

Poliisin kotietsinnöissä löytyi Karkkilasta tutkimusten perusteella puhdas pohjoiseurooppalainen susi. Se oli tuotu Suomeen yhtä aikaa samasta pentueesta olleen toisen suden kanssa. Toinen susi oli lopetettu aiemmin Lopen tilalla.

Orimattilassa tehdyssä kotietsinnässä löytyi musta susi, joka oli ilmeisesti pohjoisamerikkalaista alkuperää, sekä harmaa yksilö, joka oli kolmannen polven takaisinristeymä eurooppalaiseen suteen. Eläimiä pidettiin ulosteen ja virtsan katkuisessa pihasaunassa, ilman vettä ja ruokaa.

Lue myös: Koirasusikasvatusta pihasaunan pimeydessä: Karmivat yksityiskohdat paljastuivat laajan rikoskokonaisuuden tutkinnassa

Suosittelemme sinulle