Hyppää sisältöön

Ruotsissa jälleen dopingkohu – maastojuoksun Euroopan mestaria epäillään kielletyistä aineista

Robel Fsiha voitti viime vuonna maastojuoksun EM-kultaa Lissabonissa.

Robel Fsiha.
Robel Fsiha juhli EM-kultaa joulukuussa. Kuva: Miguel A. Lopes / AOP
Henri Pitkänen

Ruotsalaista urheilua kuohuttaa jälleen doping. Muun muassa Aftonbladet kertoo (siirryt toiseen palveluun), että joulukuussa maastojuoksun EM-kultaa Lissabonissa voittanut Robel Fsiha, 23, on antanut positiivisen dopingnäytteen marraskuussa Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa.

Hänet on asetettu tilapäiseen kilpailukieltoon ja hän menettää todennäköisesti tittelinsä.

– Ruotsin yleisurheilun kannalta tämä on tietysti valitettava ja vakava tapaus. Aiomme jatkaa taistelua puhtaan urheilun puolesta 365 päivää vuodessa ja 24 tuntia vuorokaudessa, Ruotsin yleisurheiluliiton pääsihteeri Stefan Olsson sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Jos näin on tapahtunut, on selvää, että mestaruus otetaan häneltä pois. Meillä ei ollut kärystä mitään tietoa kisojen aikaan, Olsson jatkoi.

Kiellettyä ainetta ei kerrottu.

– Kyse on suorituskykyä parantavasta aineesta, muuta emme vielä tiedä. Vain käyttäjä tietää tarkasti.

Eritreasta Ruotsiin vuonna 2013 muuttanut Fsiha on voittanut kuusi Ruotsin mestaruutta ja hänellä on viisi hopeaa. EM-kulta oli ensimmäinen Ruotsille maastojuoksussa. Hän sai Ruotsin kansalaisuuden joulukuussa 2018.

Fsihan seuran Spårvägenin edustajan David Fridellin mukaan Etiopiassa tällä hetkellä leireilevä Fsiha vakuuttaa syyttömyyttään.

– Hän on tyrmistynyt, epätoivoinen ja surullinen. Hän ei ymmärrä, miten tämä on voinut olla mahdollista.

Alkuviikosta selvisi, että maan suurimpiin olympiatoivoihin kuuluva ja useita arvokisamitaleja painissa voittanut Jenny Fransson on niin ikään antanut positiivisen dopingnäytteen.

Franssonin A-näytteestä löytyi pieni määrä metyylitestosteronia, joka kuuluu anabolisiin steroideihin. Fransson kiisti itse jyrkästi ottaneensa ainetta tarkoituksellisesti ja vetosi sabotaasiin.

Uutista päivitetty kello 16.42: lisätty kommentteja tiedotustilaisuudesta.

Lue myös:

Yleisen sarjan kuudesta EM-maastomitalista kolme Pohjoismaihin – Blomqvistin 25. sija jäi Suomen parhaaksi

Positiivisen dopingnäytteen antanut ruotsalaispainija uskoo, että vesipullo riittää todisteeksi "sabotaasista" – leirillä mukana ollut pullo lähetetään analysoitavaksi

Ruotsalainen painin maailmanmestari ja Rion olympiapronssinainen antoi positiivisen A-näytteen – syyttää sabotaasia: "Joku samassa harjoitustilassa on tehnyt tämän"

Suosittelemme sinulle