Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Siinä missä muut hiihtäjät keskittyvät loppukauteen, Johanna Matintalo "aloittaa" kilpakautensa – jälleen kerran

Johanna Matintalo aloittaa kilpakautensa jo kolmannen kerran tänä talvena, kun hän hiihtää Falunin maailmancupissa.

Johanna Matintalo
Sairastelut ovat haitanneet Johanna Matintalon kilpakautta. Kuva: Tomi Hänninen
Kimmo Porttila,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Johanna Matintalon pari viimeistä kautta ovat olleet melkoisen mollivoittoisia. Väliin on toki mahtunut hyviäkin suorituksia, mutta ne tavoitteet, joita urheilija oli itselleen asettanut, ovat jääneet saavuttamatta.

Viime kaudella Matintalo sairastui juuri ennen Lahden nuorten MM-kisoja ja yksi kauden päätavoitteista jäi väliin. Tällä kaudella sairastelut ovat pilanneet useita maailmancupin kilpailuja.

– “Rikkonainen” varmaan kuvaa tätä kautta parhaiten. Ei ole mennyt ihan niin kuin olisin toivonut ja odottanut, Matintalo sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

Matintalon vaikeudet alkoivat Lillehammerin maailmancupin jälkeen. Hänellä oli vaikeuksia palautumisen kanssa ja Davosin kisaviikonloppu meni penkin alle. Matintalo valmistautui kuitenkin vuodenvaihteen Tour de Skille, mutta hän sairastui.

Raju tauti esti SM-kisat

Kilpailemisen sijaan Matintalo joutui keskittymään joulu-tammikuussa harjoitteluun, ja Tour de Skin päätyttyä hän oli luottavainen, että kelkka kääntyy parempaan.

– Vantaan Suomen cupissa aloittelin omaa kisakauttani uudestaan, mutta niin alkoivat vaikeudetkin, hän kertoi.

Matintalo sijoittui Vantaalla 5 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa neljänneksi, mutta seuraavana viikonloppuna Nove Mestossa hänen menonsa oli hyvin vaisua. Hän oli itsekin tästä hämmentynyt, sillä harjoittelujakso oli ollut onnistunut.

Kisaviikonloppua seuranneena maanantaina Matintalo sairastui jälleen. Tällä kertaa influenssaan.

– Se oli jollain tavalla helpottava tieto. Se, että siellä oli sairaus taustalla, joka aiheutti vaisuutta tuloksiin. Olisin halunnut kovasti kisata Vöyrillä (SM-kisoissa), mutta tauti oli sen verran raju, että on pitänyt rauhassa taas lähteä liikkeelle ja olla malttia mukana, Matintalo sanoi ja naurahti:

– Nämä kisat Falunissa ovat minulle nyt toinen kauden aloitus vuodenvaihteen jälkeen. Kiva olla taas kisoissa mukana!

Mieluummin tänä talvena kuin ensi vuonna

Matintalo myöntää, että jatkuvat vastoinkäymiset ovat olleet henkisesti hankalia, mutta toisaalta hän ei halua valittaa.

– Ei se auta, vaikka kuinka voivottelee ja harmittelee. Totta kai olisin halunnut, että kausi olisi mennyt eri tavalla, mutta jos miettii tulevia kausia, ensi vuonna on MM-kisat ja vuonna 2022 on olympialaiset, niin otan mieluummin tälle kaudelle kaikki ne vaikeudet, mitä on ollut, hän naurahti.

Matintalon mukaan osan ongelmista on aiheuttanut puhtaasti huono tuuri, mutta hän uskoo taustalla olevan myös vaikeudet kuormituksen tasapainoilun kanssa. Hän toivoo kuitenkin oppineensa itsestään jälleen lisää.

– Toivottavasti tästä saadaan askelmerkkejä tuleviin vuosiin ja analysoida kauden jälkeen tarkkaan, miksi asiat ovat menneet näin huonosti. Mutta keskitytään nyt tähän loppukauteen ensin.

Falunin maailmancupin sprinttiä voi seurata TV1:ssä ja Yle Areenassa kello 15.10 lähtien. Miesten 15 kilometrin (v) yhteislähtökisa alkaa TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 10.55 ja naisten 10 kilometrin (v) kisa kello 15.25.

Lue myös:

Iivo Niskanen odotti Falunista suosikkiviikonloppua, mutta joutui ainakin alustavasti pettymään – "Vähän putosi pohja pois"

Tuoreella sprintin Suomen mestarilla hengitystieongelmia ja ääni maassa, mutta Joni Mäki aikoo silti saada kaiken irti: "Huomenna on se pääpäivä"

Suosittelemme sinulle