Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Katso, miten Ruotsin tähti kaatui Suomen sprinttitykin jalkoihin – kisa pilalle: "Hakolan hylkäys ei olisi ollut suuri vääryys"

Ristomatti Hakola otti parhaan sijoituksensa maailmancupin sprintissä sitten marraskuun lopun 2018. Hänen erässä nähtiin suurta draamaa Oskar Svenssonia vastaan.

Hurjaa draamaa! Ruotsalaishiihtäjä kaatui Hakolan jalkoihin ja karsiutui
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Falunin maailmancupin sprintin erävaiheessa nähtiin suurta draamaa, kun Suomen sprintitykki Ristomatti Hakola, kotiyleisön ruotsalaisssuosikki Oskar Svensson ja Venäjän Andrei Krasnov kamppailivat jatkopaikasta.

Kolmikko tuli lähes tasoissa loppusuoralle. Hakola vaihtoi latua Svenssonin eteen ja ruotsalaishiihtäjä kaatui Hakolan takana. Ilmeisesti Hakola tuli Svenssonin suksien päälle. Hakola meni jatkoon erästä toisena Krasnovin perässä. Svensson lukeutuu Ruotsin sprinttitähtiin. Hän oli viime vuoden MM-kisoissa Seefeldissä perinteisen sprintissä viides.

– Harmillista oli se, että hyvällä loppusuoralla molemmat olisivat menneet välieriin, Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila sanoo.

Hakola selvisi tilanteesta kuitenkin ilman hylkäystä.

– Jos tuomaristo heittäisi hylkäyksen Hakolalle, se ei olisi ollut suuri vääryys, selostaja Jussi Eskola huomautti.

– Hakola ei ihan kylkeen ajanut, mutta tuli varpaille.

Hakola aloitti kautensa hyvin kovilla voitoilla Suomen cupissa. Mutta Rukan maailmancupissa iskivät varvasvaivat. Sen jälkeen Suomen sprinttitykillä on ollut tuskaisaa. Nyt Hakola nappasi vasta ensimmäisen välieräpaikkansa maailmancupin sprinttikisoissa tällä kaudella.

– Hiihto oli lähdöstä asti aggressiivista. Siinä oli selkeästi meininkiä, että nyt mennään jatkoon vaikka väkisin, Lassila totesi.

Hakola oli välierässään lopulta kolmas. Välierässä edelle ehtivät ja finaalipaikan nappasivat Norjan Haavard Taugböl ja Ruotsin Teodor Peterson. Jälkimmäinen oli Hakolaa niukasti parempi: 0,17 sekunnin turvin. Kun ensimmäisessä välierässä mentiin reilusti kovempaa, Hakolalla ei ollut asiaa finaaliin.

Mutta Hakolan loppusijoitukseksi muodostui seitsemäs. Viimeksi Hakola on ollut korkeammalla tuloslistalla ja samalla kuuden parhaan sprinttifinaalissa maailmancupissa Lillehammerissa marraskuun lopussa vuonna 2018.

– Hatunnoston arvoinen suoritus. Oli pienestä kiinni, että Hakola olisi saanut finaalipaikan, Lassila sanoi.

Hakola kertoi, että alku-ja välierässä häntä haittasi Andrei Krasnovin toiminta. Lue lisää täältä.

Lue lisää:

Venäläishiihtäjä piinasi hyvävireistä Hakolaa – ruotsalaisen kaataminen seurausta saman urheilijan tempusta: "En halunnut, että tullaan ohi"

Katso tallenne: Falunissa taisteltiin sprinttihiihdoissa

Sairastellut Joni Mäki sivuun Falunin sprintistä – Iivo Niskanen jäi karsintoihin

Venäläiset ihmettelevät Norjan hiihdon supertähden Kläbon luovuttamista – jätti maailmancupin voittotaiston nyrkkeilypelimokan jälkeen: “Psykologinen hyökkäys”

Hiihtolupaus Timo Mantere lopetti vain 21-vuotiaana ja teki elämässään täyskäännöksen: valmistaa nyt pirtua, hiihtää huippuvauhtia eikä halua sponsorirahaa mistään hinnasta

Joni Mäki ihmetteli suurta johtoaan eikä huomannut Ristomatti Hakolan kaatumista – "Siinä vaiheessa ajattelin, että täysiä vain karkuun"

Suosittelemme sinulle