Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Äärioikeiston antama tuki johti poliitikkojen eroihin Saksassa

Thüringenin osavaltiossa vaaditaan uutta pääministerivaalia.

Thomas Kemmerich
Thomas Kemmerichin ura Thüringenin osavaltion pääministerinä jäi lyhyeksi. Kuva: Jens Schlueter / AFP
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksassa Thüringenin osavaltion pääministerivaalin jälkipuinti on heiluttanut muutamaakin poliittista pallia.

Osavaltion pääministeriksi keskiviikkona parlamentissa valittu vapaan demokraattipuolue FDP:n Thomas Kemmerich ilmoitti jo seuraavana päivänä aikovansa erota ja vaativansa uusia vaaleja, koska hänen mukaansa vaalit tahrautuivat äärioikeiston vuoksi. Hän erosi virallisesti lauantaina.

Samana lauantaina liittokansleri Angela Merkel käytännössä erotti hallituksensa valtiosihteerin ja puoluetoverinsa Christian Hirten, joka oli onnitellut Kemmerichiä tämän voitosta.

Tilanteessa on kyse siitä, että Kemmerichiä tukivat salaisessa äänestyksessä FDP:n poliitikkojen lisäksi osa kristillisdemokraattien CDU:n parlamentaarikoista ja äärioikeistolaisen vaihtoehto Saksalle -puolueen AfD:n edustajat.

AfD:n tuki herätti Saksassa suurta paheksuntaa, sillä tähän asti Saksan puolueet eivät ole suostuneet minkäänlaiseen yhteistyöhön islamia ja maahanmuuttajia vastustavan AfD:n kanssa.

Saksalaismedioiden mukaan CDU:n hallituskumppanina liittovaltiotasolla toimivat sosiaalidemokraatit vaativat Kemerichin eroa ehtona sille, että he pysyvät mukana hallituskoalitiossa. Koalition osapuolet tapasivat lauantaina Berliinissä ja peräänkuuluttivat kokouksen jälkeen uusia vaaleja Thüringeniin.

CDU:ssa kuohuu

Kyseessä oli myös ensimmäinen kerta toisen maailmansodan jälkeen, kun osavaltion pääministeri nostettiin valtaan äärioikeiston tuella. Kemmerich voitti yhdellä äänellä istuvan pääministerin, vasemmistolaisen Bodo Ramelowin.

Perjantaina myös kristillisdemokraattien paikallisjohtaja Mike Mohring ilmoitti eroavansa tehtävästään toukokuussa. CDU:ta johtava Annegret Kramp-Karrenbauer oli anellut ennen pääministerin valintaa, että Mohring ei äänestäisi yhdessä AfD:n kanssa.

Thüringen-tapauksen voi tulkita viittaavan siihen, että Merkeliä CDU:n johtoon seuranneen Kramp-Karrenbauerin vaikutusvalta puolueessa ei ole edeltäjänsä veroinen.

9.2.2020: Christian Hirten titteli muutettu ministeristä valtiosihteeriksi.

Lisää aiheesta:

Ylen kirjeenvaihtaja Thüringenissä: Yhteistyö äärioikeiston kanssa johti osavaltion pääministerin eroon

Saksassa valittiin ensimmäistä kertaa osavaltiopääministeri äärioikeiston tuella – Merkel vaatii uusia osavaltiovaaleja

Suosittelemme