Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Lotta Hintsa kommentoi seikkailuaan pakistanilaisella vuorella – armeijan helikopteri evakuoi entisen missin

Hintsa ja hänen kiipeilykumppaninsa olivat yrittämässä maailman 12. korkeimman vuoren huipulle.

Lotta Hintsa
Lotta Hintsa Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Jussi Salokorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Pakistanin armeija on evakuoinut helikopterien avulla maailman 12. korkeimmalle vuorelle yrittäneen suomalaiskiipeilijän. Uutistoimisto AP:n mukaan pelastettu suomalainen on Lotta Hintsa, entinen Näkyvä.

Samalla pelastettiin Hintsan kanssa kiipeilemässä oleva yhdysvaltalainen Donald Bowie.

AP:n mukaan pelastustoimiin ryhdyttiin kiipeilijän sairastumisen takia. Kiipeilijöiden kertoman mukaan syynä oli Bowieen iskenyt keuhkokuume.

Hintsa itse kommentoi operaatiota kuvapalvelu Instagramissa kahden jälkeen Suomen aikaa.

– Olin aivan valmis kävelemään itse alas vuorelta retken lopussa. Pakistanin armeijan helikopteripilotit, jotka olivat tulleet evakuoimaan kumppanini Donin, tarjosivat kuitenkin anteliaasti minulle lentokyydin, Hintsa kirjoittaa englanninkielisessä päivityksessä.

Lotta Hintsa on vuoden 2013 Miss Suomi. Vuorikiipeilyä harrastava Hintsa on jo kiivennyt Alppien korkeimmalle vuorelle, Mont Blancille ja Italian korkeimmalle vuorelle, Gran Paradisonille. Nyt tavoiteltu vuori on useita kilometrejä korkeampi kuin nuo kaksi ovat.

Missivuoden jälkeen Hintsa on osallistunut useisiin tosi-tv-ohjelmiin.

Lotta Hintsan isä oli urheilulääkäri Aki Hintsa.

Don Bowie kertoi jo aiemmin, että pelastusoperatioon ryhdyttiin häneen iskeneen keuhkokuumeen takia. Samalla Lotta Hintsa päätti luopua omasta yrityksessään ja tulla alas vuorelta. Kaksikko oli tässä vaiheessa ehtinyt jo vajaan seitsemän kilometrin korkeuteen.

Broad Peak on maailman 12. korkein vuori. Se sijaitsee Pakistanin ja Kiinan rajalla Karakoramin alueella ja sillä on korkeutta 8 051 metriä. Vuori valloitettiin ensimmäisen kerran kesäkuussa 1957.

Broad Peakin nimi oli ennen K3, mutta nimi vaihdettiin. Vuorelta on vain noin kahdeksan kilometrin matka maailman toiseksi korkeimmalla vuorelle, K2:lle.

Suosittelemme