Hyppää sisältöön

Tämä jättikolari oli dramaattisin tilanne pelätyssä romurallissa – asiantuntija kiitteli Iivo Niskastakin, suomalaistähti kuittasi: “Oli pakko antaa tulitukea”

Falunin maailmancupissa 15 kilometrin vapaan yhteislähtökisasta tuli parempi kisa kuin mitä oli odotettu. Siihen yksi syy oli Hans Christer Holundin ja Iivo Niskasen alun repäisy.

Tämä massakolari jäi ainoaksi suureksi draamaksi pelätyssä kisassa – "Kiitos Iivo Niskasen ja Hans Christer Holundin"
Tämä massakolari jäi ainoaksi suureksi draamaksi pelätyssä kisassa – "Kiitos Iivo Niskasen ja Hans Christer Holundin"

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Hiihdon maailmancupissa pelättiin sunnuntaina romurallikisaa Ruotsissa Falunissa, kun lumenpulan takia hiihtolenkki oli vain 2,5 kilometriä pitkä ja 30 kilometrin vapaan hiihtotavan väliaikakisa muuttui 15 kilometrin vapaan yhteislähtökisaan. Monet kisaajat odottivat kauhunhetkiä miekkaillessa tiukoissa tilanteissa.

Kisa päästiin hiihtämään läpi kuitenkin läpi lähes puhtaasti. Vain yksi suuri dramaattinen tilanne nähtiin, kun alun ruuhkassa neljä hiihtäjää kolaroi toisiinsa. Voit katsoa kolarin klikkaamalla kuvaa ylhäältä. Videolta näet koko kisan huippuhetket.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila esitti syyksi Norjan Hans Christer Holundin ja Iivo Niskasen toiminnan.

– Kiitos Hans Christer Holund ja Iivo Niskanen. He lähtivät alusta asti polkemaan kunnolla vauhtia, Lassila hehkutti tv-lähetyksessä.

Kisan jälkeenkin Lassila oli iloinen siitä, että ei tullut romurallia.

– Kilpailusta tuli todella hyvä. Paljon parempi kuin mitä odotettiin. Niskasen ja Holundin vedon jälkeen tuli tasaväkinen kestävyysurheilutapahtuma aikaiseksi.

Niskanen putosi kuitenkin lopputuloksissa yhdeksänneksi.

– Minulla ei ollut tarkoitus olla aktiivinen alussa. Oli pakko antaa tulitukea Holundin vetoon, kun oli niin kova alussa. En ollut valmistautunut kuitenkaan niin kovaan alkuun. Kangistuin itse aika lailla, Niskanen selvitti kisan tilanteita Yle Urheilulle Falunissa.

Haasteita toivat myös kova tuuli Falunin kisapaikalla

– Meillä olisi voinut lähteä irti aiemmin pidempi ryhmä. Mutta tuulee mahdottomasti. Sprinttitömpyrään kasaavaan laskuun aika helpolla ryhmät ajoivat kiinni. Mutta täytyy nostaa hattua Holundin taktiikalle. Siinä oli ajamista, Niskanen sanoi.

Niskanen ei lauantaina päässyt sprintin karsinnoista jatkoon ja sunnuntain kisa jätti suomalaishiihtäjällekin huononmaun.

– Tänään tuli muutama bonuspiste, joita oli tarkoitus saada. Mutta tämä ei ollut viikonloppuna missään nimessä hyvä, Niskanen sanoi.

Kokonaismaailmancupin voitosta taisteleva Venäjän Aleksandr Bolshnunov nappasi päivän kisan voiton tiukassa taistossa Norjan Sjur Rötheä vastaan, vaikka Bolshunov oli myös kaatua kertaalleen kesken kisan juurikin Rötheä vastaan.

– Parhaat sijoitukset veivät lopussa miehet, jotka olivat läsnä kärkikamppailussa, mutta he eivät aktiivisesti kirjoittaneet kisan tarinaa, Lassila sanoi.

Niskasen mukaan odotettu letkajenkka voi muuttua puhtaammaksi kisaksi sen takia, että joidenkin hiihtäjien on pakko yrittää lähteä karkuun.

– Norskit yrittävät joukkuetaktiikkana lyödä Bolshunovia. Kolme eri norjalaista kävi vuorotellen kärjessä. Mutta tällä hetkellä Bolshunovin päihittäminen on vaikeaa, Niskanen sanoi.

Muistissa oli varmasti Falunissa kisaajilla myös se, miten Tour de Ski -kiertueella Lenzerheiden kisat menivät rajuksi miekkailuksi.

– Saa nähdä, mihin homma etenee. Aika moni on kyllästynyt miekkailuun. Pakko pitää vauhtia. Se Lenzerheiden kisa oli hirveä, Niskanen totesi.

Tulospalvelu

Lue lisää:

Kärkisijat karkasivat Iivo Niskaselta, Aleksandr Bolshunov jatkoi huimia esityksiään

Norjan valmentajat olivat töpeksimässä pahasti, mutta ruotsalaiset pelastivat nololta hetkeltä – hiihtotähti jyrähti omilleen: “Pitää saada potku takapuoleen”

Katso tallenne: Leijonat ja Tre Kronor vastakkain

Ruotsalaishiihtäjä kritisoi Ristomatti Hakolan toimintaa – monen vuoden odotus päättyi happamaan törmäykseen suomalaiseen: “Menen kotiin luhistumaan”

Katso, miten Ruotsin tähti kaatui Suomen sprinttitykin jalkoihin – kisa pilalle: "Hakolan hylkäys ei olisi ollut suuri vääryys"

Suosittelemme sinulle