Hyppää sisältöön

Sisäilmaongelmaisen kunnantalon kohtalosta riita Keminmaassa – valtuusto pitää kiinni remontista, kuntalaisaloitteella vaaditaan kansanäänestystä

Keminmaassa käydään edelleen kiivasta keskustelua siitä, pitääkö kunnantalo peruskorjata vai ei.

Uudella kuntalaisaloitteella toivotaan saatavan aikaan kansanäänestys siitä, remontoidaanko sisäilmaongelmainen kunnantalo vai ei – ja missä laajuudessa. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Jari Peltoperä

Keminmaassa valtuutettujen enemmistön ja osan kuntalaisista mielipiteet 1980-luvulla rakennetun kunnantalon tärkeydestä menevät pahasti ristiin. Valtuusto haluaa pitää kiinni suunnitelmasta, jonka mukaan kosteusvaurioitunut kunnantalo voitaisiin korjata.

Kuntalaiset puolestaan ovat kokoamassa jo toista kuntalaisaloitetta asiasta – edellisen aloitteen kaaduttua nyt vaaditaan asiasta kansanäänestystä.

Enemmistö Keminmaan valtuutetuista on sitä mieltä, että koko kunnantalo voidaan remontoida suunnitellulla 5 miljoonalla eurolla. Keminmaan rakennustoimikunnan puheenjohtaja Raimo Arposen mukaan kunnantalo on säilyttämisen arvoinen.

–Tästä on paljon tullut kuntalaisilta palautetta, että nykyinen kunnantalo kun aikanaan rakennettiin, niin se on ollut iso investointi silloin. Siellä on käytetty arvokkaita materiaaleja ja siihen on päädytty, että lähdetään kunnanvirasto remontoimaan, Arponen perustelee.

Vastustajien mielestä rahat voivat mennä kankkulan kaivoon, jos remonttia ei tehdä kunnolla. Heidän mielestään kunnantaloa ei saada remontoitua terveeksi suunnitellulla summalla ja rahat menisivät hukkaan, kuvailee Keminmaan teknisen lautakunnan puheenjohtaja Janne Hietala.

– Muutama vuosi eteenpäin, niin ollaankin siinä tilanteessa, että lähdetään täydentämään sitä remonttia ja kustannukset nousevat. Aika lailla on perinteistä, että suurissa rakennuskohteissa budjetit eivät pidä laisinkaan tarjouslaskennasta ja ammattilaisten tekemästä arvoista huolimatta, Hietala sanoo.

Kunnantalon remontin arvioitiin alun perin maksavan lähes 8 miljoonaa euroa. Sen jälkeen se supistettiin 6,15 miljoonaan. Joulukuussa valtuusto päätti, että peruskorjaus toteutetaan 5 miljoonalla.

"Hintalappu kyllä selviää"

Keminmaassa ensimmäinen kuntalaisaloite kunnantalon remonttisuunnitelmien pysäyttämiseksi ei tuottanut tulosta. Viime viikolla tehtiin Janne Hietalan toimesta toinen kuntalaisaloite, jolla pyritään kansanäänestyksen järjestämiseen.

Tarkoituksena olisi antaa kuntalaisille kansanäänestyksessä kolme eri vaihtoehtoa.

  1. Kunnantaloa ei remontoida lainkaan, vaan haetaan kestävämpiä ja taloudellisempia vaihtoehtoja, kustannusarvio 1–1,5 miljoonaa euroa
  2. Kunnantalo remontoidaan A- ja B-siipien osalta, valtuustosiipi C:tä ei, kustannusarvio 4,6 miljoona euroa
  3. Kunnantalo remontoidaan kokonaisuudessaan terveeksi, kustannusarvio 6,15 miljoona euroa

Jos aloite saa tarpeeksi kannatusta eli 4 prosenttia yli 15-vuotiaista keminmaalaisista sitä äänestää, niin valtuuston täytyy ottaa aloite käsittelyyn 6 kuukauden sisällä.

Raimo Arposen mielestä remonttiasiaa on puitu jo tarpeeksi.

– Tässä on kolme vuotta tätä asiaa valmisteltu. Näkisin, että mennään nyt tällä ja katsotaan, mikä se hintalappu on. Siitä se asia sitten selviää.

Keminmaan kunnantalo otettiin käyttöön syksyllä 1986 ja se on ollut nyt tyhjillään puolitoista vuotta.

Keminmaan kunnantalo kärsii pahoista sisäilmaongelmista, jotka johtuvat pitkälti vesikatosta johtuvista kosteusvaurioista. Talon katto ja julkisivu sekä osa sisätiloista on tarkoitus uusia remontissa.

Lue myös:

Keminmaan kuntapolitiikassa turbulenssia – Kunnanjohtaja: "Jos sanoisin rumasti, niin naama ei enää miellytä"

Suosittelemme sinulle