Hyppää sisältöön

Katso tästä, miten palkkasi nousee, jos alasi seuraa vientiteollisuuden korotuksia – Ylen laskuri näyttää korotukset kahdelle seuraavalle vuodelle

Vientialoilla palkat nousevat yli kolme prosenttia seuraavan kahden vuoden aikana.

Paperiliitto ja Metsäteollisuus pääsivät sopuun työehdoista maanantaina valtakunnansovittelijan toimistolla. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Paperiliitto ja Metsäteollisuus pääsivät maanantaina sopuun työehdoista. Samalla tämä tarkoitti, että paperimiehet ja -naiset saivat yleisen linjan mukaiset korotukset.

Palkat nousevat alalla yhteensä 3,3 prosentilla seuraavan kahden vuoden aikana. Palkankorotukset noudattelevat muiden vientialojen korotuksia.

Esimerkiksi Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välisessä sopimuksessa palkat nousevat tänä vuonna 1,3 prosenttia ja ensi vuonna 1,4 prosenttia.

Tämän lisäksi palkkoja nostetaan paikallisesti 0,6 prosenttia vuonna 2021. Palkat nousevat siis toisena vuotena kahdella prosentilla, jos paikallinen erä kohdistuu työntekijälle.

Ylen laskurista voit katsoa, miten bruttopalkat nousisivat sinulla, jos palkkasi nousisi samalla tavalla kuin vientialoilla.

Esimerkiksi 2600 euron palkalla korotus olisi ensimmäisenä vuotena 34 euroa kuukaudessa. Vuodessa korotukset olisivat yhteensä 420 euroa.

Laskurin pohjaksi on otettu Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton tammikuun alussa tekemä sopimus. Laskuri olettaa, että palkansaaja saa myös paikallisen palkankorotuserän.

Laskurissa on otettu huomioon vain bruttopalkan nousu. Sen sijaan palkankorotuksen vaikutusta verojen ja veroluonteisten maksujen kasvuun ei ole laskurissa huomioitu.

Laskurissa ei ole myöskään huomioitu inflaation vaikutusta palkansaajan ostovoimaan.

Lue lisää:

Paperiteollisuuden työtaistelut päättyvät jo tänään, myös teknologiateollisuuden toimihenkilöt pääsivät sopuun

Teknologiateollisuus ja Ammattiliitto Pro ovat päässeet sopuun työriidassa – liittojen pitää vielä hyväksyä neuvottelutulos

Vasta kahden prosentin palkankorotus kampeaa keskituloisen suomalaisen ostovoiman plussalle – katso miten sinun palkallesi kävisi

Suosittelemme sinulle