Hyppää sisältöön

Susien pannoituksessa välivuosi – Luonnonvarakeskus keskittyy kehittämään pantaan liittyvää tietopalvelua

Uusi palvelu voi avautua syksyllä 2021.

Susi Ähtärin eläinpuistossa.
Susi Ähtärin eläinpuistossa. Kuva: Pasi Takkunen / Yle
Marika Harjumaa

Susien pannoituksessa pidetään välivuosi. Sinä aikana Luonnonvarakeskus kehittää susien merkitsemiseen liittyviä toimintamalleja ja tietopalveluita.

Ratkaisuun on päädytty, koska pantapalvelussa on esiintynyt varsinkin viime syksynä häiriöitä ja tietoliikennekatkoja.

Luonnonvarakeskus Luken mukaan susien pannoituksia ei tehdä tulevana keväänä. Nykyisten pantasusien sijaintitietojen näyttäminen päättyy tämän kuun lopussa.

– Tulevalla metsästyskaudella 2020−2021 ei ole toimivia pantoja eikä pantapalvelu ole tämän vuoksi käytössä. Mikäli susia saadaan merkittyä kevättalvella 2021, uusi palvelu avautuu seuraavana syksynä, kertoo tutkimuspäällikkö Katja Holmala Luonnonvarakeskuksen tiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)

Susia on merkitty Suomessa tutkimusta ja kannanarviointia varten 1990-luvulta alkaen.

Pannoitettujen susien sijaintitiedot ovat olleet myös julkisesti katsottavissa Riistahavainnot.fi (siirryt toiseen palveluun)-sivustolta syksystä helmikuun loppuun. Näin on pyritty ehkäisemään koirien joutumista suden suuhun.

Välivuosi pannoituksissa ei vaikuta maaliskuussa julkaistavan kanta-arvion tarkkuuteen. Kanta-arvion koostamisessa käytetään keväällä 2019 pannoitettujen susien tuottamaa reviiritietoa.

Uutta tietopalvelua varten Luke tekee käyttäjäkyselyn, jossa selvitetään kokemuksia nykyisestä palvelusta ja näkemyksiä tulevaisuuden tarpeista.

Suosittelemme sinulle