Hyppää sisältöön

Kemin elokuvateatteri Kinopirttiin avataan kolmas sali – K18-saliin anniskeluoikeudet

Ison remontin mahdollistaa Suomen elokuvasäätiön myöntämä apuraha. Uusi sali avataan kesään mennessä.

Elokuvateatteri Kinopirtin ulkoovi.
Jatkossa elokuvateatteriin mahtuu noin 270 katsojaa.  Kuva: Risto Koskinen / Yle
Risto Koskinen

Kemin elokuvateatteri Kinopirtti avaa kolmannen salin. Elokuvasali sijaitsee Kinopirtin alakerrassa ja se on ollut elokuvakäytössä myös aikaisemmin, kymmeniä vuosia sitten. Nyt sali remontoidaan kauttaaltaan.

– Saliin uusitaan projektori, äänentoisto ja valkokangas. Myös penkit vaihdetaan uusiin. Tarkoituksena on myös porrastaa lattia ja äänieristää seinät, kertoo Juha Åhman.

Jatkossa uusi elokuvasali toimii myös anniskelualueena. Tämän mahdollistaa yhteistyö samassa rakennuksessa toimivan Hotelli Palomestarin ja Bar Brankkiksen kanssa.

– Tämä yhteistyö on meille äärimmäisen tärkeää. Alueelle suunniteltujen investointien myötä meillä voi olla jatkossa entistä enemmän työmatkailijoita ja he tarvitsevat ohjelmaa myös vapaa-ajalle. Tämä on yksi vastaus siihen kysyntään, sanoo Hotelli Palomestarin ja Bar Brankkiksen toimitusjohtaja Teija-Liisa Paananen.

– Kyseessä on yleisesti ottaen K18-sali, mutta tilanne katsotaan aina näytöksen mukaan. Tarvittaessa esimerkiksi lapsille voidaan järjestää omia pienempiä näytöksiä, lisää Johanna Åhman.

Elokuvateatteri Kinopirtin väkeä.
Marko Leskio (vas.), Juha Åhman, Teija-Liisa Paananen ja Johanna Åhman tunnelmoivat 3. salin vanhoilla penkeillä. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Elokuvasäätiö isona tukena

Remontin kustannusarvio on noin 100 000 euroa. Remontin mahdollisti Suomen elokuvasäätiön myöntämä tuki, joka on enintään 60 prosenttia kokonaiskustannuksista.

– Ilman elokuvasäätiön avustusta olisi tuskin mahdollisuutta tähän. Laitteet ja muut investoinnit ovat kuitenkin niin kalliit, että yksin emme pystyisi tähän, kertoo Johanna Åhman.

Koko rakennuksen omistaa Kemin VPK-säätiö. Myös säätiön hallituksen puheenjohtaja on tyytyväinen, että tilat otetaan yleisön käyttöön.

– Tällä ei ehkä taloudellista merkitystä säätiölle, mutta henkisesti kylläkin. Tilat on tehty käytettäviksi ja tällä tavalla tänne saadaan uutta vipinää, kertoo VPK-säätiön puheenjohtaja Marko Leskio.

Kolmannen salin sisääntulo-ovi.
Kolmanteen saliin kulkua pohditaan vielä. Todennäköisesti saliin kuljetaan jatkossa Kinopirtistä Hotelli Palomestariin johtavan oven kautta. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Kesäksi käyttöön

Remontoitu elokuvasali otetaan käyttöön kesään mennessä. Juha Åhman arvioi, että sali saadaan avattua toukokuussa.

– Päivämäärää en uskalla vielä sanoa, koska laite- ja tuolitoimitusten kanssa voi mennä aikaa. Viime kerrallakin meni niin maaliviivoille, että viimeiset tuolit asennettiin vasta avajaisia edeltävänä iltana joten tällä kertaa en halua sellaista hikikarpaloa otsalle, hymyilee Åhman.

Johanna ja Juha Åhman aloittivat Kinopirtin yrittäjinä noin kaksi vuotta sitten. Ennen sitä elokuvateatteri oli suljettuna noin puoli vuotta kun BioRex lopetti toimintansa Kemissä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle