Hyppää sisältöön

Norja karkottaa islamistisaarnaaja mullah Krekarin Italiaan

Krekaria odottaa Italiassa 12 vuoden vankeustuomio terrorismirikoksista ja jihadistiverkoston johtamisesta.

Krekar eli Najmuddin Faraj Ahmad.
Mullah Krekar eli Najmuddin Faraj Ahmad. Kuva: Audun Braastad / EPA
Johanna Kippo

Norjan hallitus on hyväksynyt ääri-islamistisaarnaaja Najmuddin Faraj Ahmadin eli mullah Krekarin karkottamisen Italiaan. Krekar sai Italiassa viime vuonna poissaolevana vankeustuomion terrorismirikoksista ja jihadistiverkoston johtamisesta.

63-vuotiasta Krekaria odottaa Italiassa 12 vuoden vankeustuomio.

Italialaisen tuomioistuimen mukaan irakilaissyntyinen Krekar oli johtanut jihadistiverkosto Rawti Shaxia. Euroopan laajuinen verkosto rekrytoi ja lähetti vierastaistelijoita Irakiin ja Syyriaan.

Aiemmin Krekar oli perustanut Ansar al-Islam -äärijärjestön, joka pyrki kaatamaan Irakin Kurdistanin hallinnon. Sen tavoitteena oli perustamaan alueelle ääri-islamilainen kalifaatti.

Vuonna 2014 Ansar al-Islam sulautui tiettävästi osaksi terrorijärjestö Isisiä.

Krekar saapui Norjaan pakolaisena vuonna 1991. Hän on saanut Norjassa useita tuomioita, muun muassa pääministeri Erna Solbergin uhkailusta.

Norjan oikeuslaitos, korkein oikeus mukaan lukien, on jo aiemmin hyväksynyt karkotuksen. Keskiviikkona Norjan oikeusministeriö vahvisti Krekarin luovutuksen Italiaan.

Krekarilla on kolme viikkoa aikaa valittaa päätöksestä hallituksen erityisistunnolle, ja asianajajan mukaan hän on aikeissa niin tehdä. Asianajajan mukaan Krekarin syyllisyydestä ei ole todisteita.

Lue myös:

Norjalaisoikeus: Mullah Krekar voidaan luovuttaa Italiaan

Vihasaarnaaja mullah Krekar tuomittiin 12 vuodeksi vankilaan Italiassa – jihadistiryhmän johtajaksi epäilty mies asunut Norjassa 90-luvulta lähtien

Suosittelemme sinulle