Hyppää sisältöön

Yhdysvalloissa tutkitaan Harvardin ja Yalen eliittiyliopistojen ulkomailta saamaa rahoitusta

Yliopistot ovat saaneet ulkomailta satojen miljoonien dollareiden arvosta lahjoituksia ja sopimuksia. Nyt opetusministeriö selvittää puutteita raportoinnissa.

Harvardin yliopisto Yhdysvalloissa on yksi maailman arvostetuimmista korkeakouluista. Kuva: AP

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan Harvardin ja Yalen yliopistojen ulkomaisesta rahoituksesta.

Yhdysvaltain opetusministeriön mukaan (siirryt toiseen palveluun)eliittiyliopistot ovat raportoineet puutteellisesti ulkomailta saamistaan lahjoituksista ja sopimuksista, joiden arvo nousee useihin satoihin miljooniin dollareihin.

Harvardin ja Yalen yliopistot ovat saaneet rahaa muun muassa Saudi-Arabiasta, Venäjältä ja Kiinasta.

Yhdysvaltain lain mukaan yliopistojen täytyy raportoida kaikki ulkomaiset lahjoitukset ja sopimukset, joiden arvo ylittää 250 000 dollaria (230 000 euroa).

Opetusministeriö on heinäkuun jälkeen löytänyt 6,6 miljardin dollarin arvosta ulkomaisia varoja, joista ei ole aikaisemmin raportoitu viranomaisille.

Harvardin ja Yalen yliopistot kertoivat Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun)valmistelevansa vastausta viranomaisten jättämään selvityspyyntöön.

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat aikaisemmin kuvailleet maan yliopistojen ulkomaista rahoitusta "mustaksi aukoksi" ja varoittaneet, että rahan saaminen voi edellyttää yliopistoilta vastapalveluksia.

Lue lisää:

New York Times: Harvard and Yale Ensnared in Education Dept. Crackdown on Foreign Funding (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle