Hyppää sisältöön

Kojamo takoi muutamassa kuukaudessa jättitilin

Ay-liikettä lähellä oleva kiinteistösijoitusyhtiö aikoo maksaa osinkoa 0,34 euroa osakkeelta.

Kojamon listaaminen pörssiin on ollut jättipotti yhtiön suurimmille omistajille. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kojamo teki vuoden 2019 loka-marraskuussa voittoa yhteensä 839,9 miljoonaa euroa. Edellisvuonna saman jakson voitto oli 77 miljoonaa.

Lukujen taustalta löytyy 801,4 (siirryt toiseen palveluun) miljoonan nettovoitto sijoituskiinteistöjen arvostamisesta käypään arvoon. Myös kiinteistöjen luovutusvoitot näkyvät tilinauhalla. Nyt sijoituskiinteistöjen käypä arvo on noin 6,3 miljardia euroa. Vuotta aiemmin arvo oli 5,1 miljardia.

Rakenteilla oli viime vuoden lopulla 1 316 asuntoa. Yhteensä Kojamolla on noin 35 000 asuntoa, lähinnä suurissa kaupungeissa.

Isona vuokranantajana tunnetun Kojamon nettovuokratuotto kasvoi loppuvuonna 0,2 prosenttia ja nettovuokratuotto oli 63,3 prosenttia liikevaihdosta.

Koko viime vuoden liikevaihto kasvoi 4,6 prosenttia 375,3 miljoonaan ja nettovuokratuotto 5,7 prosenttia 247,3 miljoonaan euroon. Koko vuoden 2019 voitto ennen veroja oli 1 031,3 miljoonaa euroa.

Kojamon suurimmat omistajat ovat monet ammattiliitot (siirryt toiseen palveluun) ja eläkevakuutusyhtiöt Ilmarinen ja Varma.

Esimerkiksi Teollisuusliitto on tänä vuonna saamassa Kojamosta pelkkiä osinkotuloja noin 8,77 miljoonaa euroa. Yhteensä ay-liikkeet osingot nousevat kymmeniin miljooniin euroihin.

Yleishyödyllisyyden takia ay-liike ei maksa veroa voitoistaan. Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson väläytti twitterissä ay-liikkeen verovapauden poistamista.

Lue lisää:

Kojamo tahkosi omistajilleen jättipotin – asuntovuokrabisneksen ykkösen kurssi tuplaantui

Suosittelemme sinulle