Hyppää sisältöön

Kultasakaali onkin liikkunut Suomessa jo luultua aiemmin – riistakameran kuvat vahvistivat havainnon

Suomen tiettävästi ensimmäinen havainto sakaalista tehtiin Kainuussa noin puolitoista vuotta sitten, kertoo Lännen media.

Kuvassa Rautavaaralla heinäkuussa 2019 tavattu kultasakaali. Tätä havaintoa luultiin aiemmin Suomen ensimmäiseksi. Kuva: Jarmo Korhonen

Kultasakaali on tullut Suomeen vuotta aiemmin kuin on luultu. Tulokaslaji bongattiin riistakameralla parikymmenen kilometrin päässä Kajaanin keskustasta jo vuoden 2018 elokuussa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Lännen media (siirryt toiseen palveluun).

Aiemmin Suomen ensimmäiseksi vahvistetuksi havainnoksi on luultu Rautavaaralla heinäkuussa 2019 tavattua yksilöä.

Riistakameralla otetut kuvat lähetettiin useammalle asiantuntijalle, jotka kaikki ovat vahvistaneet kuvissa olevan kultasakaali.

Erikoissuunnittelija Marko Svensberg Suomen riistakeskuksesta kertoo, että sakaali on hyvin nopeasti leviävä ja helposti uuteen ympäristöön sopeutuva laji.

Se on esimerkiksi levinnyt Euroopassa jo hyvin laajalle, ja kanta kasvaa koko ajan. Kainuussa kuljeskellut sakaali on tullut Suomeen todennäköisesti Venäjältä.

– On oletettavaa, että Suomessa liikkuu muutamia yksilöitä. Sitä ei kuitenkaan tiedetä, missä mittakaavassa se tulee olemaan tulevaisuudessa, Svansberg kertoo.

Sakaali on tyypillisesti lämpimien maiden eläin. Jos ilmasto lämpenee ja talvet leudontuvat, sillä voi olla mahdollisuus tulla toimeen Suomessakin. Svansbergin mukaan Suomessa on hyvät elinympäristöt sakaaleille, ja myös ravintoa riittää kaikkiruokaiselle lajille.

– Lounais- ja Etelä-Suomi voivat olla sen asuinaluetta jollain aikavälillä.

Sakaali on ihmiselle turvallisuusnäkökulmasta harmiton eläin. Se on kooltaan melko pieni ja väistää ihmistä. Sen sijaan lampaat ja kanaeläimet saattavat kiinnostaa ravintoa etsivää sakaalia, siinä missä muitakin suomalaisia petoeläimiä.

Suosittelemme sinulle