Hyppää sisältöön

Karnevaali 2020 juhlii elämää – sata lahtelaista mukana ainutlaatuisessa musiikkiteatteriteoksessa

Jemina Sillanpään käsikirjoittama ja ohjaama Karnevaali 2020 on syntynyt tästä ajasta, eikä esitystä voi toistaa.

Näkymä teatterilavalle Karnevaali 2020 esitys
Teoksessa kohtaavat teatteri, musiikki, sirkus ja tanssi. Kuva: Mikko Tuomikoski/Yle
Mikko Tuomikoski

Lahden kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähdään perjantaina kantaesitys Karnevaali 2020 -musiikkiteatteriteoksesta.

Teos tuo lavalle liki sata paikallista esiintyjää: näyttelijöitä, muusikoita ja tanssijoita. Lisäksi mukana ovat Laulupuu-kuoro, Lumos-kvartetti sekä joukko lahtelaisia koululaisia ja opiskelijoita Salpauksen sirkuslinjalta.

Lavalla nähdään myös Hollolasta kotoisin oleva näyttelijä Ville Haapasalo isänsä Osmon ja tyttärensä Saiman kanssa.

– Pääosassa on ihmisen elämänkaari monen eri ikäisen ja erilaisen ihmisen kautta. Se on moniääninen kuva elämästä, kuvailee käsikirjoittaja-ohjaaja Jemina Sillanpää teostaan.

Jemina Sillanpään sisko Selina Sillanpää on säveltänyt Karnevaalin musiikin. Esityksen koreografiasta vastaavat Inga Björn ja Panu Varstala.

Kahden vuoden urakka saa ensi-iltansa

Mittava esitys ei ole hetken hengentuote, vaan sitä on rakennettu pitkään.

– Lähestyin teatterinjohtaja Ilkka Laasosta kaksi vuotta sitten ja kysyin, kiinnostaako ajassa kiinni oleva musiikkiesitys, joka korostaa yhteisöllisyyttä ja kokoaa paikalliset tekijät yhteen. Hän sanoi kyllä, muistelee Jemina Sillanpää.

Ideaa oli testattu vuonna 2017 Kansallisteatterissa, jossa Sillanpää toteutti samantapaisen esityksen yli sadan esiintyjän voimin. Hän korostaa sitä, että kyse ei ole samasta teoksesta tai ajantasalle saatetusta versiosta.

– Minua kiinnostaa teatteri, joka syntyy tässä ajassa ja jota ei voi koskaan enää toistaa. Karnevaali 2020:ssa on nykyteatterille tyypillisellä tavalla vahvoja tarinoita, jotka nivoutuvat teeman eli elämän ympärille.

Jemina ja Selina Sillanpää Lahden kaupunginteatterissa.
Jemina ja Selina Sillanpää ovat kotoisin Hollolasta. Selina esiintyy Karnevaalissa laulajana. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys kannattelevat Karnevaalia

Sillanpää kertoo saaneensa esiintyjäjoukolta paljon tukea, mikä nosti esiin myös vahvan tunteen yhteisöllisyydestä. Esiintyjien sitoutuminen Karnevaaliin antoi voimia tekemiseen, kuten myös yhteistyö oman siskon kanssa.

Jemina ja Selina Sillanpää ovat tehneet musiikkia yhdessä jo liki 30 vuoden ajan.

– Arvostan todella paljon sitä, että on tällainen luottohenkilö vierellä, kuin Selina. On tärkeää, että voi soitella iltamyöhälläkin ja pohtia näitä asioita ja tietää, että toinen kuuntelee ja välittää, kiittelee Jemina Sillanpää.

– Meidän yhteistyömme on hyvin luontevaa ja se helpottaa huomattavasti minun työtäni, että Jeminalla on niin vahva visio siitä, miltä tämän pitää näyttää ja kuulostaa, kertoo Selina Sillanpää.

Lue myös: Ville Haapasalo joutuu Suomessa salakuvattavaksi – Venäjällä hän on niin suuri tähti, ettei sitä tohdita tehdä

Suosittelemme sinulle