Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kysely paljastaa vakavia epäkohtia luistelulajeissa – lähes puolet joutunut kiusatuksi, joka neljäs kokenut tai havainnut seksuaalista häirintää

Suomen urheilun eettisen keskuksen kyselyn mukaan pikaluistelussa, rullaluistelussa ja roller derbyssä esiintyy merkittävän paljon kiusaamista ja häirintää.

Pikaluistelu
Kuva: Getty Images
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Luisteluliiton alaisissa lajeissa, pikaluistelussa, rullaluistelussa ja roller derbyssä, esiintyy merkittävän paljon häirintää, kertoo Suomen urheilun eettinen keskus verkkosivuillaan.

Luisteluliiton tilaaman kyselyn mukaan 48 prosenttia vastanneista urheilijoista ja valmentajista on kokenut tai havainnut kiusaamista luistelulajeissa. Suurin osa kiusaamiskokemuksista ja -havainnoista sijoittuivat neljän vuoden ajalle ja kiusaamista oli kokenut lähes yhtä paljon miehiä ja naisia.

Kyselyn mukaan kiusaaja oli useimmiten valmentaja, mutta myös joukkue-, seura- ja harjoituskavereita nimettiin kiusaajaksi.

–Minua on haukuttu huonoksi, estetty treenaamasta ja kilpailemasta muiden kanssa. Minua on myös kehotettu lopettamaan laji, koska olen niin huono. Minusta on sanottu alentavia kommentteja selän takana. Tämä on vaikuttanut itsetuntooni ja olen ruvennut itsekin ajattelemaan olevani huono ja tarpeeton, eräs henkistä väkivaltaa kokenut vastaaja kertoi.

Kiusaaminen on yltynyt joissain tapauksissa myös fyysiseksi.

– Edellisessä seurassani yhdellä urheilijalla oli tapana läpsiä muita, jos he eivät suoriutuneet tarpeeksi hyvin, eräs vastaaja paljasti.

Kyselyyn vastanneista joka neljäs oli myös kokenut tai havainnut seksuaalista tai sukupuolista häirintää. Naiset olivat kokeneet tai havainneet häirintää eniten, ja häirinnän taustalla oli useimmiten valmentajat.

– Valmentaja avautui ihastuneensa vapaa-ajalla. Sen jälkeen hänen katseensa tuntui ikävältä treeneissä. Epämiellyttävää ja vaivaannuttavaa, eräs vastaaja kuvaili.

– Olen havainnut, että naisia on pidetty jollain tapaa alempiarvoisina miesvalmentajan toimesta. Epäilen myös joutuneeni kiusaamisen kohteeksi, koska en suostunut seksiin miesvalmentajan kanssa, eräs sanattoman seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutunut vastaaja kertoi.

Merkittävä osa ei ole kertonut häirinnästä kenellekään ja asiasta kertoneet olivat kokeneet, etteivät olleet saaneet riittävästi tukea.

Luisteluliitto tiedottaa ryhtyvänsä toimenpiteisiin selvityksen pohjalta. Pääpaino on koulutuksessa, raportointijärjestelmän toteuttamisessa ja yhteisten pelisääntöjen luomisessa.

– Selvityksen tulokset yllättivät. Pyydän anteeksi, että emme ole pystyneet tarjoamaan pelkästään myönteisiä kokemuksia meidän luistelulajien harrastajille. Nyt on tärkeää ryhtyä toimiin tilanteen korjaamiseksi, Luisteluliiton urheilutoimenjohtaja Janne Hänninen sanoi liiton verkkosivuilla.

Kysely lähetettiin 1070 pikaluistelu-, rullaluistelu- tai roller derby -lisenssin vuosina 2015–2019 lunasteneille yli 16-vuotiaille urheilijoille sekä toiminnassa mukana olleille valmentajille. Kyselyn vastausprosentti oli 25.

Lue myös:

Karu kysely sai Luisteluliiton tiukentamaan ohjeistusta: valmennettaviin ei kosketa eikä pukukoppiin lampsita ilman lupaa

Ranskan taitoluisteluliiton pomo erosi sittenkin – kiistää suojelleensa raiskauksista syytettyjä valmentajia

Ranskan taitoluistelua ravistelee raiskausepäilyt, mutta liiton pomo esiintyi uhmakkaasti median edessä – "Jos eroan, minun on täytynyt tehdä joitain virheitä"

Taitoluisteluvalmentaja lopetti ilkeilyn – jos on ihmisenä kiltti, saako sitä olla myös valmentajana?

Valtion liikuntaneuvosto: Suomessa harkittava vakavasti urheilurikkomusten kurinpidon siirtoa pois lajiliitoilta ja hankittava SUEKille lisää työvoimaa

Suosittelemme sinulle