Hyppää sisältöön

Luistelulajeissa paljastuneet vakavat epäkohdat saivat entisen suomalaishuipun mietteliääksi: "Huumori oli välillä aika villiä"

Entinen pikaluistelija Mika Poutala ei itse havainnut kiusaamista urheilu-uransa aikana.

Mika Poutala
Mika Poutala ennen Pyeongchangin olympialaisia vuonna 2018. Kuva: AOP
Jussi Vainikka

Entinen huippupikaluistelija Mika Poutala yllättyi Suomen urheilun eettisen keskuksen kyselystä, jonka mukaan Suomen Luisteluliiton alaisissa lajeissa esiintyy merkittävän paljon häirintää.

– Omat kokemukseni lajin parissa olivat aivan täysin toisenlaisia, kuin tässä kyselyssä selvisi. En meinannut uskoa, Poutala toteaa Yle Urheilulle.

Luisteluliiton alaisia lajeja ovat pikaluistelun lisäksi rullaluistelu ja roller derby. 48 prosenttia kyselyyn vastanneista urheilijoista ja valmentajista on kokenut tai havainnut kiusaamista lajeissa.

Poutala kertoo, ettei ole kokenut tai havainnut kiusaamista tai häirintää uransa aikana. Kyselyn tulokset laittoivat kuitenkin pohtimaan juniorivuosia.

– Tosi vaikea sanoa. Silloin kun olin itse juniori ja siirryin maajoukkueeseen, niin kyllä siellä huumori oli välillä aika villiä. Voi olla, että tänä päivänä se todettaisiin jossain kohtaa kiusaamiseksi, Poutala miettii.

– En ole itse niin kokenut, vaikka minuakin kohtaan on ollut erilaisia huumorijuttuja ja olen itsekin tehnyt niitä. Voi olla, että joku on kokenut niitäkin asioita kiusaamiseksi.

SUEKin kyselyyn vastanneet kertoivat muun muassa fyysisestä kiusaamisesta ja seksuaalisesta häirinnästä. Tällaisiin asioihin Poutala ei ole uransa aikana törmännyt.

"Urheiluihmisille kipeä asia"

Poutala päätti uransa keväällä 2018. Sittemmin hän on toiminut aktiivisesti urheilun parissa muun muassa olympiakomitean urheilijavaliokunnan puheenjohtajana.

Poutala on myös Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnan jäsen. Lautakunta asetti muodostelmaluisteluvalmentajan tammikuussa kilpailukieltoon epäasiallisen käytöksen vuoksi.

Poutala uskoo, että esille nousseet häirintätapaukset muuttavat suomalaista urheilukulttuuria oikeaan suuntaan nopeasti.

– Tämä on urheiluihmisille kipeä asia, mutta pitkällä aikajänteellä tosi positiivien asia urheilukulttuurin parempaan suuntaan viemisessä. Sitä faktaa on turha lähteä kieltämään, että ongelmia on.

Luisteluliitossa reagoitiin kyselyn tuloksiin nopeasti. Seuroille lähetettiin toristaiaamuna uudet toimenpideohjeistukset. Valmentajilta vaaditaan uudet sopimukset, joissa sitoudutaan eettisiiän sääntöihin ja uusiin kurinpitosääntöihin.

– Uskon, että asia tulee muuttumaan. Ihmiset ymmärtävät herkemmin, että yhteydessä voi olla, jos kokee jonkinlaista vääryyttä tai kiusaamista. Se on jo hyvä asia, että ihmisillä on pienempi kynnys yhteydenottoihin, jos ongelmia on, Poutala sanoo.

Lue myös:

Karu kysely sai Luisteluliiton tiukentamaan ohjeistusta: valmennettaviin ei kosketa eikä pukukoppiin lampsita ilman lupaa

Kysely paljastaa vakavia epäkohtia luistelulajeissa – lähes puolet joutunut kiusatuksi, joka neljäs kokenut tai havainnut seksuaalista häirintää

Suosittelemme sinulle