Hyppää sisältöön

Suomalaisen yleisurheilun takavuosien tähti yrittää paluuta olympialaisiin yli 20 vuoden tauon jälkeen – valmentajalta kovaa puhetta jopa EM-mitalista

Juoksuvauhti on yllättänyt jopa juoksijan itsensä. Annemari Kiekara panostaa juoksuun täysillä, ja se tarkoittaa leiripäiviä toisen perään.

Annemari Kiekara on varovaisen optimistinen kesän arvokisojen suhteen. Kuva: Rinna Härkönen / YLE

– Minulla on mitaleita maastojuoksuista Euroopan ja maailmankin tasolla. Ikää on tullut sen jälkeen, ja joku voisi ajatella, että ne ovat mahdottomuuksia, mutta jos kaikki menee hyvin ei mikään ole mahdotonta.

Annemari Kiekara jaksaa vielä unelmoida. Suomen yksi kaikkien aikojen naiskestävyysjuoksijoista on päässyt vauhtiin, johon hän ei itsekään olisi muutama kuukausi sitten uskonut pääsevänsä. Viime vuoden aikana asiat ovat loksahtaneet paikoilleen.

Rakkaus juoksemiseen on säilynyt läpi elämän kaikista vaikeuksista huolimatta. 43-vuotias juoksija on elämänsä kunnossa, tammikuussa puolimaraton taittui aikaan 1.13.56. Kovempaa vauhtia Kiekara on juossut viimeksi 20 vuotta sitten.

Harjoitusohjelma on rakennettu nousujohteisesti kesää kohti, ja arvokisojen lähestyessä Kiekaran toiveissa on nipistää kaikki ylimääräiset sekunnit ja minuutit loppuajasta pois. Pariisin EM-kisat siintävät kirkkaimpana mielessä ja tavoitteet ovat korkealla.

Annemari Kiekaran juoksu kulkee, ja juoksijan on helppo hymyillä. Kuva: Rinna Härkönen / YLE

Pajulahti helmikuussa on synkkä näky. Ulkona sataa räntää, on hiljaista.

Pajulahtihallissa on kuitenkin täysi tohina päällä. Rataa kiertää Annemari Kiekara (o.s. Sandell) valmentajan ja puolison Mika Kiekaran valvovan silmän alla. Pariskunta tervehtii hymyillen ja juoksu jatkuu.

Harjoituksissa on vuorossa vain kevyttä hölkkää, sillä muutaman päivän päästä edessä on hapenottotesti ja sitä seuraavalla viikolla puolimaraton Dubaissa. Edeltävänä päivänä on tehty myös kova juoksuharjoitus, joten sen takia tämän päivän harjoitus on kevyempi.

Kiekara panostaa juoksuun sataprosenttisesti, ja tähtäimessä ovat elokuun lopun Pariisin EM-kilpailut ja heinäkuussa alkavat Tokion olympialaiset. Viimeksi Kiekara on edustanut Suomea arvokisoissa maastojuoksujen puolella vuonna 2009. MM-kilpailuissa toistaiseksi viimeisin edustus on vuodelta 1999, yli 20 vuoden takaa.

Huippuvuosien vauhtiin kuin varkain

Usein urheilijat tähtäävät arvokilpailuihin monta vuotta. Kiekaran kohdalla tähtäin ei ole ollut arvokisoissa kovinkaan pitkään. Moni, jopa urheilija itse, ajatteli arvokisaedustusten olevan takana päin. Tämänhetkinen vauhti on tullut kuin itsestään, ja yhtäkkiä nainen puhuu jo EM-kilpailuista ja olympialaisista.

– Toiveet ja ajatukset arvokisoista tulivat mukaan syksyllä. Tavoitteet alkoivat muotoutua, kun juoksu oli kivaa sekä kivutonta ja vauhti kiihtyi. En olisi edes marraskuussa uskonut, että juoksen tammikuussa puolimaratonin alle tunnin ja 14 minuuttia, Kiekara sanoo.

90-luvun lopussa tyttönimellään Sandell juossut kestävyysjuoksutähti latoi tiskiin saavutuksia, joista kestävyysjuoksupiireissä on sen jälkeen vain unelmoitu. Kiekara otti tyttöjen MM-kultaa vuonna 1995 ja aikuisten tasolla MM-pronssia vuonna 1999. Vuoden 1998 puolimaratonin MM-kilpailujen viides sija on niin ikään huima saavutus, jollaista ei ole vähään aikaan nähty. Kiekaran nimissä oleva 10 000 metrin Suomen ennätys on peräisin Atlantan olympialaisten alkueristä, kun vasta 19-vuotias juoksija pysäytti kellot aikaan 31.40.42.

Annemari Kiekara voitti maastojuoksun nuorten MM-kultaa vuonna 1995. Kuva: Getty Images

Paljon on ehtinyt tapahtua sen jälkeen. Loukkaantumisia, takareisivaivoja, perheenlisäystä ja elämänmuutoksia. Juokseminen on kuitenkin kulkenut mukana Kiekaran elämässä koko ajan.

Takareidet ovat olleet Kiekaran suurin murheenkryyni. Takareisiongelmien kanssa juoksu ei ollut enää mukavaa, hermokivut olivat tuskallisia, eivätkä useat leikkauksetkaan tuntuneet auttavan. Takareidet on operoitu neljä kertaa, mutta vasta nyt tilanne näyttää niiden osalta hyvältä.

– Meillä on sellainen LPG-laite, millä takareisiä huolletaan, ja se on auttanut todella hyvin. Laite lisää aineenvaihduntaa ja poistaa arpikudosta takareisistä, Kiekara kertoo.

Laitetta käytetään ennen harjoitusta, harjoituksen jälkeen ja vielä illalla ennen nukkumaanmenoa.

Laitteen ansiosta Kiekara pystyy juoksemaan ilman kipua, ja harjoitukset ovat sujuneet erinomaisesti. Jalkojen huollon lisäksi harjoituksiin on löydetty sopiva rytmi ja balanssi valmentajan johdolla. Perhe-elämä on uomissaan ja urheilija pystyy panostamaan juoksemiseen täysillä.

– Elän tällä hetkellä onnellista perhe-elämää. Tarvitsen kuitenkin koko perheen tuen, että pystyn harjoittelemaan ja lepäämään. Jokunen vuosi sitten se ei ollut mahdollista. Todella tyytyväinen olen elämääni tällä hetkellä, Kiekara sanoo silmät loistaen.

Juoksuun satsataan täysillä

Jotain Kiekaran tämänhetkisestä panostuksesta kertoo, että hän on asustanut viimeiset kolme viikkoa alppimajassa Pajulahdessa, 200 kilometrin päässä kotoaan ja erossa perheestään.

Alppimaja on huone, jossa ilma on säädetty samanlaiseksi kuin se olisi korkeassa ilmanalassa. Kiekaran huoneen mittari näyttää 2 200 metriä, eli happea on ilmassa vähemmän.

– Aamulla lähden lenkille ja siitä aamupalalle. Sen jälkeen tulen huoneeseen ja teen usein töitä, siitä taas syömään ja treenaamaan. Illalla teen töitä tietokoneella tai luen kirjaa. Näin vähän en ole ulkona ollut varmaan koskaan, Kiekara nauraa.

Pajulahdessa juoksuharjoitukset tehdään sisätiloissa. Kuva: Rinna Härkönen / YLE

Ennen kolmen viikon alppimajarupeamaa Kiekara oli leirillä Portugalissa, ja Pajulahden leirin jälkeen matka jatkuu suoraan kilpailuihin Dubaihin. Kotoa tulee siis oltua reissussa noin kaksi kuukautta putkeen. Onneksi perheen ja lasten kanssa voi olla yhteydessä päivittäin puhelimen välityksellä, ja pääsevät he välillä käymäänkin.

– Totta kai se vaatii perheeltäkin paljon, että minulla on tällaiset mahdollisuudet, Kiekara myöntää.

Leireily on kuitenkin mahdollistanut kovat harjoittelumäärät, ja tulosta on syntynyt. Kiekara juoksee 160–170 kilometriä viikossa, mikä on kovimpia kilometrimääriä hänen urallaan. Valmentaja puhuu jo ennätysvauhdista, vaikka aivan ennätysvauhtiin ei vielä harjoituksissa olla päästy. Juoksija itse pitää uusia ennätyslukemia myös mahdollisina.

– Jos kaikki menee hyvin ja saa olla terveenä on ennätyksen juokseminen varmasti mahdollista. Tietenkin se olisi huippua, Kiekara sanoo.

Tällä hetkellä Kiekaralla on hallussaan 10 000 metrin ja puolimaratonin Suomen ennätykset. Uusi oma ennätys tarkoittaisi siis samalla uutta Suomen ennätystä. Kiekaran puolimaratonin Suomen ennätys 1.10.04 olisi myös riittänyt vuoden 2016 Amsterdamin EM-kilpailuissa aina kultaan saakka.

Harjoituksiin löytynyt sopiva tasapaino

Kun valmentaja laati Kiekaralle harjoitusohjelman, oli juoksija epävarma, jaksaisiko toteuttaa niin kovaa ohjelmaa. Kova treeni joka toinen päivä kuulosti siltä, että yli nelikymppisen keho ei palaudu, mutta toisin on käynyt.

– Ajattelin, etten palaudu siitä, mitä valmentaja oli suunnitellut. Olen kuitenkin jaksanut hyvin ja uskon, että olemme löytäneet aika hyvän balanssin kovan harjoituksen ja levon suhteen, Kiekara pohtii.

Viime aikoina harjoituksissa on menty Kiekaran vahvuudet edellä, eli kynnyksiä kehittämällä, ei vetämällä maksimitreeniä. Täysillä juostaan vain kipailuissa. Valmentaja Mika Kiekara huomauttaa, että takareisien ongelmat pidetään myös mielessä kaikessa, mitä tehdään.

– Kaikki repivät liikkeet ovat pannassa. Tällä hetkellä harjoitukset ovat enimmäkseen juoksua ja huoltavia liikkeitä, valmentaja kertoo.

Annemari ja Mika Kiekara käyttävät paljon aikaa lihashuoltoon. Kuva: Rinna Härkönen / YLE

Nuoruusvuosien harjoittelusta oppineena Kiekara osaa pitää valmentajansa avustuksella myös pidempiä ja kevyempia palauttavia jaksoja harjoittelussa. Nuorena harjoitukset tapahtuivat ilman sykemittaria, ja harjoitus lipsahti usein liian kovan puolelle.

– Nykyään seuraan tarkasti sykettäni ja koitan seurata omaa kehoani. Onneksi on myös valmentajan valvova silmä katsomassa, ettei tule harjoiteltua liian kovaa, Kiekara sanoo.

Tavoitteet ovat kesässä, mutta tulevaisuus on täysin avoinna

– Olympialaisissa otetaan täysillä jos sinne pääsee. EM-kisat ovat kuitenkin olleet enemmän mielessä, Kiekara avaa tavotteitaan.

EM-kilpailuissa tavoitteena on puolimaraton, jossa realistiset mahdollisuudet ovat kärkikymmenikköön, ehkä jopa mitaleille saakka. Pallille yltääkseen Kiekaran on todennäköisesti vielä kiristettävä tammikuussa juoksemastaan ajasta reilusti. Selkeää sijatavoitetta ei ole, mutta kovaa suomalaisjuoksija aikoo juosta.

– EM-kisoissa sijoitustavoitetta en osaa asettaa, mutta toivon, että tammikuussa juoksemastani ajasta 1.13.56 lähtee vielä minuutteja pois.

Valmentaja Kiekara on lausunnoissaan rohkeampi. Hänen mukaansa harjoitukset ovat menneet niin hyvin, että kesältä voidaan odottaa paljon.

– Tavoite on, että Annemari juoksee lähelle ennätystään tunti ja kymmenen minuuttia, ja toivotaan että sillä ollaan lähellä EM-mitalia, valmentaja Kiekara tuumii.

Valmentaja Mika Kiekara uskoo puolisonsa menestysmahdollisuuksiin kesän arvokisoissa. Kuva: Rinna Härkönen / YLE

EM-kilpailuijen puolimaratonilla kilpaillaan yksilökisan lisäksi joukkuekilpailu, johon maat osallistuvat kolmella juoksijalla. Vuoden 2016 kisoissa pronssiin vaadittiin 3.39.59, eli pyöreästi 1.13 puolimaraton per juoksija. Suomalaistrio palkintokorokkeella on ainakin ajatuksen tasolla aivan realistinen, olettaen, että Suomi lähettää kisoihin mukaan kolme juoksijaa**. Anne-Mari Hyryläinen** on juossut ennätyksensä 1.11.04 vuonna 2018. Camilla Richardssonin ennätys on 1.15.34 ja Alisa Vainio on juossut matkan aikaan 1.17.29.

Vaikka Kiekaralla on ikää 43 vuotta elää hänen juoksu-uransa kuin uutta kevättä. Juoksu on monen vaikean vuoden jälkeen taas hauskaa. Harjoitukset sujuvat hyvin ja tuloskehitys on jatkuvaa.

– Suurin tavoite on, että saisin olla terveenä. Paljon varmaan riippuu, miten kesällä menee. Pidän juoksemisesta ja se ei koskaan varmasti jää. Uskon, että jos terveyttä riittää niin juoksen edelleen, Kiekara suunnittelee.

Kesään on vielä aikaa, joten harjoitustunteja ja juoksukilometrejä on edessä paljon. Jos kaikki kuitenkin sujuu hyvin voi Kiekaralta odottaa mitä vain. Kuten urheilija itse sanoo, ei mikään ole mahdotonta.

Lue myös:

Richardsson ja Kiekara rikkoivat puolimaratonin EM-rajan

Daniel Ståhlin kiekko piirtää pitkää kaarta jo harjoituskaudella

Wilma Murto lähestyy ennätystään vinhaa vauhtia – maaottelussa ylittyi 460: "Nyt tuntuu, että asiat ovat balanssissa"

Kävelijä Tiia Kuikan ihmeellinen toipuminen vakavasta auto-onnettomuudesta yllätti lääkärinkin – treenaa jo kaksi kertaa päivässä 

Suosittelemme sinulle