Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Haapaveden kunta iloitsee biojalostamolle kaavaillusta energiatuesta – toteutuessaan se lisää kunnan vetovoimaa yritysten silmissä

Vs. kaupunginjohtaja Marjukka Manninen arvioi, että rahoituksen varmistuessa rakentaminen voi alkaa loppuvuodesta 2021.

Koivunrunkoja metsässä.
Biojalostamossa tehtäisiin puusta muun muassa etanolia liikennekäyttöön. Kuvituskuva. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Hanna Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituksen raha-asianvaliokunta kertoi torstaina puoltaneensa 24,5 miljoonaa euroa energiatukea Haapaveden biojalostamohankkeelle. Käytännössä valtiontuki tarkoittaisi paitsi hankkeen etenemistä, myös lopulta lisää muitakin yrityksiä ja koulutusta alueelle.

– Tämäntyyppinen teknologia rakentaa yleensä ekosysteemin ympärilleen. Tässäkin tapauksessa muut yritykset ovat miettimässä sijoittumistaan tänne päin, jos iso kokonaisuus lähtee käyntiin, sanoo Haapaveden vs. kaupunginjohtaja Marjukka Manninen.

Nämä yritykset tulisivat Haapajärvelle nimenomana jalostamon tarjoaman energianlähteen, lämmön tai tiettyjen tuotteiden vuoksi.

Varsinainen biojalostamo on työllistämässä 80–100 henkilöä. Laitoksen rakennusaikainen työllisyysvaikutukseksi on arvioitu 300 henkilötyövuotta.

Marjukka Manninen mainitsee myös biojalostamohankkeen positiiviset vaikutukset Haapaveden kuntatalouteen sekä alueen koulutustarjontaan. Keskustelua Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDU:n kanssa on jo käyty.

– Tarvitsemme prosessin osaajia sekä myös logistiikka-alan osaajia.

Mannisen mukaan jalostamon rakentaminen voisi alkaa jo vuoden 2021 lopulla, jos rahoitus ja ympäristölupa-asiat etenevät aikataulussa. Ympäristölupaa odotetaan lähiaikoina.

Haapaveden biojalostamon kokonaisinvestointi on noin 280 miljoonaa euroa, ja lopputuotteena on muuan muassa bioetanolia liikenteen tarpeisiin. Jalostamolle ehdotetusta valtion energiatuesta odotetaan lopullisia päätöksiä lähiviikkoina.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Suosittelemme