Hyppää sisältöön

Saksalaislapsen kasetti katosi 25 vuotta sitten mereen Espanjassa – aikuiseksi kasvanut Stella Wedell löysi sen näyttelystä Ruotsista

Muun muassa Pet Shop Boysin musiikkia sisältävä kasetti oli ajelehtinut meressä jopa pari tuhatta kilometriä.

Walkman-korvalappustereot.
Saksalaisteini oli kuunnellut kasettiaan ennen sen katoamista korvalappustereoilla. Kuvituskuva. Kuva: Sabine Gudath / AOP
Jussi Nurminen

Saksalaisen Stella Wedellin vierailu merestä kerätyistä muoviroskista koottuja teoksia esittelevässä valokuvanäyttelyssä Tukholmassa osoittautui poikkeuksellisen yllättäväksi. Merestä kerättyjä esineitä esittelevästä valokuvateoksesta Wedell tunnisti 12-vuotiaana kadottamansa c-kasetin, uutisoivat muun muassa The Guardian (siirryt toiseen palveluun)ja The Times (siirryt toiseen palveluun).

Wedell oli nähnyt kasetin viimeksi 25 vuotta sitten Espanjaan suuntautuneella aurinkolomalla, jolla hän kuunteli musiikkia korvalappustereoillaan. Kokoelmakasetti, jolle hän oli nauhoittanut muun muassa Pet Shop Boysin ja Shaggyn musiikkia, katosi joko Mallorcalla tai Manner-Espanjan Costa Bravalla.

Wedell tunnisti kasetin omakseen sen biisilistan vuoksi. Hän oli ennen Espanjan-matkalle lähtöään nauhoittanut kasetille kokoelma-cd-levyllä olleita lauluja, mutta jättänyt niistä kaksi ensimmäistä pois, koska ne olivat "vanhojen ihmisten musiikkia".

"Tyrmistyttävä sattuma"

Teoksen tehneen englantilaisen valokuvataiteilijan Mandy Barkerin haltuun kasetti päätyi rannalta Kanariansaarten Lanzarotella. Saksalaislapsen kadottama kasetti oli siis kuluneiden vuosien aikana ajelehtinut meressä jopa yli 2 000 kilometrin matkan.

– Oli tyrmistyttävä sattuma, että Stella käveli näyttelyyni ja tunnisti kasettinsa, Barker hämmästelee The Guardianissa.

Barker käyttää taiteessaan merestä keräämiään esineitä, joista hän tekee asetelmia valokuviinsa. Löytämänsä kasetin hän oli kunnostuttanut kuuntelukelpoiseksi Plymouthin yliopiston asiantuntijan avulla.

– On vaikea sanoa, kuinka kauan kasetti on ollut meressä, mutta sen pysyminen vahingoittumattomana osoittaa muovin kestävyyden ja sen meriympäristölle aiheuttaman uhan, Plymouthin yliopiston professori Richard Thompson kommentoi.

Barkerin Sea of Artifacts -näyttely on ollut esillä muun muassa Tukholman ja Tallinnan Fotografiskassa (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle