Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

LM: Veikkauksen pelikoneet tuovat kaupoille kymmeniä miljoonia euroja vuodessa

Veikkaus ei vastannut asiaa koskeviin kysymyksiin.

pelikoneita
Veikkaus on luvannut poistaa viidenneksen hajasijoitetuista peliautomaateistaan vuoden 2020 loppuun mennessä. Kuva: Retu Liikanen / Yle
Markus Mäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Veikkauksen pelikoneet ovat suurimmille kaupparyhmille jopa kymmenien miljoonien eurojen arvoista liiketoimintaa, kertoo Lännen Media.

Lännen Median tekemän selvityksen mukaan Veikkaus on maksanut esimerkiksi S-ryhmälle yli 40 miljoonaa euroa vuosina 2017–2018.

S-ryhmän mukaan korvaus on ollut vuosittain sama eli noin 21 miljoonaa euroa. Vuonna 2018 S-ryhmän koko liikevaihto oli noin 11,5 miljardia euroa.

Kolmesta suurimmasta kaupparyhmästä Kesko ja Lidl kieltäytyivät kertomasta Veikkaukselta saamiensa palkkioiden suuruutta Lännen Medialle. Veikkaus ei vastannut asiaa koskeviin kysymyksiin.

Lidl kuitenkin kertoo Lännen Medialle, että pelikoneiden sijoituspaikkamaksut ovat vain osa palkkioita. Toimitusjohtaja Nicholas Pennasen mukaan Veikkaus maksaa liiketoimintakumppaneilleen provision pelikoneissa pelatuista rahoista.

Keskon palvelujohtajan Petri Toivosen mukaan myyntipalkkiot ovat tärkeä tulonlähde esimerkiksi liikenneasemille ja lähikaupoille.

Pelimonopoli Veikkausta on arvosteltu viime kuukausina rajusti siitä, ettei se ole onnistunut hillitsemään riittävästi rahapelien aiheuttamia ongelmia.

Veikkaus on luvannut poistaa viidenneksen hajasijoitetuista peliautomaateistaan vuoden 2020 loppuun mennessä.

Peliautomaattien kokonaismäärä on tällä hetkellä noin 18 500 kappaletta.

Arvioiden mukaan tulevat vähennykset kohdistuisivat noin kolmannekseen Veikkauksen myyntipaikkaverkostosta, eli lähes 2 200 myyntipaikkaan.

Lue aiheesta lisää:

Suomalaiset häviävät eniten rahaa pelaamiseen – Mitä voisimme oppia muilta Pohjoismailta?

Veikkaus teki kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen ulkomaisen peliyhtiön kanssa – 20 vuoden sopimus salattiin valvojilta

Peliautomaattien karsiminen käynnistyy tammikuussa – enimmäismäärät laskevat tuntuvasti

Suosittelemme